anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy "odpowiedni zespół" może coś z tym zrobić?

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Czy możecie przekazać do "odpowiedniego zespołu" aby zrobił coś z utrudnianiem wystawiania ofert zawierających informację w opisie o dowodzie zakupu?

Nadmieniam, że nie chodzi o dowód zakupu, paragon, czy też fakturę którą wystawiam ja.Konkretnie chodzi o dowód zakupu przedmiotu sprzed kilkudziesięciu lat, który jest integralną jego częścią i to częścią bardzo ważną dla większości kolekcjonerów.

Przykład 1: Wystawiam aparat fotograficzny.W opisie zawieram co jest w komplecie, czyli:

• Praktica MTL 5B - body + oryginalny futerał
  • obiektyw Pentacon auto 50 mm 1:1.8 Multi Coating + przedni dekielek
  • dowód zakupu z 1986r.
  • oryginalne opakowanie w stanie jak na zdjęciu

Przykład 2:

• EXA IIa - body
  • oryginalny skórzany futerał
  • obiektyw Tessar 50 mm 1:2.8 Carl Zeiss Jena + przedni dekielek
  • oryginalna rolka na film
  • dowód zakupu z marca 1964r
  • karta gwarancyjna z 1964r.
  • instrukcja obsługi w j.niemieckim
  • oryginalne opakowanie

Po czym oferty nie są wystawiane bo:

"W opisie oferty umieszczasz informacje dotyczące faktury lub innego dowodu zakupu. Informacje zawarte w opisie oferty muszą być ściśle związane z oferowanym produktem i nie mogą dotyczyć dowodu zakupu, który Kupujący otrzyma wraz z towarem. Jeżeli informacje te odnoszą się do warunków gwarancji lub zwrotu zakupionego produktu, to umieść je w odpowiedniej zakładce Gwarancja, Reklamacja lub Zwroty. Informacje dotyczące faktury należy umieścić w wyznaczonym do tego parametrze. Usuń z opisu oferty niedozwolone zapisy."

Czy to według Was nie jest informacja ściśle związana z oferowanym produktem?

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@ART_FOTO blokuje to automat po słowach kluczowych, nie człowiek, który analizuje dokładnie treść opisu. Czy możesz napisać, w jakich kategoriach chciałeś wystawić te przedmioty? 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@la_nika  Kategoria Elektronika-Fotografia-Aparaty analogowe-Lustrzanki

Ale problem zapewne dotyczy nie tylko tej kategorii, bo nie istnieje od dzisiaj.Zdaję sobie sprawę że robi to automat.Dopóki nie było automatów było na Allegro normalnie 🤣

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ART_FOTO  to fakt, kiedyś sprzedający naprawdę odpowiadał za treść swojej aukcji, a teraz wystarczy jeden wyraz który wyłapie bot i "pozmiatane"😔 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@KOGIEL_T Kiedyś w treści oferty kupujący miał wszystkie informacje jak na tacy.Nie musiał latać po ukrytych zakładkach i kopać Obywało się bez zbędnych pytań typu, czy wystawię paragon, fakturę, czy wyślę dzisiaj itp.Teraz mało inteligentne boty przejęły kontrolę na treściami ofert i utrudniają życie, chociaż człowiek nie robi nic niezgodnego z regulaminem😣

oznacz moderatorów

la_nika

@ART_FOTO tak, tak znam ten komunikat, zastanawiałam się, w jakiej kategorii wystawiasz, bo jest też np. kategoria Aparaty fotograficzne w Kolekcjach i sztuce. Podejrzewam, że jeśli tam wpiszesz słowa dowód zakupu to i tak to zostanie zablokowane, ale gdybyśmy mieli wprowadzać zmiany w tym obszarze to w Kolekcjach i sztuce, nie Elektronice. 
Obecnie mogę jako rozwiązanie zaproponować obejście tego systemu przez wpisanie inaczej tej frazy, może "kwit zakupu" 🙂  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@la_nika Kiedyś wpisałem "kwit zakupu" i dostałem upomnienie za umieszczanie w ofercie niedozwolonych zapisów 😁

