anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czyj jest przedmiot zakupu po wypłaceniu protect

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Odpowiedź na zapytanie do UOKIK o własność przedmiotu umowy sprzedaży na odległość po wypłaceniu Protect
protect.jpg

oznacz moderatorów
66 ODPOWIEDZI 66

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@az1rael  mam prośbe.Wyślij dokładnie takie samo zapytanie lecz z wyraźną informacją ze żądałeś naprawy towaru a nie rozwiązania umowy. W Twoim zapytaniy zdaje sie konsultant przyjąl że żadałeś rozwiązania umowy: Cyt: "Pana odstąpienie od umowyzostało uznane za skuteczne"

Sytuacja kiedy konsument żąda naprawy towaru a sprzedawca odrzuca reklamacje przyjmując iż wada to niewłaściwei użytkowanie i allegro wypłaca AP może wywoływać inne skutki prawne - tam nie ma rozwiązania umowy.......

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@_Likos_ wysłałem i to jest odpowiedź. Rzeczy nie przewidziane w UK reguluje KPC a kpc stwierdza kiedy i na jakich warunkach dochodzi do uznania umowy kupna sprzedaży za nieważną np zwrot świadczeń wzajemnych do tego prowadzi do tego sprawdziłem sobie Panią, która udzieliła odpowiedzi i ma 10 lat doświadczenia zawodowego jako radca prawny i pracuje m.in w biurze terenowym rzecznika praw konsumenta 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

nie wyobraź sobie trollu że odpowiedzi na zadane zapytania są sygnowane podpisem osoby, która ich udziela bo zawód prawnika i radcy prawnego są zawodami publicznymi zaufania publicznego, więc nie podpisuje się bot jak w dyskusjach allegro że potem nie można dojść kto udzielił w dyskusji odpowiedzi nijak się mającej do litery prawa polskiego, oczywiście ci ich nie udostępnię bo zaczniesz kobietę stalkować, ale jak takiś mądry to sobie napisz zarówno do fundacji np na ich messenger albo na poradnictwo prawne zapytanie bo na razie twoja argumentacja brzmi ja najgłośniej krzyczę, że tamten kłamie to musze mieć rację. Sorry ale świat tak nie działa i nie przedstawiłeś niczego co miałoby jakąkolwiek wartość dowodową, więc nie mam zamiaru się z krzykaczem kłócić i będę cię zwyczajnie ignorował na co w pełni zasługujesz co zresztą i czyni msnieżek i moderacja bo wiadomo kto jest  po drugiej stronie czyli nasz stary forumowy zadymiarz zwiał z miejsca odosobnienia i musi się powyzywać z użytkownikami.

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@az1rael Podałeś nam, że poradę uzyskałeś w UOKiKu. A tak nie było. Rzetelne podanie informacji polega na tym, że miałeś napisać, iż poradę uzyskałeś w prywatnej kancelarii XXX, która udziela porad w imieniu UOKiKu. Różnica jest bardzo ważna i zasadnicza, bo odpowiedź udzielona bezpośrednio przez urząd ma znacznie wyższą rangę niż porada udzielona przez fundację w imieniu urzędu. I ja bym trollem nie nazywał osoby, co posty na forum pisze staranniej niż ty zapytania do urzędów/fundacji itd.  @az1rael U mnie w szkole za takie podejście do tematu byłaby pała, za brak pokory druga pała, za dyskusję trzecia pała i gratis opie...ol.

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes więc wystaw sobie 4 pały bo każdy wie że UOKIK nie rozpatruje spraw indywidualnych robi to za niego i pod jego egidą ta właśnie fundacja, a potem rzecznicy praw konsumenta. Jak chcesz interwencję UOKIKu to proponuję zebrać sprzedawców allegro i masowo zgłaszać wszystkie odpały allegro od ograniczania rynku dla sprzedawców poprzez banowanie kont, włażenie z butami w tajemnicę handlową m.in. jako strona reklamacji którą nie są, po nakładanie protect bez podstawy prawnej i dokumentacji cesji wierzytelności. Gwarantuję wpadnie w miesiącu paręset wniosków to szybko zadziałają. 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client137326439  jeśłi UOKiK ze swej strony GOV przekierowuje na strone tej fundacji to znaczy że ma do niej ( fundacji) zaufanie i porady uznaje za wiarygodne.

