anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co to jest kontrola żywotności?

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

co to jest kontrola żywotności?

allegro chce, żebym skakał i tańczył przed kamerą

gdzie to jest napisane w przepisach i regulaminie allegro

oświadczenie o beneficjentach rzeczywistych już jest nieważne?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@piotrekkk @RED 

Na początku wspomnę, że interpretacja przepisów prawa nie jest moim zadaniem ani rolą na forum - nie jestem prawnikiem i nie prowadzę tu oficjalnych analiz prawnych. Odnoszę się do tematu na poziomie operacyjnym i odpowiadam w zakresie informacji, które mogę przekazywać publicznie.

RODO oczywiście ma tu zastosowanie i nie jest w żaden sposób pomijane. RODO nie zakazuje przetwarzania danych biometrycznych - reguluje jedynie, w jakich przypadkach i na jakich zasadach jest to dopuszczalne. 

Ustawa AML faktycznie nie wskazuje wprost konkretnej technologii (np. biometrii), natomiast nakłada na instytucje obowiązane, wymóg skutecznej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem wiarygodnych i niezależnych źródeł. 

Z punktu widzenia RODO zasada minimalizacji danych oznacza przetwarzanie danych niezbędnych do osiągnięcia celu, a celem w tym przypadku jest zdalna, wiarygodna weryfikacja tożsamości. Biometria jest jedną z metod umożliwiających realizację tego celu bez konieczności fizycznej obecności.

Dokładnie te same mechanizmy są stosowane przez inne instytucje finansowe - Allegro nie jest tu wyjątkiem.

Jeżeli ktoś ma dalsze, szczegółowe pytania prawne lub chce analizować regulamin czy konkretne przepisy, to w takiej sytuacji najlepiej skontaktować się bezpośrednio z odpowiednią instytucją albo z naszym zespołem prawnym poprzez formularz kontaktowy  - tam można uzyskać oficjalne stanowisko prawne w danym zakresie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

piotrekkk
#8 Zapaleniec

gdvorek

Na początku wspomnę, że interpretacja przepisów prawa nie jest moim zadaniem ani rolą na forum - nie jestem prawnikiem i nie prowadzę tu oficjalnych analiz prawnych. Odnoszę się do tematu na poziomie operacyjnym i odpowiadam w zakresie informacji, które mogę przekazywać publicznie.

i to kończy rzetelna dyskusję. Piszesz to co kazali, i tyle. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

pytam o cel i potrzeby tego działania

nie przeczytałeś ze zrozumieniem waszych linków

To jest znaczące przekroczenie przepisów prawa, a nie realizacja obowiązków wynikających z prawa

Ponadto sposób i realizacja tego powinna być dokładnie opisana w regulaminie

Wasze procedury rodo nie opisują w jaki sposób są przechowywane. przetwarzane te dane biometryczne i do kogo trafiają

Ustawa z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu nie mówi o obowiązkowym pobieraniu takich danych jak wizerunek czy dane biometryczne

3.3. Sprzedający zobowiązany jest przejść procedurę Rejestracji na Allegro oraz aktywacji konta opisaną w art. 2.6 Regulaminu Allegro. Sprzedający zobowiązany jest nadto przejść́ identyfikację i weryfikację, o której mowa w ustawie o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, zwaną dalej „Identyfikacją i Weryfikacją Użytkownika”. Spółka udostępnia Allegro Finance dane Sprzedającego, uzyskane w procesie „Identyfikacji i Weryfikacji Użytkownika”. Allegro Finance może również przeprowadzić́ rozszerzoną Identyfikację i Weryfikację Sprzedającego na podstawie procedury przewidzianej w przepisach prawa umożliwiającej Allegro Finance żądanie od Sprzedającego w tym celu podania innych niezbędnych danych identyfikacyjnych i weryfikacyjnych. Przepisy niniejszego artykułu stosuje się̨ odpowiednio w przypadku zmiany przez Sprzedającego rachunku płatniczego, o którym mowa w artykule 4.4.

