Dzień dobry, zmieniłem wczoraj czas wysyłki z 2 dni na 1 i dzień oraz godzinę wysyłki dla wszystkich przewoźników na 10.30. Jednak cały czas zamówienia (dzisiaj już kilkanaście po 10.30) wpadają z czasem nadania i wysłania dzisiaj, bardzo proszę o pomoc, system od wczoraj powinien już zmianę odnotować. Ktoś jest w stanie mnie pokierować co jeszcze powinienem zmienić? Dzięki.
Cześć, @24litery_pl_Krk. Sprawdziłam kilka zamówień z Twojego konta, które wpłynęły dzisiaj po 10:30.
4f883e00-a2c2-11f1-9f70-97dce10a7ddb - powinieneś wysłać 31.08.2026,
db7dd240-a2c1-11f1-bb11-d714a59c8405 - powinieneś wysłać 31.08.2026,
1caed541-a2bb-11f1-a42b-37527b66a601 - powinieneś wysłać 31.08.2026.
Wygląda na to, że termin wysyłki został obliczony w prawidłowy sposób, zgodnie z Twoją deklaracją. Dodam, że ''Czas na wysłanie'', który widzisz w zakładce Zamówienia to tylko ''Szacowany czas, do kiedy należy wysłać zamówienie, aby dotarło do kupującego w przewidywanym czasie dostawy''. Taką informację zobaczysz, gdy klikniesz lub najedziesz kursorem na napis ''Czas na wysłanie'' w zakładce z zamówieniami.
Natomiast czas, który masz na wysłanie zamówienia zależy od Twojej deklaracji wysyłki oraz ustawienia godzin wysyłki tego samego dnia. Opisujemy to dokladnie w naszym artykule.
Gdzie znajdę informację, że powinienem wysłać 31.08? Załączam screen jednego z wyżej wymienionych zamówień. I rozumiem, że klient w zakładce 'moje zamówienia' widzi to co poniżej?
@24litery_pl_Krk Czas wysyłki znajdziesz pod tytułem oferty z zamówienia, np. ''Czas wysyłki: 1 dzień''. Zamówienie z takim czasem wysyłki (które wpłynęło po godzinie granicznej) powinieneś wysłać do końca kolejnego dnia roboczego, aby pozytywnie wpłynęło na Twoją jakość sprzedaży.
Klient nie widzi tego w taki sam sposób. Przed opłaceniem zamówienia prezentujemy przewidywany czas dostawy dla konkretnych metod wysyłki oddzielnie. Po opłaceniu zakupu klient widzi komunikat ''Przewidywana dostawa: w sobotę''. Jeśli u siebie widzisz przewidywany czas dostawy 29.08.2026, to klient również widział taką predykcję.
To jeszcze raz, cytuję:
"Jeśli u siebie widzisz przewidywany czas dostawy 29.08.2026, to klient również widział taką predykcję."
Skoro to jest zamówienie gdzie mam czas, jak Pani twierdzi do 31.08, to dlaczego mamy i ja, i klient, info, że przewidywana dostawa w sobotę?
@24litery_pl_Krk To jest przewidywany czas dostawy, predykcja obliczona na podstawie Twoich wcześniejszych wysyłek i wielu innych czynników. To co widzisz w zakładce z zamówienami, czyli ''Czas na wysłanie'' to tylko szacunkowa data kiedy powinieneś wysłać zamówienie, aby dotarło do klient zgodnie z przewidywaniami, a nie zgodnie z Twoją deklaracją. Według deklaracji masz czas na wysyłkę 1 dzień, czyli do końca kolejnego dnia roboczego.
OK, powiedzmy, że łapię. Wprowadza to jednak w błąd i mnie, i klienta - nie jest to w żadnym wypadku dobrze przemyślane. Dziękuję.
@24litery_pl_Krk A i żeby też nie było niedomówień. Czas jest tylko przewidywany, a nie gwarantowany, ale i tak kupujący otrzyma powiadomienie, że paczka jest opóźniona, chociaż nie będzie, jeżeli nie wyślesz zgodnie z czasem wysyłki.
Dalej w naszej wiadomości było opisane działanie algorytmu, jak widać nikomu poza samym allegro się to nie podoba.
Tak do godz 23.59. A jak nie to zaraz spadną punkty, kara itd. Niewolniczy system. Polak - Polakowi.
Tak allegro mniej więcej pokazuje klientom:) Kliencie się kłócą, wyzywają , bo ich nie obchodzi , że allegro... U nas jeżeli chodzi o godzinie graniczną to wpadają zamówienia po możliwości złożenia zamówienia odbioru, godzina graniczna ok. godziny przed tym czasem -oczywiście ich kurier Allegro One, ale policzyć nie potrafią
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Ale jak nie wyślesz to od razu kara, punkty w dół itd, itd. komu takie bzdury chcecie wmawiac? Od 3-4 mięs walczę z One i cały czas z Waszej strony śruba jest podkręcana. Co raz szybciej i szybciej wysyłac. A jak nie to i tak ci dowalimy. Całe allegro.