Wiec moim zdaniem takie porady mają taką sama wartość jak porady uzyskane od prawnika na etacie UOKiKu ( np powiatowy RPK)

Mam nadzieje że nie bede musiał nigdy tego sprawdzać lecz mam wrażenie że ewentualny sąd podszedłby do tego podobnie a sam UOKiK w razie potrzeby z pewnością poparłby porade udzieloiną przez rekomendowanego przez nich prawnika.

To nie jest jakaś tam prywatna fundacja czy kancelari z google'a lecz strona na którą przenosi bezpośrednioze strony oficjalnej UOKiKU

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client137326439 cóż nikt chyba nie oczekuje że UOKiK będzie zatrudniał setki prawników aby dawać proste porady prawne których pewnie spływają znaczne ilości.

Natomiast jeśli UOKiK niejako rekomenduje daną kancelarie czy fundacje to dla mnie jest wskazówka iż porady udzielone przez tą fundacje są "z błogosławieństwem" UOKikU i jako takie można je stosować i trudniej je podważyć niż choćby opinie prawną wynajętego prawnika któremu dana strona zapłaciła

Oczywiście nie są to wiążące decyzje prezesa UOKiK niemniej myślę że w ewentualnym sporze sadowym taka opinia miałaby dla sądu duże znaczenie. Generalnie trudno byłoby oczekiwać aby w każdej sprawie w której się zwróci konsument to prezes UOKiKU będzie zajmował stanowisko i wydawał wiążące decyzje.

Wiec z mojego punktu widzenia takie zapytanie i odpowiedź jest wystarczająca by traktować ją jako wskazówkę do rozwiązywania problemów transakcyjnych czy też na AG. Oczywiście nie jest ona wiążąca i każdy ma prawo pójść rozstrzygnąć spór w sadzie.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@_Likos_ ja już kiedyś bezpośrednio do uokik napisałem i mnie sami skierowali do nich informując że nie zajmują się pojedynczymi sprawami konsumenckimi i poradnictwo prawne uzyskam na porady dla konsumentów, która prowadzi je na ich zlecenie. Do tego wygoglowałem sobie dane pani co odpisała na zapytanie i znalazłem ją jako pracującą w kancelarii prawnej i udzielającą odpowiedzi na rzecz uokik dla fundacji przy biurze terenowym rzecznika ds konsumentów w mieście wojewódzkim, więc raczej mogę oczekiwać rzetelnej odpowiedzi popartej stanem prawnym faktycznym od takiej osoby, uprzedzając zadałem dodatkowe pytania odnośnie potraktowania zwrotu kasy przez allegro z protect jako odstąpienia w myśl uznania umowy za nieważną z kpc i pewnie za jakiś tydzień do 10 dni uzyskam potwierdzenie czy się nie pomyliła. Sam nie chciałbym by mnie potem prawnie ścigała skarbówka za uzyskanie nieopodatkowanego przychodu czy bezpodstawne wzbogacenie się czy nawet inne ustrojstwo bo użyć protect, które jest czymś bliżej prawnie nieokreślonym robi się straszno wręcz, tyle że wszyscy bez pomyślenia biorą bo allegro daje tylko potem nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności jak rzeczywiście coś się zrypie.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@az1rael Drugi raz w ostatnim czasie Allegro wypłaciło protect za towar zgłoszony jako zwrot konsumencki, który klientka finalnie otrzymała i dostała rekompensatę. Kuriozum jest fakt, że nie było żadnej dyskusji, nikt mnie o niczym nie poinformował - otrzymałem tylko w tej samej minucie dwa emaile - o złożeniu wniosku AP i drugi o jego akceptacji. Koszt pokryło oczywiście Allegro. Jednak mam pytanie... Brzmi ono: jakim prawem Allegro rozporządza bez mojej wiedzy, moją własnością oraz w jaki sposób ma zamiar zmusić klienta by moją własność zwrócił. Tyle.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM  nie jestem pewien ale podejrzewam że dzieje sie tak kiedy przesyłke obsługuje allegro delivery. Wówczas prawdopdobnie jeśli paczka zaginie to klient reklamuje bezpośrednio w allegro a allegro wypłaca rekompensate

