anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy jest sens sprzedawać od marca ?

kostas11
#21 Demiurg#

Coś czuję że jak sprzedawcy przeliczą koszty, o ile potrafią bo mam wrażenie że nie wszyscy to odpadnie wiele firm 😞

Zakup smart, 45 zł paczkomat dopłata 3 zł do smarta + karton 1 zł ( nie liczę innych kosztów ) prowizja 16 %

Prowizja 7,2 zł + smart 3 zł i karton 1 zł daje koszty 11,20

Marża 30 % 

Zarobek 10,38 zł coś nam zostaje ale gdzie inne koszty 🙂

Marża 40 %

Zarobek 12,85 zł tu już coś nam zostaje ale gdzie inne koszty 🙂

Marża 70 %

18,52 zł zarobku zostanie nam 7,32 zł 👍

Po podwyżkach trzeba mieć na allegro minimum 70 % marży żeby sens było cokolwiek sprzedawać 😞 a większość zakupów to byle się złapać w smarcie 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

accadia
#13 Ambasador#

ja likwiduje Smarta dla klientow... i tak mam wrazenie, ze coraz wiecej osob placi za wysylke - w zamian prawdopodobnie dodam darmowa wysylke od 200 zl do Inpostu i Orlenu - z łana rezygnuje tylko dlatego, zeby nie wspierac tego serwisu gdy nie ma takiej potrzeby; po przeliczeniu kosztow wg nowego lichwiarskiego cennika wyjde praktycznie na to samo, a mniej sie napracuje i zaoszczedzony czas (ktorym to tekstem Allegro zawsze argumentuje swoje bezsensowne, utrudniajace zycie zmiany) poswiece na inne miejsca sprzedazy - tak wiec moge stwierdzic, ze po raz pierwszy zrobiliscie cos, zeby sprzedawcy faktycznie mogli zaoszczedzic troche czasu 🙂 🙂 🙂

oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

"Nie ma darmowych obiadów" kto to powiedział ? Margaret Thatcher  kobita co miała więcej jaj niż nasi politycy razem wzięci. Ale my święcie wierzymy że coś może być  za free. Jak jest wysyłka za free  to koszt towaru wzrasta. Ręce opadają  ja już nie wiem co was tam uczą na tych uniwersytetach . Brak podstawowej wiedzy ekonomicznej , społeczeństwo niewykształone albo niedokształcone to łatwy łup dla wszelkich korpo.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@bombardier10 Tak samo ludzie wierzą, że państwo im coś daje, podczas gdy państwo nie ma przecież żadnych innych pieniędzy niż te, które wcześniej zabrało swoim obywatelom 😎

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#9 Pomysłodawca#

16 % w jakim dziale ?

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@kostas11  alegro idzie z opłatami w strone dużych miedzynarodowych market placeów. Ostatnio meczą mnie z A...zona niby też bez opłat przez pół roku , niby darmowy opiekun , ale jak sobie spojrzysz na regularne opłaty po okresie prpmocji to jest jeszcze sporo drożej niż na Allegro. Jedyną mozliwościa zysku na takich platformach jest sprzedaż miedzynarodowa i ewentualny zysk z róznicy cen miedzy poszczególnymi krajami. Lecz to potwornie dużo biurokracji i różnych zgłoszen i rozliczen z urzedami m do tego różne przepisy konsumenckie - za dużo zachodu póki co

A jeśli chodzi o sprzedaż  krajową - cóż kazdy musi znaleźć swoją droge......

Jak dla mnie ostatnio to wiekszym problemem niż opłaty allegro jest brak myślacych ludzi do pracy. Zebyś nie wiem ile płacił to każdy kto przychodzi to najlepiej żeby robił niewiele, nie brał odpowiedzialności i zarabiał przynajmniej w okolicach średniej.Ja już dawno tiwerdze że moge płacić powyżej średniej ale dla myślącego i chętnego do pracy pracownika, ktoś kto niewiele robi to mi nawet z minimalną nie jest potrzebny. 

A opłaty? cóż zawsze je mozla policzyc.

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@_Likos_ Z tym farmazonem to dobrze trafiłeś, bo Allegro bardzo się stara do niego upodobnić. Kiedyś wszystko zrzynali z e>bajki, co zresztą wcale nie było złe. Gdy po covidowej przerwie tam wróciłem, sam się zdziwiłem, jak na marketplace może być normalnie. Jest też o dobre 5% taniej niż na Allegro, i mówię tu o międzynarodowej wersji .com, a nie o polskojęzycznym kadłubku. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie na każdy asortyment się tam nadaje, ale ja już chyba Allegro całkowicie podziękuję. Srebrnych Godów nie będzie 😋

oznacz moderatorów