I przestańcie kłamać w żywe oczy. Rozumiem że Was tak szkoła, ale to już przegięcie.
Kupujący widzi to co chce widzieć a opis może być lub nie i tak go nie czytają. Czasem zastanawiam się jaki jest sens robienia opisu ( i coraz częściej go nie robię ) jeżeli 95% kupujących i tak go nie czyta. Ale wcinanie się Allegro pomiędzy wódkę a zakąskę i podawanie informacji wprowadzających kupującego w błąd uważam za grube przegięcie. Też miałam kilka mało przyjemnych sytuacji z tym związanych.
Każdy sprzedający, na wszelkich grupach (też facebookowych) o tym pisze.
Klienci nic w zasadzie nie czytaja
Klient widzi czas wysyłki -który jest wyraźnie wyswietlony, nikt nie wczytuje się w drobne napisy
Nie ma punktów w dół.
Chyba, że masz na myśli, że cały system oceniania Szybkich Wysyłek bierze pod uwagę zamówienia wysłane i zeskanowane tego samego dnia (nie wiem, czy już zostało to poprawione i przewidywany czas się obecnie wlicza w szybką wysyłkę).
No ale w skrócie przechodząc do meritum.
Szybka wysyłka łapie zamówienia zeskanowane i opłacone tego samego dnia. W średniej bierze pod uwagę wszystkie zamówienia od poniedziałku do piątku ( sobota niedziela powinna być w ogóle wykluczona bez względu na deklaracje) i z tej miary.
Liczy się tylko deklaracja sprzedawcy, ale jak nie nadasz w przewidywanym czasie dostawy ustalanym z ostatnich 90 dni (czyli w czasie na wysyłkę), to kupujący następnego dnia ma już informacje o opóźnieniu, którego nie ma - w rezultacie dyskusja/reklamacja, albo komentarz.
Rozwiązanie: usunąć powiadomienie z opóźnieniem, w którym brany jest pod uwagę przewidywany czas dostawy. Zmienić powiadomienie wysyłane po przekroczeniu deklarowanego czasu dostawy ustawionego przez sprzedawcę.
Szybka wysyłka:
Zmienić na liczenie od poniedziałku do piątku i wprowadzić usrednione godziny, w których to jest liczone. Powiedzmy do 15/16:00, a potem, żeby nie było to liczone. Chyba, że usunąć całkiem to z jakości sprzedaży, Zostawić informacje pw formie oznaczenia po spełnieniu odpowiednich warunków.
Przewidywany czas dostawy - to już nawet Temu ma to lepiej ogarnięte. Może warto byłoby się zainspirować jakimś innym marketplace-em. Dodać jakieś przedziały procentowe, w jakim czasie paczki są wysyłane.
Generalnie masz rację, ale mimo wszystko ktoś te ich komputery cały czas podkręca. Każdy sprzedawca powinien mieć min 24 h na spakowanie i wysłanie towaru. Jakoś u Chińczyka to działa i klienci czekają nawet po dwa tygodnie na paczki i problemu z tym nie mają. Tylko Allegro przycina czas aby uzyskać max szybko prowizje ze sprzedaży. O to tylko chodzi.
Tydzień ma 7 dni i tak powinien być ustawiony system. Nie tylko od pn- pt.
Też myślałem, że nie obniżają punktów za nie wysłanie do godz 23.59 tego samego dnia. A jednak obcinają. Po tygodniu lecą pi 4 pkt za paczkę jakoś tak.
Lecą Ci punkty, bo każdego dnia ostatnie zamówienia z ostatniego dnia liczenia jakości sprzedaży są wykluczane, zarówno dla szybkich przesyłek, jak i terminowych.
Jeżeli są wykluczane stare zamówienia (pozytywne/negatywne), a przykładowo nie zostaną zastąpione taką samą, lub resztą zamówień pozytywnych, a negatywne przez to bardziej wpływają, to jakość spada.
Punkty mogą spadać, gdy masz
a) ustawioną godzinę kup do, a kurier tego zamówienia nie zeskanuje
b) gdy jest ostatni dzień na wysyłkę i tego też kurier po prostu nie zeskanuje
c) są wykluczane zamówienia z ostatniego dnia i negatywnych zamówień jest więcej, a nie ma dużo pozytywnych zamówień (zwykle przeliczanie średniej)
d) zamówienia są wysyłane inną metodą dostawy niż w zamówieniu , a nie jest przekazywany zamaskowany adres mailowy - status się nie aktualizuje, jakość spada.
No i w sytuacji, gdy ostatniego dnia było dużo zamówień wysłanych szybko, a obecnie jest mniej zamówień w stosunku do całości zamówień na koncie (też średnia).