Lecz jak napisałem to tylko moje domysły

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM skarbówka i donosik że ktoś ma bezpodstawne wzbogacenie się ost ścignęli gościa z allegro lokalnie używanego roweru za 30zł podatku ścignęli więc są wścieknięci na tym punkcie

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM proste - samo allegro nie wie czym jest allegro protect - tak go rozbudowało i nawrzucało tam tyle rzeczy, że teraz jest wszystkim

najlepsze w tym, że regulamin allegro nie nadąża za w/w zmianami

zauważ, że nikt z allegro się tutaj nie wypowiada

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

Chciałbym uporządkować temat Allegro Protect i wyjaśnić najważniejsze kwestie, kóre były na forum wyjaśniane wielokrotnie. 

@RED kwestię działania Allegro Protect wyjaśnialiśmy już wielokrotnie. W mojej ocenie Twoje obecne wpisy wprowadzają niepotrzebne zamieszanie w temacie, który został już szczegółowo wyjaśniony.

Allegro Protect to program ochronny, który pozwala kupującym odzyskać środki w przypadku problemów z transakcją. Wypłata rekompensaty nie oznacza przejęcia własności przedmiotu przez Allegro i nie jest równoznaczna z odstąpieniem od umowy sprzedaży. Allegro nie staje się stroną transakcji ani właścicielem towaru.

Prawo własności do przedmiotu pozostaje przy sprzedającym, chyba że dojdzie do skutecznego odstąpienia od umowy albo innego porozumienia między stronami. Wypłata z Allegro Protect nie zmienia tego stanu rzeczy - jest to wyłącznie świadczenie ochronne na rzecz kupującego.

W sytuacji, gdy kupujący otrzymał zarówno towar, jak i rekompensatę, spór rozliczeniowy toczy się między nim a sprzedawcą zgodnie z przepisami prawa cywilnego. Allegro nie ma uprawnień, aby rozporządzać cudzą własnością ani nakazywać zwrotu towaru - może natomiast wskazać ścieżki dochodzenia roszczeń.

Podsumowując: Allegro Protect chroni kupujących, ale nie zmienia własności przedmiotu i nie rozwiązuje automatycznie umowy sprzedaży.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@gdvorek Nadal sprawa jest niejasna.

1. Allegro wypłaca rekompensatę Kupującemu i obciąża tym Sprzedawcę. Kto jest właścicielem towaru? Skoro kasa poszła od sprzedawcy, to dlaczego nie miałby prawa własności do przedmiotu?

2. Allegro wypłaca rekompensatę AP bez obciążania sprzedawcy - kto jest nadal właścicielem towaru? moim zdaniem Kupujący, ale jak jest naprawdę?

3. Jak ma sie otrzymanie rekompensaty do podatków? co jeśli Kupujący zatrzyma towar i otrzyma AP? nie powinien rozliczyć się z US? I tu wykładnia powinna być podana od allegro, bo to wasz program i wy powinniście dać wskazówki jeśli trzeba to jakoś rozliczyć. Bo zwykły Kowalski na 99,9% nie będzie wiedział że ma z tym biec do księgowości czy tez rozliczać.

gdvorek
Moderator
Moderator

@drekenzes chętnie odpowiem na Twoje pytania, proszę Ciebie o cierpliwość, wrócę tu z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@gdvorek  napisał(a):

@drekenzes chętnie odpowiem na Twoje pytania, proszę Ciebie o cierpliwość, wrócę tu z odpowiedzią.

