Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Coś czuję że jak sprzedawcy przeliczą koszty, o ile potrafią bo mam wrażenie że nie wszyscy to odpadnie wiele firm 😞
Zakup smart, 45 zł paczkomat dopłata 3 zł do smarta + karton 1 zł ( nie liczę innych kosztów ) prowizja 16 %
Prowizja 7,2 zł + smart 3 zł i karton 1 zł daje koszty 11,20
Marża 30 %
Zarobek 10,38 zł coś nam zostaje ale gdzie inne koszty 🙂
Marża 40 %
Zarobek 12,85 zł tu już coś nam zostaje ale gdzie inne koszty 🙂
Marża 70 %
18,52 zł zarobku zostanie nam 7,32 zł 👍
Po podwyżkach trzeba mieć na allegro minimum 70 % marży żeby sens było cokolwiek sprzedawać 😞 a większość zakupów to byle się złapać w smarcie 😞
@fox_paws Tu jest problem, bo allegro promuje zestawy budowane ich narzędziami. Bo jak samemu zbudujesz i wystawisz jako jeden produkt, to nie przyjmujesz zwrotów, przynajmniej w teorii masz takie prawo.
@hurtownia-mmc Masz obowiązek przyjąć każdy zwrot.
Jeśli sprzedajesz opakowanie 50 gwoździ, a ktoś rozpakuje i zwróci 40 gwoździ, to musisz ten zwrot przyjąć.
@fox_paws o czym ty gadasz? przykładowo sprzedaje 1000 szt. wkrętów w paczce bo tak producent pakuje i gościu mi odeśle 500 i mam mu zrobić zwrot ?
@sklep_solpio znaczy się wskaż nam proszę przepis który zabrania zwrócenia 50 gwoździ z paczki 1000 szt. Wróć poprawka, przepis który pozwala Tobie ograniczyć prawo do odstąpienia od umowy.
Czekamy.
Mamy dużo czasu.
@sl-aw-ek to proszę podać mi jak on ma to zrobić jeśli produkt jest wystawiany jako opakowanie 1000 szt. 🙂 nie masz opcji rozbicia towaru jeśli sprzedajesz go jako opakowanie
@sklep_solpio napisał(a):
@fox_paws o czym ty gadasz? przykładowo sprzedaje 1000 szt. wkrętów w paczce bo tak producent pakuje i gościu mi odeśle 500 i mam mu zrobić zwrot ?
Oczywiście tu masz podstawę prawną, przy odstąpieniu klient może zużyć połowę, użyć produkt itp. odesłać a Ty musisz wycenić to co otrzymałeś i tyle oddać, przyjęcia zwrotu nie możesz odmówić 😞
Art. 34. 4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości towaru będące
wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do
stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru, chyba że przedsiębiorca nie
poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami
art. 12 ust. 1 pkt 9.
@kostas11 nie sprzedajesz na sztuki tylko jako opakowanie 1000 szt. to jest całość jako jedna pozycja nie rozbijane
@sklep_solpio No i co? Kupujący zużył towar częściowo i zwrócił. Skorzystał w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru.
Zwrot musisz przyjąć i zwrócić odpowiednio mniej w stosunku do ceny.
to tylko działa w takim temacie jak masz cenę za sztukę ; ) a w tym przypadku jak sprzedajesz opakowanie to raczej nie działa... 🙂 bo kupie 1000 szt oczywiście w opakowaniu nie na sztuki, a potem sobie zwrócę 999 ? bo tylko tyle wziąłem ?: )
@sklep_solpio działa dokładnie jak opisaliśmy wyżej. To samo jest ,np. z zakupem jednej sztuki, jej użyciem i odesłaniem. Inny przykład z "budowlanki" powiedzmy worek cementu, kupuje ubieram sobie 100g z 25KG opakowania i oddaje - a Ty MUSISZ zwrot przyjąć. Tutaj też podobnie jak z gwoździami sprzedajesz całe opakowanie i kupującego nie interesuje, że nie podajesz ceny za ziarenko ... to jest Twoja sprawa.
"potem sobie zwrócę 999 ? bo tylko tyle wziąłem"
Tak dokładnie do tego prawo ma kupujący, a Ty możesz oddać pieniądze ,np. w cenie złomu chociaż w przypadku takich produktów jak gwoździe wyrok sądu mógłby być ciekawy (w kwestii takiej wyceny).
