Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć!
A więc przychodzę z następującym pytaniem, czy jak kupujący nie odbierze odemnie przesyłki pobraniowej, to mam prawo żądać od niego kosztów które pokryłem wysyłając paczkę?
A jeśli tak to czy jest jakiś artykuł paragraf na to?
Z góry dzięki za odpowiedz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@konto zamknięte wzywasz do odbioru bo towar jest kupującego, potem art. 476 K.c. zwłoka w spełnieniu obowiązku, potem naliczasz za przechowanie 551 K.c.
Art. 476
Dłużnik dopuszcza się zwłoki, gdy nie spełnia świadczenia w terminie, a jeżeli termin nie jest oznaczony, gdy nie spełnia świadczenia niezwłocznie po wezwaniu przez wierzyciela. Nie dotyczy to wypadku, gdy opóźnienie w spełnieniu świadczenia jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.
Art. 551.
§ 1. Jeżeli kupujący dopuścił się zwłoki z odebraniem rzeczy sprzedanej, sprzedawca może oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo kupującego.
Potem żądasz kasy za towar - dwie przesyłki i przechowanie do wartości towaru, sprawa w sądzie w trybie uproszczonym 😄
Dzięki! 🙂
O to mi właśnie chodziło, ''zamykam'' temat.
@msniezek myśli, ze sprzedawcy to mają super !
Nie odbierze i nie odstąpi od umowy zakupu, a jak odstąpi?🤔
Żeby odstąpić od umowy trzeba jej najpierw dopełnić.