anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro rozróżnia baterie od akumulatorów?

AGLOPRIMA2
#14 Krzewiciel#

Wielu ze sprzedawców zostało uszczęśliwionych "z czapy" by określili czy ich produkty zawierają baterię czy nie.

Pominę lakiery do paznokci i koloryzacje do włosów, bo to tylko Allegro potrafi zapytać czy zawierają baterie, ale...

Mam kilka produktów na baterie - zapytało czy baterie są w komplecie - nie, nie ma, sprawa prosta.

Mam tez kilka produktów z akumulatorkami ładowanymi z USB i tam zgodnie z prawdą odhaczyłam, że nie, no bo mają akumulator.

taka najprostsza definicja z gugla:

"Bateria pierwotna lub ogniwo pierwotne to bateria (ogniwo galwaniczne), która jest zaprojektowana do jednorazowego użycia i wyrzucenia, i nie jest ładowalna w przeciwieństwie do ogniwa wtórnego (akumulatora)"

Ale podkusiło mnie zajrzeć do tego linku "akademii Allegro"

https://allegro.pl/akademia/tip/nowe-rozporzadzenie-ue-o-bateriach-wazne-informacje-dla-sprzedawcow-...

I moja wiedza jakby fiknęła kozła 🙄

Teraz nie wiem, czy urządzenie mające wbudowany akumulator mają baterie czy nie?

Odpowie ktoś?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

gdvorek
Moderator
Moderator

@AGLOPRIMA2 zgodnie z przepisami, urządzenia z wbudowanym akumulatorem są traktowane inaczej niż te z bateriami jednorazowymi. Akumulator jest ogniwem wtórnym, które można ładować, podczas gdy bateria pierwotna jest przeznaczona do jednorazowego użytku.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

AGLOPRIMA2
#14 Krzewiciel#

Czyli odpowiedź, że produkt zasilany akumulatorem, nie zawiera baterii jest poprawna?

Filmik tego jednoznacznie nie wyjaśnia

oznacz moderatorów

AGLOPRIMA2
#14 Krzewiciel#

Już wiem co wprowadziło mnie w błąd - pytanie czy urządzenie akumulatorowe zawiera baterie, ale to bezinteligencja pewnie pytała

oznacz moderatorów