Chcę zgłosić powtarzający się problem nieprawidłowego powiązywania produktów przez sprzedawcę CaniSecret.
Sprzedawca ten nieustannie narusza zasady, publikując błędne oferty, które są powiązane ze stroną produktu nieodpowiadającą rzeczywistemu towarowi. Oferowane przedmioty różnią się od powiązanego produktu wyglądem, konstrukcją i funkcją, a ten sam schemat powtarza się mimo wcześniejszych usunięć. Po zgłoszeniu i usunięciu jego błędnej oferty natychmiast ponownie zamieści on nową, błędną ofertę
Wydaje się, że naruszone są następujące zasady Allegro:
Sekcja 3.8: oferty muszą być prawidłowo powiązane z produktami.
Sekcja 5.2: opis oferty musi być dokładny i nie może wprowadzać w błąd.
Załącznik nr 10, artykuł 2: sprzedawcy muszą powiązywać oferty z właściwym produktem i nie mogą omijać zasad.
Sekcja 8.2: Allegro może usunąć lub odmówić publikacji ofert naruszających zasady.
Sekcja 8.4: powtarzające się naruszenia mogą prowadzić do ograniczenia funkcji konta lub zawieszenia.
Moje pytanie brzmi: jak Allegro traktuje takie powtarzające się przypadki?Jeśli ten sam sprzedawca po usunięciu ponownie wystawia kolejne błędnie powiązane oferty, czy nie powinny zostać zastosowane silniejsze środki zamiast usuwania jednej oferty po drugiej? Czy takie zachowanie nie powinno skutkować ograniczeniem dostępu do konta lub zamknięciem sklepu?
Poniżej przedstawiono wybrane błędne oferty; sprzedawca ten wystawił co najmniej kilkaset błędnych ofert
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Działamy w granicach regulaminu i podejmujemy działania wobec sprzedającego, natomiast o konkretach nie mogę informować osób trzecich.
Dodatkowo przypomnę, że w pierwszej kolejności oferty, które zawierają naruszenia zgłoś przed ten formularz.
Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem, że Allegro nie może informować osób trzecich o konkretnych działaniach wobec sprzedającego. Nie proszę o ujawnienie szczegółów sankcji wobec tego konta.
Chciałbym jednak doprecyzować kwestię proceduralną: oferty były już wielokrotnie zgłaszane przez formularz i po usunięciu sprzedający wystawia kolejne, podobnie błędnie powiązane oferty. Problem polega więc nie na jednej konkretnej ofercie, ale na powtarzającym się schemacie naruszeń.
Czy w takiej sytuacji Allegro analizuje sprawę również na poziomie konta sprzedającego, a nie tylko pojedynczych ofert?Czy mogę przekazać zbiorcze zestawienie wcześniejszych zgłoszeń, usuniętych ofert i nowych ponownych wystawień, aby było to rozpatrzone jako powtarzające się naruszenie?
Chodzi mi o to, żeby uniknąć sytuacji, w której każda kolejna oferta jest usuwana osobno, ale ten sam problem powtarza się bez trwałego rozwiązania.
@Client:116280002 jeśli sytuacja wielokrotnie się powtarza, a oferty są zgłaszane, podejmujemy odpowiednie działania względem sprzedającego.
Dziękuję za potwierdzenie.
Właśnie pojawiła się kolejna nowa oferta tego samego typu od tego sprzedającego, mimo wcześniejszych zgłoszeń i usunięć:
Równolegle zgłoszę tę ofertę przez formularz, ale proszę również o potraktowanie jej jako kolejnego przykładu tego samego powtarzającego się schematu, a nie jako odrębnego, jednorazowego błędu.
Nie proszę o informację o konkretnych sankcjach wobec sprzedającego. Chciałbym tylko upewnić się, że takie kolejne ponowne wystawienia są łączone z wcześniejszymi zgłoszeniami i analizowane jako powtarzające się naruszenie na poziomie konta sprzedającego.
@Client:116280002 odnotowujemy takie przypadki. Jeśli sprzedający wielokrotnie narusza nasze zasady oraz regulamin, to podejmujemy odpowiednie kroki.
Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź. Zgłosiłem już tę ofertę również przez formularz, ale proszę o odnotowanie jej tutaj jako kolejnego przykładu tego samego, powtarzającego się schematu naruszeń przez sprzedawcę CaniSecret:
Po wcześniejszych zgłoszeniach i usunięciach błędnych ofert sprzedawca ponownie wystawił ofertę błędnie połączoną z tym samym produktem katalogowym / GTIN. Proszę więc o potraktowanie sprawy nie jako pojedynczej pomyłki, ale jako powtarzającego się naruszenia.
Moim zdaniem dotyczy to w szczególności art. 3.8, 5.2, 8.2 i 8.4 Regulaminu Allegro oraz Załącznika nr 10, art. 2.1 i 2.2, ponieważ oferta jest błędnie połączona z Produktem i może wprowadzać użytkowników w błąd.