2.6. Allegro Finance nie jest stroną umowy zawartej pomiędzy Kupującym a Sprzedającymi i nie ponosi odpowiedzialności za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie umów zawartych przez Użytkowników, z wyłączeniem czynności objętych Usługą Allegro Finance. Allegro Finance, w szczególności nie ponosi odpowiedzialności za zdolność Sprzedających do zawarcia i wykonania umowy sprzedaży towarów lub usług w ramach Allegro oraz wypłacalność Kupujących.

4.4. Allegro Finance realizuje wypłaty na rachunek płatniczy Sprzedającego potwierdzony w procesie aktywacji Konta na Allegro w sposób opisany w art. 2.6. Regulaminu Allegro. Sprzedający może dodać kolejny rachunek do wypłaty podając w ustawieniach Allegro następujące dane: kraj banku oraz numer rachunku płatniczego w formacie IBAN, na który będą przekazywane środki (w tym dla formatów z prefiksem innym niż PL – z podaniem prawidłowego kodu SWIFT/BIC). Następnie Sprzedający powinien metodą udostępnioną przez Spółkę zweryfikować poprawność rachunku bankowego. Dane dodatkowo wskazanych rachunków Sprzedającego muszą być zgodne z danymi ustalonymi w procedurze aktywacji Konta tego Sprzedającego.

i wasze rodo

Jeżeli środki bezpieczeństwa finansowego stosowane w procesie identyfikacji i oceny ryzyka związanego z praniem pieniędzy i finansowaniem terroryzmu będą wymagały przetwarzania Twoich Danych Biometrycznych, wtedy podstawą ich udostępnienia będzie Twoja zgoda (art. 9 ust. 2 lit. a) RODO).

tutaj treść ustawy:

(art. 9 ust. 2 lit. a) RODO).

a) osoba, której dane dotyczą, wyraziła wyraźną zgodę na przetwarzanie tych danych osobowych w jednym lub kilku konkretnych celach, chyba że prawo Unii lub prawo państwa członkowskiego przewidują, iż osoba, której dane dotyczą, nie może uchylić zakazu, o którym mowa w ust. 1;

a tutaj tego interpretacja

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dane-biometryczne-i-ich-przetwarzanie-wg-rodo

@gdvorek oczekuję od Allegro podania oficjalnych informacji dlaczego te dane są pobierane w taki sposób jak teraz, ustawy od 2018 roku w tym temacie się nie zmieniły

a weryfikację przechodziłem wcześniej w zupełnie innym trybie

inaczej użyję także przewidzianych prawem metod informowania i zgłaszania nadużyć do instytucji przewidzianych prawem

wasz czas i pieniądze, przekaż to waszego działu prawnego

Dla mnie to są nadmiarowe dane, zbierane w zupełnie innym celu

np: przetwarzanie jest niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń lub w ramach sprawowania wymiaru sprawiedliwości przez sądy

co nie jest opisane w waszym regulaminie

z historycznego pkt widzenia, zawsze twierdzicie, że wasz regulamin jest zgodny z prawem ale po cichu zmieniacie fragmenty o które czepiam się od 2020 roku na tym forum

i te na które składałem reklamacje lub czepiałem się wcześniej

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek czy myślisz, że nie zgłaszałem tego przez wasz cudowny formularz kontaktowy?

przecież to nawet nie dociera do waszych prawników,

mam zacytować tu odpowiedzi jakie otrzymałem by sobie inni poczytali jak allegro odpowiada na zadane pytania?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@RED 

Nie przeczytałeś ze zrozumieniem mojej wiadomości. Przypomnę, że jeśli masz szczegółowe pytania prawne lub chcesz analizować regulamin czy konkretne przepisy, to w takiej sytuacji najlepiej skontaktować się bezpośrednio z odpowiednią instytucją albo z naszym zespołem prawnym poprzez formularz kontaktowy - tam można uzyskać oficjalne stanowisko prawne w danym zakresie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów