anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chcę poznać skuteczne sposoby wymuszenia reakcji Allegro na powtarzający się spam i boty.

kicajns
#1 Nowicjusz

Od tygodnia nasza firma doświadcza masowych, powtarzających się wiadomości od kupujących, które wyglądają na działania botów lub zautomatyzowane konta. Wiadomości dotyczą głównie:

-próśb o dodatkowe zdjęcia produktu,

-prośby o próbki materiałów,

-personalizację produktów,

-szczegóły wysyłki.

Problem jest powtarzalny i dotyczy kont nowych oraz wcześniej zgłaszanych, co pokazuje, że dotychczasowe blokady i procedury Allegro nie działają w praktyce.

Wysyłaliśmy wiele zgłoszeń jednak reakcje Allegro ograniczały się do ogólnikowych wiadomości, przesyłania ankiet i zapewnień, że „sprawa jest w konsultacji”. Nie otrzymaliśmy żadnej konkretnej informacji o podjętych działaniach ani harmonogramie kolejnych kroków, a pracownik Allegro, z którym prowadzimy konwersację, od kilku dni ignoruje nasze ponawiane wiadomości i zgłaszane kolejne konta.

Problem dezorganizuje pracę naszego zespołu, utrudnia obsługę realnych klientów i zagraża jakości sprzedaży.

Chcielibyśmy dowiedzieć się:

-Jak skutecznie wymusić reakcję Allegro w sprawach powtarzających się nadużyć?

-Jakie działania podejmują inni sprzedający w przypadku kont generujących spam lub podejrzane automatyczne wiadomości, gdy platforma nie reaguje?

-Czy istnieją narzędzia lub procedury, które pozwalają ograniczyć napływ masowych wiadomości od potencjalnych botów?

Chcemy zebrać doświadczenia innych sprzedających oraz uzyskać wskazówki, jak zabezpieczyć swoje konto i zmusić Allegro do realnej ochrony sprzedających. @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kicajns rozumiem, że sytuacja jest problematyczna, jednak zapewniam, że nie przechodzimy obojętnie wobec Twoich zgłoszeń. Wszystkie zgłoszone przez Ciebie konta, trafiają do naszego działu bezpieczeństwa w celu weryfikacji. 

Widzę, że prowadzisz z nami korespondencję mailową 58737825 - proszę nie ponawiaj tych samych wiadomości, ponieważ wydłuża to tylko czas na rozwiązanie sprawy. Maile obsługujemy w kolejności ich zgłoszeń, więc każdy nowy mail w tym zgłoszeniu tylko wydłuża czas odpowiedzi. 

O tym jakie konkretnie kroki podejmujemy wobec zgłoszonych kont, przekazujemy jedynie  właścicielom kont, których to dotyczy. Nie otrzymasz od nas informacji na temat podjętych działań - jedynie ogólną informację o przyjęciu zgłoszenia, ewentualnie zablokowaniu konta (czyli to co jest widoczne na Allegro.pl, na koncie tego użytkownika). 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kicajns
#1 Nowicjusz

Otrzymana odpowiedź jest nie do przyjęcia. Twierdzenie, że Allegro „nie przechodzi obojętnie wobec zgłoszeń”, jest kompletnie oderwane od rzeczywistości. Moje wiadomości z 3.02 i 4.02 I 5.02 pozostały bez jakiejkolwiek odpowiedzi, a masowy spam od wcześniej zgłaszanych kont nadal trwa.

Argumenty, że „maile obsługujemy w kolejności zgłoszeń” i że „ponawianie wiadomości wydłuża czas odpowiedzi”, to w praktyce próba zrzucenia odpowiedzialności na sprzedającego, zamiast realnego zajęcia się problemem. To jest bezczelne ignorowanie obowiązków i brak kompetencji pracownika, który odpowiada za kontakt w tej sprawie.

Twierdzenie, że „informujemy tylko właścicieli kont”, jest absolutnie nie do przyjęcia, ponieważ ja jako sprzedający ponoszę konsekwencje ich działań – chaos, straty finansowe i dezorganizację pracy mojego zespołu – i mam prawo wiedzieć, że podejmowane działania są skuteczne.

Jeżeli nie otrzymam odpowiedzi w ciągu 24 godzin, potraktuję to jako świadome ignorowanie zgłoszeń, co zmusi moją firmę do natychmiastowej eskalacji – prawnej, medialnej i zgłoszenia do organów nadzoru nad e-commerce.

Allegro nie może dalej udawać, że problem nie istnieje. Oczekuję realnych działań i konkretnej odpowiedzi teraz, a nie kolejnej próby wymigania się od obowiązków.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kicajns zgłoszeniem nie zajmuje się jeden doradca (nie jest do niego przypisany na stałe) - wiadomości trafiają do różnych doradców w zależności od ich dostępności oraz w kolejności ich zgłoszeń. Dokładamy wszelkich starań, aby odpowiadać na wszystkie wiadomości najszybciej jak to tylko możliwe. Ze względu, że doradca otrzymuje zgłoszenia po kolei - każde ponowienie zgłoszenia, wydłuża czas jego rozwiązania. Jest to kwestia systemowa, a nie "próby zrzucenia dpowiedzialności na sprzedającego". 

O podjętych działaniach wobec zgłoszonych kont, możemy informować jedynie właścicieli kont, których dotyczy dana sytuacja - ze względu, na bezpieczeństwo oraz ochronę danych. Nie wszystkie podjęte przez nas działania są widoczne dla innych użytkowników, nie oznacza to jednak, że nie podejmujemy żadnych działań. 

Rozumiem, że zależy Ci na odpowiedzi na wiadomość mailową, dlatego poprosiłam zespół obsługi, aby odpowiedzieli w Twoim zgłoszeniu. 

Sandra
oznacz moderatorów

kicajns
#1 Nowicjusz

To, co obserwuję od tygodnia, jest całkowicie niedopuszczalne. Pomimo wielokrotnych zgłoszeń, nie otrzymałem nawet PROSTEJ odpowiedzi i potwierdzenia przyjęcia zgłoszeń, ani żadnej realnej reakcji na sytuację, która codziennie dezorganizuje pracę mojego zespołu.

Ciągłe zgłaszanie tego samego problemu jest megafrustrujące – a w odpowiedzi dostaję ogólniki i wymówki systemowe. Tymczasem kont, które generują spam, nie są skutecznie blokowane, a jeśli już zostaną zablokowane, to powstają kolejne konta powielające problem, co jasno pokazuje absolutną nieskuteczność procedur Allegro i brak ochrony sprzedających.

Brak jakiejkolwiek reakcji, brak informacji o podjętych działaniach i brak mechanizmów chroniących sprzedającego przed powtarzającym się spamem i botami to kpina. To jest pełne lekceważenie zgłoszeń i brak kompetencji, które w praktyce zmusza mnie do codziennego monitorowania i raportowania tego samego problemu – bez jakiegokolwiek efektu.

Allegro musi zrozumieć jedno: ciągłe ignorowanie problemu i brak realnej ochrony sprzedających jest nieakceptowalne i w pełni nieprofesjonalne.

Z poważaniem,

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kicajns nie mogę się zgodzić z Twoim twierdzeniem, że nie otrzymałeś od nas żadnej odpowiedzi oraz potwierdzenia zgłoszeń. W ciągu ostatniego tygodnia otrzymałeś od nas wiele wiadomości mi. 30.01; 31.01; 02.02; 03.02 oraz dzisiejszą 06.02. 
W ostatniej wiadomości odnieśliśmy się do Twojego zarzutu o brak działań, także zachęcam do zapoznania się z naszą odpowiedzią i kontynuacji korespondencji w wątku mailowym. 

Alicja
oznacz moderatorów

kicajns
#1 Nowicjusz

Chciałbym sprostować – dopiero po zgłoszeniu reklamacji w kolejnym zgłoszeniu do Allegro ktoś merytorycznie zainteresował się sprawą. Od 3 dni nie otrzymywałem żadnej odpowiedzi, a sytuacja z wiadomościami „spam” powtarzała się nagminnie.

Proszę, aby przed udzielaniem komentarzy dokładnie przeanalizować historię korespondencji. Jeżeli nie jesteś bezpośrednio zaangażowana w ten wątek, proszę o powstrzymanie się od dalszych komentarzy i pozostawienie sprawy w rękach osób odpowiedzialnych.

Pozdrawiam,

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kicajns dokładnie przeanalizowałam Twoją sytuację i odnisłam się do Twojej wiadomości, w której zarzucałeś nam brak jakiejkolwiek reakcji czy odpowiedzi: 

To, co obserwuję od tygodnia, jest całkowicie niedopuszczalne. Pomimo wielokrotnych zgłoszeń, nie otrzymałem nawet PROSTEJ odpowiedzi i potwierdzenia przyjęcia zgłoszeń, ani żadnej realnej reakcji na sytuację [...]  

Brak jakiejkolwiek reakcji, brak informacji o podjętych działaniach i brak mechanizmów chroniących sprzedającego przed powtarzającym się spamem i botami to kpina.

Nie było to zgodne z prawdą, stąd moja chęć sprostowania. Otrzymałeś odpowiedzi na swoje wiadomości, informowaliśmy Cię także o podjętych działaniach wobec kont, które już zweryfikowaliśmy. W dzisiejszej wiadomości udzieliliśmy Ci także szerszych wyjaśnień. 
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia wyczerpują już temat zgłoszony na forum. W kwestii tematu spamu zachęcam Cię do kontynuowania korespondencji mailowej. 

Alicja
oznacz moderatorów