Proszę o eskalację sprawy i rozważenie działań na poziomie konta sprzedawcy, w tym ograniczenia funkcjonalności lub zawieszenia konta, jeśli Allegro potwierdzi powtarzające się naruszenia.
Nie proszę o ujawnienie szczegółów działań wobec sprzedawcy, tylko o potwierdzenie, że ten przypadek został dopisany do wcześniejszych zgłoszeń jako element tego samego schematu.
Cześć, @Client:116280002. Dziękuję za zaangażowanie w sprawę i dokładny opis sytuacji.
Tak jak wspomniała wcześniej Sandra, w przypadku wielokrotnych naruszeń zawsze podejmujemy odpowiednie działania. Przekazałam Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu.
Dziękuję za przekazanie sprawy do odpowiedniego zespołu.
Chciałbym jeszcze doprecyzować, że najnowsza błędnie powiązana oferta nadal jest aktywna:
Oferta została już zgłoszona przez formularz, ale nadal jest widoczna. Czy mogą Państwo zweryfikować również tę konkretną ofertę i usunąć ją albo odłączyć od błędnego produktu katalogowego / GTIN?
Dziękuję za pomoc.
@Client:116280002 Wskazana oferta została już odpięta od produktu.
Dzień dobry,
dziękuję za usunięcie poprzedniej oferty.
Niestety sprzedawca CaniSecret ponownie wystawił kolejną błędnie powiązaną ofertę pod tym samym produktem katalogowym / GTIN, tym razem z nowym offerId:
Zgłosiłem już tę ofertę również przez formularz, ale proszę o dopisanie jej do tej samej sprawy jako kolejnego przykładu powtarzającego się schematu. Po usunięciu jednej oferty sprzedawca po prostu wystawia następną, więc problem nie dotyczy już pojedynczego błędnego powiązania, tylko ciągłego obchodzenia wcześniejszych działań Allegro.
Proszę o ponowną eskalację i rozważenie działań na poziomie konta sprzedawcy, aby uniemożliwić dalsze wystawianie kolejnych błędnie powiązanych ofert pod tym samym produktem / GTIN.
Dziękuję za pomoc.
@Client:116280002 jeśli zgłosiłeś już tę ofertę przez dedykowany formularz, na pewno zweryfikujemy Twoje zgłoszenie i podejmiemy właściwe działania jeśli potwierdzimy nieprawidłowości.
Dzień dobry,
dziękuję za usunięcie poprzedniej oferty.
Niestety sprzedawca CaniSecret ponownie wystawił kolejną błędnie powiązaną ofertę pod tym samym produktem katalogowym / GTIN, tym razem z nowym offerId:
https://allegro.pl/produkt/wibrator-wielofunkcyjny-previon-rozowy-tpe-23-80-cm-10-wibracji-2551a4f6-...
Zgłosiłem już tę ofertę przez dedykowany formularz.
Proszę o dopisanie tego przypadku do wcześniejszych zgłoszeń jako kolejnego przykładu tego samego schematu. Po usunięciu poprzedniej oferty sprzedawca wystawia następną, zmieniając tylko offerId, dlatego proszę o potraktowanie sprawy jako powtarzającego się naruszenia, a nie jako pojedynczego błędnego powiązania.
Proszę również o ponowne przekazanie sprawy do odpowiedniego zespołu i rozważenie działań na poziomie konta sprzedawcy, aby uniemożliwić dalsze wystawianie kolejnych błędnie powiązanych ofert pod tym samym produktem / GTIN.
Dziękuję za pomoc.
@Client:116280002 Oferta zistała odpięta.
Dziękuję za informację.
Pojawiła się kolejna nowa oferta tego samego sprzedającego:
https://allegro.pl/produkt/wibrator-wielofunkcyjny-previon-rozowy-tpe-23-80-cm-10-wibracji-2551a4f6-...
Oferta została również zgłoszona przeze mnie przez formularz. Proszę potraktować ją jako kolejny przykład tego samego, powtarzającego się schematu i dołączyć do wcześniejszych zgłoszeń.
Nie proszę o ujawnianie szczegółów działań wobec sprzedającego. Chcę tylko, aby ten kolejny przypadek został uwzględniony przy ocenie powtarzającego się naruszenia.
@Client:116280002 Zgłosiłam tę ofertę jako błędnie powiązaną z produktem.
Dziękuję za wcześniejsze wyjaśnienie.
Niestety sytuacja nadal się powtarza. Pojawiła się kolejna nowa oferta tego samego sprzedającego:
Zgłoszę ją również przez formularz, ale proszę o odnotowanie, że jest to kolejny przypadek tego samego schematu po wcześniejszych zgłoszeniach i usunięciach.
Proszę nie traktować tej sprawy wyłącznie jako pojedynczego zgłoszenia jednej oferty, ale jako dalszy ciąg powtarzającego się naruszenia przez tego samego sprzedającego.