anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak zgłoszenia zwrotu - upomnienie o zwrot środków - stare zamówienie

Janirka
#12 Orędownik

Dzień dobry,

Klient złożył zamówienie 9.10.2025 roku (64f4a7b0-a4d5-11f0-a471-6bb0586de370), którego oczywiście nie odebrał na czas z automatu Allegro One Box. Gdy zwrot do nas dotarł, wysłałam wiadomość z pytaniem, czy życzy sobie ponownej wysyłki czy chciałby odstapić od umowy. To było 20 października i od tamtej pory, klient nie się nie odezwał. 

Dziś otrzymałam zapytanie, czy środki zostały zwrócone 🙂

Początkowo, chciałam zwyczajnie odpisać, że nieodebranie przesyłki nie jest równoznaczne z odstąpieniem od umowy, oraz że środki nie zostały jeszcze zwrócone, ponieważ nie otrzymaliśmy od Pana informacji zwrotnej, którą opcję wybiera: czy ponowną wysyłkę zamówienia, czy odstąpienie od umowy (zwrot środków). 

Dopiero później zobaczyłam, że to zamówienie z października....

I co teraz z takim delikwentem zrobić?! Czy może się tutaj wypowiedzieć moderator?  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

_______
Kamila
oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Janirka to jest typowe działanie kupującego wychowanego na allegro, przepisy ma gdzieś, a allegro nie pomoże i ich takiemu kupującemu nie wyjaśni

masz 2 wyjścia - napisać do kupującego, że oczekujesz ponownej wpłaty za wysyłkę

lub oczekiwać odstąpienia od umowy

oczywiście musisz się liczyć z działaniami allegro- na zwrot prowizji i innych pobranych opłat nie licz

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@Janirka przede wszystkim sprostuję, RED nie ma racji, możesz liczyć na zwrot prowizji. 
W tej sytuacji możesz albo zwrócić wpłatę kupującemu (jeśli wybierzesz tę opcję, daj proszę znać, gdy zwrócisz wpłatę, formularz do wystąpienia o rabat transakcyjny nie będzie dostępny, ale pomogę) albo poinformować kupującego, że minął czas na odstąpienie od umowy i ustalić sposób odesłania zamówienia do niego. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@la_nika  a kiedy mija czas na odstąpienie od umowy po nieodebraniu paczki?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty nigdy nie mija 14dni są liczone tylko od odbioru

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@az1rael  tak też mi się wydawało dlatego wolałam się upewnić. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty już wkleiłem zapis ustawy 

oznacz moderatorów

la_nika

@Health___Beauty @az1rael ja też się jeszcze upewniam. 
Wrócę z informacjami, gdy tylko otrzymam odpowiedź, ale macie rację, zgodnie z zapisem, który az1rael cytuje ten termin nie może minąć, bo się nie zaczął. 
Dopytuję, czy w takiej sytuacji jest inna opcja, niż zwrot wpłaty kupującemu. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika albo odstąpienie albo pokrywa kolejną wysyłkę innych opcji brak 

oznacz moderatorów

bjsklep
#9 Pomysłodawca

@la_nika  czy uzyskałaś  informację? Czy jest inna opcja ,niż zwrot wpłaty kupującemu?

oznacz moderatorów

N_Nitka28

Wracam do Was z informacjami w imieniu Moniki. 

W tej sytuacji należy skupić się na tym artykule:

Art.  27. [Termin do odstąpienia od umowy]1.  Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35.

Jeśli Klient nie złożył w terminie oświadczenia o odstąpieniu od umowy wówczas umowa nadal jest wiążąca zatem sprzedawca powinien wyznaczyć kupującemu termin na odbiór zamówienia.

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika czas na odstąpienie nie minął bo nie bylo odbioru do rąk własnych w tym problem 

Art.  28. [Początek biegu terminu do odstąpienia od umowy]

Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się:

1) dla umowy, w wykonaniu której przedsiębiorca wydaje towar, będąc zobowiązany do przeniesienia jego własności - od objęcia towaru w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223?unitId=art(27)

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

ależ

@la_nika ja się bardzo cieszę, że nie mam racji

podobnych sytuacji, z brakiem zwrotu prowizji, miałem miałem mnóstwo w ubiegłym roku

allegro odmawiało ich zwrotu ale jeżeli pomagasz to też się zgłoszę

oznacz moderatorów