W jednej ofercie już to obszedłem.Czekam jeszcze na zatwierdzenie drugiej.Z drugiej strony co komu szkodziło aby w opisie oferty były zapisy odnośnie wystawianego dowodu zakupu, skoro  jest on ściśle związany z nabywanym przedmiotem?Zapisy w innych rubrykach i tak nie są dostrzegane przez kupujących, bo nikt tam nie wchodzi.

oznacz moderatorów

la_nika

@ART_FOTO trzymam kciuki, żeby się udało również z drugą ofertą.
Chodzi nam o to, żeby opisy były uporządkowane, a w większości ofert informacja o dowodzie zakupu nie jest konieczna, bo to oczywiste, że kupujący otrzyma dowód zakupu. W niektórych przedmiotach kolekcjonerskich przyznaję, jest inaczej, ale zasada obowiązuje w każdej kategorii. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@la_nika Bez obrazy, bo bardzo Was lubię, za chęć pomocy w trudnych sprawach i to, co robicie jako ludzki pierwiastek, ale śmiesznie się czyta, jak moderator pisze "trzymam kciuki". Absolutnie to nie w złym słowa znaczeniu 😁

@ART_FOTO Może:

"Potwierdzenie zakupu"

"Dokument zakupu"

"Dokument potwierdzający zakup"

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@wojtekmarchewka Uwierz, że te zapisy też nie przechodzą.Dałem radę innym stwierdzeniem ale nie będę pisał na forum jakim, bo zaraz przyjdzie komuś do głowy nauczyć bota i będzie po ptokach.

Swoją drogą ciekaw jestem jakim cudem przechodzą zapisy w ofertach typu "Do zakupu wystawiam fakturę VAT lub paragon fiskalny".Takich ofert jest mnóstwo i bot nie wyłapał?

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@ART_FOTO @la_nika 

A mnie zastanawia jak "Oni" wystawiają takie oferty? I bot przepuścił takie oferty podczas wystawiania

Zrzut ekranu 2025-11-19 214056.pngZrzut ekranu 2025-11-19 213930.png

oznacz moderatorów

NajlepszyComPL
#13 Ambasador

@wojtekmarchewka [Wystawiam fakturę bez VAT] to jeszcze możliwe, bo prawo daje taką możliwość (ale raczej nie przy handlu smartfonami, ja mam taką konkurencję przy LEGO).

[Nie wystawiam faktury] to już przegięcia, zwłaszcza, że prywatne to podobno na Allegro Lokalnie, a tu same firmy. Podejrzewam, że jak ktoś jest ryczałtowcem, to wystawia rachunki, czyli nie wystawia faktur i wybiera znacznik [Nie wystawiam faktury]. Wypadałoby, aby Allegro to wyjaśniło, zwłaszcza, że czasem faktycznie taki z [Nie wystawiam faktury] ma ceny dużo niższe i trudno kopać się z koniem. Pomijam, że ma kilka tysięcy produktów lub setki ocen i na małego nie wygląda.

@ART_FOTO @la_nika @KOGIEL_T Co do początkowego tematu automatyzmu na Allegro (i nie tylko tu), to już dawno ten trend zauważyłem i wkleiłem do podpisu/stopki (co czasem kogoś rusza):

*** SZTUCZNA inteligencja NIE DORÓWNA nigdy NATURALNEJ głupocie 😉
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wojtekmarchewka  mnie to najbardziej dziwi, że pracownicy Allegro, doradzają jak oszukać boty z Allegro😁

oznacz moderatorów

la_nika

@KOGIEL_T @wojtekmarchewka to po prostu ten ludzki pierwiastek we mnie, który chce Wam pomóc i który rozumie, że to nie jest oszukanie bota, tylko potrzeba umieszczenia konkretnej informacji dla ofert z wąskiego grona kategorii. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Użyj słów dokumentacja potwierdzająca nabycie z roku xxxx @ART_FOTO 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@az1rael Poradziłem sobie w tym temacie, ... jak zawsze.Będę miał to na uwadze jak bot będzie blokował kolejne określenie, którego użyłem tym razem.

oznacz moderatorów