anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy GPSR dotyczy również książek/komiksów?

musashi2007
#13 Ambasador#

Jak w temacie. Czy książki/komiksy muszą mieć uzupełnione dane producenta?

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

serwis-texas
#21 Demiurg#

@musashi2007 

W tym artykule masz listę kategorii wykluczonych z wypełnienia danych.

https://help.allegro.com/sell/pl/a/rozporzadzenie-gpsr-od-13-grudnia-bedziesz-informowac-kupujacych-...

oznacz moderatorów

musashi2007
#13 Ambasador#

@serwis-texas 
Właśnie przed chwilą przeczytałem i wychodzi, że muszą mieć. Nie ma ich na liście wykluczonych.
Zastanawia mnie tylko jakie niebezpieczeństwo stanowią książki? Można się zaciąć papierem?

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@musashi2007 

No tu, wybacz już się nie wypowiem.

oznacz moderatorów

bosek_2804
#10 Popularyzator#

Można kogoś zabić uderzając 1001 razy 😉 

oznacz moderatorów

musashi2007
#13 Ambasador#

@bosek_2804  he, he. Jaja normalnie.

oznacz moderatorów

hirudina
#8 Zapaleniec#

W rozporządzeniu GPRS stoi:

Artykuł 3 DEFINICJE Pkt. 2 „produkt bezpieczny” oznacza każdy produkt, który w zwykłych lub dających się racjonalnie przewidzieć warunkach używania, w tym w rzeczywistym czasie używania, nie stwarza jakiegokolwiek ryzyka lub jedynie minimalne ryzyko zgodne z jego używaniem, uważane za dopuszczalne i odpowiadające wysokiemu poziomowi ochrony zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów"

Książka jest produktem kategorycznie bezpiecznym, ale nie ma jej na liście. Więc skorzystają z okazji aby zmusić wszystkich handlujących książkami z niedefiniowalnym producentem do przeniesienia towaru do kategorii antykwariat, gdzie biorą prowizję od wystawiania. To sprawa do Uokiku. Za pół godziny Uokik zaczyna przyjmować zgłoszenia telefoniczne na ustalenie terminu spotkania.

oznacz moderatorów

musashi2007
#13 Ambasador#

@hirudina Hmm, w sumie to od dawna Allegro daje do zrozumienia, że chce ograniczyć sprzedaż przedmiotów używanych do minimum. 
Mnie akurat to nie dotyczy, ale współczuję wszystkim, na których ma to wpływ.

Rozumiem, że jeżeli towar mam od dostawców z Unii Europejskiej to nie muszę wypełniać danych "osoba odpowiedzialna"?

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@musashi2007 

Rozumiem, że jeżeli towar mam od dostawców z Unii Europejskiej to nie muszę wypełniać danych "osoba odpowiedzialna"?

Niby w danych producenta wybieramy z listy kraj pochodzenia. Prosty IF załatwia sprawę czy należy dodać osobę odpowiedzialną. Ja jednak mam przeczucie ze oba parametry będą obowiązkowe 🙂

oznacz moderatorów