@sl-aw-ek a to ciekawe bardzo to w jaki sposób ma to zrobić na allegro ? : )
i proszę o jakieś przykłady prawne czy coś 🙂
ps. jak jest komplet prowadnic do szuflady to jak użyje jednej to może zwrócić drugą stronę ?
przecież wtedy produkt nie nadaje się do sprzedaży 🙂
@sklep_solpio Ustawa o szczególnych prawach konsumenta nie mówi nic o tym, że produkt ma się nadawać do sprzedaży.
XVII AmC 980/10 "Zwracany produkt nie może nosić śladów używania, być uszkodzony, dotyczy także opakowania"
XVII AmA 136/13 "Klient będący konsumentem może zwrócić zakupiony towar w terminie 10 dni od dnia otrzymania towaru bez podania przyczyny. Dotyczy to towarów nieużywanych, nienaruszonym stanie" oraz "W przypadku stwierdzenia uszkodzeń towarów zwroty nie będą rozpatrywane" (tutaj należy brać poprawkę, że sprawa dotyczy jeszcze starych ... starych przepisów i tak naprawdę obecne są jeszcze korzystniejsze dla kupujących).
Ostatni wyrok chyba dość jasno mówi, że mogę kupić od Ciebie 1000 gwoździ, wygiąć wszystkie i odstąpić od umowy - Twoja chęć ograniczenia prawa zwrotu w takiej sytuacji jest niezgodna z prawem
Poza tym sprawa jest bardzo prosta bo przepisy mówią dokładnie kiedy masz prawo ograniczyć możliwość odstąpienia od umowy i nic tam nie ma o zużyciu całości czy części produktu - chyba, że jest coś takiego w prawie to na pewno tak jak ja wyżej podasz jakiś przykład.
XVII AmC 980/10 "Zwracany produkt nie może nosić śladów używania, być uszkodzony, dotyczy także opakowania" sam sobie odpowiedziałeś 🙂 otwarte opakowanie
XVII AmC 980/10 "Zwracany produkt nie może nosić śladów używania, być uszkodzony, dotyczy także opakowania" sam sobie odpowiedziałeś 🙂 otwarte opakowanie
Ale to są Klauzule abuzywne to potoczne określenie niedozwolonych 😄
@sklep_solpio nie wierze .... ZACYTUJĘ Z WYROKU KTÓRY SAM TUTAJ ZAMIEŚCIŁEŚ :
"I. Uznaje za niedozwolone i zakazuje stosowania przez M. S. prowadzącego działalność gospodarczą pod nazwą A* w C* w obrocie z konsumentami postanowienia wzorca umowy o następującej treści: „Zwracany produkt nie może nosić śladów używania, być uszkodzony, dotyczy także opakowania”."
naprawdę tak trudno było to przeczytać?
a dokleiłeś resztę ? dokleiłeś mi fragment teraz 🙂 dobra nie będę z tobą dyskutował i tak zrobimy tak jak allegro chce 🙂 zgodnie z tym allegro nie ma możliwości rozbicia już o tym gadałem z konsultantem oczywiście może mnie wprowadził w błąd 🙂
@sl-aw-ek podajesz przykład z 2010 roku to podaj mi jakiś świeży jak tak lubisz tymi przykładami latać 😄 lub przepis w prawie, który pozwala na ROZPAKOWANIE ORYGINALNEGO OPAKOWANIA I UŻYCIE 999 SZTUK I ZWRÓCENIU 1 SZTUKI 😉
@sklep_solpio "podajesz przykład z 2010 roku to podaj mi jakiś świeży jak tak lubisz tymi przykładami latać"
Dodaj proszę do swoich ofert informację o tym, że zwroty przyjmujecie tylko w oryginalnym opakowaniu, będziesz miał świeży wyrok.
@sl-aw-ek pytam cię jeszcze raz jak zwrócić produkt np. 500 sztuk przy opakowaniu 1000 szt jak kupujesz na allegro ?
@kostas11 nie sprzedajesz na sztuki tylko jako opakowanie 1000 szt. to jest całość jako jedna pozycja nie rozbijane
Ciężkie życie sprzedawcy 😄 To nie produkt higieniczny gdzie po rozpakowaniu nie możesz zwrócić 🙂 odda Ci 500 szt, musisz mu oddać połowę kasy, jak będziesz się stawiał ( wkroczy allegro ) odda kupującemu całą kasę i doliczy Ci do salda 😄