anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy jest sens sprzedawać od marca ?

kostas11
#21 Demiurg#

Coś czuję że jak sprzedawcy przeliczą koszty, o ile potrafią bo mam wrażenie że nie wszyscy to odpadnie wiele firm 😞

Zakup smart, 45 zł paczkomat dopłata 3 zł do smarta + karton 1 zł ( nie liczę innych kosztów ) prowizja 16 %

Prowizja 7,2 zł + smart 3 zł i karton 1 zł daje koszty 11,20

Marża 30 % 

Zarobek 10,38 zł coś nam zostaje ale gdzie inne koszty 🙂

Marża 40 %

Zarobek 12,85 zł tu już coś nam zostaje ale gdzie inne koszty 🙂

Marża 70 %

18,52 zł zarobku zostanie nam 7,32 zł 👍

Po podwyżkach trzeba mieć na allegro minimum 70 % marży żeby sens było cokolwiek sprzedawać 😞 a większość zakupów to byle się złapać w smarcie 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów
26 ODPOWIEDZI 26

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@kostas11 Oczywiście, że jest sens sprzedawać - byle jak najdalej stąd 😎 W styczniu "darmowe" przesyłki Smart! kosztowały mnie ponad 1000 zł. Po podwyżkach przy takim samym obrocie byłoby to pewnie 1200-1300 zł, komuś tu naprawdę aura nie służy. Do tego podwyżka prowizji o jeden punkt procentowy netto - w moim wypadku do 13,59 % brutto. Łączne koszty samego Allegro przekroczą 20%, nie licząc opakowań, pracy i innych kosztów.

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#10 Popularyzator#

No raczej ja rozważam wyłączyć SMARTA i podpisać umowę własną z przewoźnikiem 

Ale po woli rozważam zamkną sklep na Allegro i spadać na inny portal sprzedażowy 😞 

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@KIKOPIKO Ja Smarta wyłączam na 100%, na szczęście prawie rok temu założyłem własny sklep, jest też stary dobry e.Bay. Tutaj zostawię jakąś symboliczną ofertę dla ozdoby

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@KIKOPIKO paczkomaty inpost nie potrzebują umowy na allegro nawet jak nie będziesz smart 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

Co to za branża gdzie marże są  40 czy 70% ?  Niech zgadne chyba kupowane od chińczyka ) Ale tutaj jest problem bo jak ktoś jest kumaty to przeskoczy pośrednika i kupi u chińczyka bezpośrednio. A ludzi już nie stać na przepłacanie . No nie powiem że nie kupuje na allegro ale sporo drobnych rzeczy  już nigdy tu nie kupie bo wiem gdzie kupić nawet kilka razy taniej. A koszty przesyłek smart mogą być problemem jedynie w przypadku tanich rzeczy.  A swoją drogą gdzie te czasy gdy jechało się na marży 5% (albo i mniej)  i zawsze się opłacało )

oznacz moderatorów

Client:130480685
#9 Pomysłodawca#

5% a teraz ile?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@Client:130480685  kiedyś jak miałeś 5% marży, to i  tak miałeś taniej niż w sklepie, nawet niektóre sklepy miały reklamę, że "u nas taniej niż w internecie", teraz masz nadal 5% zarobku, ale te 5% + opłaty Allegro, to wychodzi drożej niż w sklepie

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TomBanknoter samo allegro dopłaca do tego bo jak zarabiają 7,20 zł + nasze 3 zł to daje 10,20 zł dla allegro a wysyłka kosztuje 11,49 zł 😄 zabijają drobną sprzedaż a może taki ich cel ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@kostas11  te brakujące  1,29 mają od kupujących którzy płacą za SMART😁

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T fakt, nie pomyślałem 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@kostas11 Myślę, że przy takiej skali mogą płacić mniej niż 11,49 zł, to jest cena dla sprzedającego plebsu 😎 Poza tym przecież mają wpływy z subskrypcji Smarta

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#10 Popularyzator#

A ja jak zaczynałam sprzedaż na allegro to było dużo wpisów ze allegro chce sie pozbyć małych firm i trochę mi sie w to nie chciało wierzyć ale teras prawie po roku czasu to chyba sie zaczyna spełniać zostanie tylko oficjalny sklep Allegro i wielkie korporacje smutne ale prawdziwe ☹️

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@KIKOPIKO jak ja zaczynałem sprzedaż na Allegro, to były tylko małe firmy i prywatni sprzedawcy i nigdy się nie spodziewałem, że tu dojdzie do tego, że będą chcieli się pozbyć tych którzy stworzyli ten portal, no ale cóż business is business😔

oznacz moderatorów

KIKOPIKO
#10 Popularyzator#

No ja też nie ukrywam ze od lat robię zakupu na allegro  ale moja obserwacja ostatnio jest taka ze jest coraz mniejszy wybór na tym portalu i w  niektórych kategoriach zaczyna dominować wysyłka do 21 dni i to jest smutne 

to w jakim kierunku poszło allegro ? 

oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

Ibei jeszcze pięć lat temu jechał na marży (w Polsce) rzędu 1%  i pewnie do tego nie dopłacał . Z dnia na dzień podnieśli na 10% . Dzisiaj to już opłat jest tyle że głowa boli. Musisz doliczyć te 10% do ceny produktu bo inaczej się nie da.  Ale klient odpływa bo za drogo.  Niektórzy liczą na duży obrót  ale  koszty zabijają .  Monopol doprowadza do sytuacji że pośrednik zarabia więcej niż producent. Do tego dochodzą regulacje unijne i biurokracja. W tej formie działalności nic nie wymyślimy.

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@kostas11  napisał(a):

@TomBanknoter samo allegro dopłaca do tego bo jak zarabiają 7,20 zł + nasze 3 zł to daje 10,20 zł dla allegro a wysyłka kosztuje 11,49 zł 😄 zabijają drobną sprzedaż a może taki ich cel ?

Allegro nie płaci 11,49 zł za Inpost. Dokładnej ceny ustalonej na linii Inpost-allegro nie znamy, tajemnica handlowa.

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@kostas11 @KOGIEL_T @KIKOPIKO To zresztą nie jest tylko kwestia kosztów, ale też mnóstwa niepotrzebnej roboty, m.in. za sprawą zmuszania sprzedawców do udostępniania dziesiątek form dostawy i zmagania się z mnóstwem problemów zupełnie nie znanych gdzie indziej. To sprawia że nakład pracy i środków staje się nieadekwatny do zarobku.

Oczywiście, każdy to sobie sam policzy, ale sytuacja, w której Allegro ma zarabiać na moim towarze więcej niż ja, i jeszcze mną na każdym kroku pomiatać, dla mnie nie jest do zaakceptowania.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@TomBanknoter nie wiem ile zarabiasz i mnie to nie interesuje, ale gdyby Allegro zarabiało nawet 1grosz więcej niż ja, to już dawno bym sobie odpuścił 😉

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@KOGIEL_T System prowizji i powiązanych z nim dopłat do Smarta został tak skonstruowany, że nie da się precyzyjnie przewidzieć kosztów - i już teraz zdarzają się transakcje wręcz deficytowe. Trzeba oczywiście patrzeć na to szerzej, np. w skali miesiąca - ale ta cienka linia, o której wspominasz, raczej zostanie wkrótce przekroczona

oznacz moderatorów