@gdvorek Dziękuję, czekam na stanowisko Allegro 🙂

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek podsumowując na stole leży opinia radcy prawnego i twoje pisanie. Czy posiadasz wykształcenie w kieruku prawa żeby udowodnić swoją rację i przedstawić paragrafy? Allegro ma zespół prawników to niech zespół prawników wypuści interpretacje prawną podającą paragrafy mające zastosowanie do protect chyba alegro stać raz a dobrze sprawę wyjaśnić? Bo na razie pisanie że wszystko jest legalne jest funta kłaków warte bez konkretnej opini osoby z wykształceniem i uprawnieniami prawnika lub radcy prawnego. Ciekawe co zrobi kupującemu US jak sprzedawca donosik napisze zgaje się 75% kwoty uzyskanej do zapłaty jak to będzie coś drogiego to kupującego wywali z butów bo on ciesząc się darmową kasą z protect i towarem go us ukrzyżuje

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@az1rael Grzegorz jest moderatorem, wklei to, co otrzyma od zespołu. Natomiast najciekawszy wspis to:

" spór rozliczeniowy toczy się między nim a sprzedawcą zgodnie z przepisami prawa cywilnego."

Czyli Allegro odsyła sprzedawcę i kupującego do sądu cywilnego? Co to za program ochronny, gdzie sąd ma wyznaczać kto jest właścicielem towaru. Albo ja czegoś nie rozumiem.

I zero wskazówek jak traktować te rekompensaty i zatrzymania towaru vs US. Przecież to może być na niekorzyść kupujących i mogą mieć spore problemy. Masz rekompensatę, masz towar, to to przecież wzbogacenie?

gdvorek
Moderator
Moderator

@az1rael jestem pod wrażeniem, jak daleko idące wnioski potrafisz wysnuć z tej dyskusji. Zaskoczę Cię jednak, że wszystkie kwestie, o których wspomniałem, są uregulowane w regulaminie i tam znajdują się obowiązujące zasady.

Jeżeli nie satysfakcjonuje Cię moja odpowiedź ani zapisy regulaminowe, zawsze możesz skonsultować się z radcą prawnym i podjąć odpowiednie kroki prawne. W tym momencie jednak Twoje wypowiedzi mają charakter bardziej monologu niż merytorycznej dyskusji.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek wasz regulamin to jest zlepek pseudoprawnych kalumni zresztą zajrzyjmy do googla...

• Decyzja UOKiK: Prezes UOKiK nałożył na Allegro dwie kary: jedną o łącznej wysokości ponad 210 milionów złotych za nadużywanie pozycji dominującej (faworyzowanie własnego sklepu), a drugą, wynoszącą blisko 4 miliony złotych, za stosowanie niedozwolonych klauzul umownych w swoich regulaminach. 

• Odwołanie Allegro: Allegro odwołało się od tych decyzji do SOKiK. 

• Decyzja SOKiK: W grudniu 2024 roku SOKiK utrzymał w całości obie decyzje UOKiK. Sąd uznał, że Allegro naruszyło zbiorowe interesy konsumentów poprzez niedozwolone klauzule umowne, które dawały spółce jednostronną możliwość zmiany warunków umowy i wprowadzały dysproporcję praw i obowiązków na niekorzyść konsumentów. 

Czy zasłaniać się swoim regulaminem teraz wypada skoro sąd orzekł że macie bubel?
Ja się już z radcą prawnym skonsultowałem masz screenshoota u samej góry i nic więcej nie muszę, to wy możecie mieć pozew zbiorowy kiedyś za robienie sprzedawców w balona a ten post służy temu właśnie by ci sprzedawcy byli świadomi swoich praw i waszego ich nadużywania. Moje wypowiedzi są podparte paragrafami, twoje wypowiedzi są podparte twoim widzi mi się, ale zawsze możesz się skonsultować z odpowiednim działem allegro by ci wysmarował merytoryczną odpowiedź prawną uwzględniającą paragrafy. Obawiam się jednak, że żaden szanujący się prawnik się nie podpisze pod kreatywną interpretacją waszego regulaminu bo od razu widać że jakiś korpoludek z excela to pisał skoro taki protect może być naraz przystąpieniem do długu, odszkodowaniem i rekompensatą czyli trzema różnymi pojęciami prawnymi to ja nie mam pytań bo ośmiesza się tylko allegro. Zapłacą oczywiście kupujący jak poza allegro sprzedawcy użyją narzędzi i instytucji prawnych a wy odpiszecie swoje standardowe bardzo nam przykro ale nic nie możemy z tym zrobić bo nas to nie dotyczy. Kupowanie u was czegokolwiek staje się prawnie niebezpieczne dla każdego kupującego bo nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania.

oznacz moderatorów