anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czyj jest przedmiot zakupu po wypłaceniu protect

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Odpowiedź na zapytanie do UOKIK o własność przedmiotu umowy sprzedaży na odległość po wypłaceniu Protect
protect.jpg

oznacz moderatorów
66 ODPOWIEDZI 66

Client:137028970
#8 Zapaleniec

@gdvorek  napisał(a):

Chciałbym uporządkować temat Allegro Protect i wyjaśnić najważniejsze kwestie, kóre były na forum wyjaśniane wielokrotnie (...)

Prawo własności do przedmiotu pozostaje przy sprzedającym...

Wcześniej twierdziliście, że "formalnie towar nadal należy do klienta". Co się od tego czasu zmieniło?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:137028970 przeczytaj do końca to co napisałem ze zrozumieniem.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@gdvorek Czyli dobrze rozumiem, że w programie ochrony kupujących jeśli kupujący nie może dogadać się ze sprzedawcą, to sąd ma rozstrzygać czyj jest towar? Mamy wlec kupujących po sądach?

Nie odsyłaj do regulaminu, bo tam nic na ten temat nie widzę. I nie wiem czemu nie ma jasnego poradnika od Allegro, skoro to twór Allegro. I porad dla Kupujących i Sprzedających, bo jednak pułapek jest tam sporo.

I czemu nie ma nic o podatkach, jeśli Kupujący otrzyma rekompensatę i towar.

#8 Zapaleniec

@gdvorek  napisał(a):

@Client:137028970 przeczytaj do końca to co napisałem ze zrozumieniem.

Szczerze mówiąc po Moderatorze nie spodziewałem się takiego tonu. Ale przyjmijmy, że jestem nierozumny i proszę o wytłumaczenie, o co chodzi w tym zdaniu: "Prawo własności do przedmiotu pozostaje przy sprzedającym, chyba że dojdzie do skutecznego odstąpienia od umowy albo innego porozumienia między stronami." ?

W końcu czyj jest przedmiot zanim dojdzie do skutecznego odstąpienia od umowy albo innego porozumienia między stronami? No i czyj jest kiedy do skutecznego odstąpienia od umowy dojdzie?

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@az1rael @drekenzes @RED Hehe, Allegro odpisało mi w tickecie: "Finalnie Państwo posiadają środki za zamówienie wobec tego towar powinien zostać u kupującego." Komedia. Jak to się ma do wpisu @gdvorek "Allegro nie ma uprawnień, aby rozporządzać cudzą własnością"???? Skoro tak, to nie rozporządzajcie moją własnością i ze względu na to co zrobiliście sprawcie by moja własność do mnie wróciła. Natomiast że coś komuś daliście - tak, wasza sprawa - tylko nie rozdawajcie nikomu nic za MOJĄ WŁASNOŚĆ.

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

@TechartGSM  napisał(a):

@az1rael @drekenzes @RED Hehe, Allegro odpisało mi w tickecie: "Finalnie Państwo posiadają środki za zamówienie wobec tego towar powinien zostać u kupującego." 

Przecież to stoi w otwartej sprzeczności z opinią Moderatora, że "Prawo własności do przedmiotu pozostaje przy sprzedającym". O co tu chodzi?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:137028970 dostosowuję swój ton do forumowiczów. Wyżej odpowiedziałem na pytania wyczerpująco, również zachęcam do korzystania z artykułów pomocy oraz regulaminu. Kwestie prawne proponuję konsultować z odpowiednią instytucją.

Jeśli się pojawią nowe pytania, chętnie odpowiem.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec

@gdvorek  napisał(a):

@Client:137028970 dostosowuję swój ton do forumowiczów.

Po Moderatorze spodziewałem się jednak wyższych standardów. Co w moim pytaniu sprawiło, że potraktowałeś mnie jak głupka? 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:137028970 nie jest to moją intencją. Nie mam też wpływu na Twoje oczekiwania, natomiast proponuję mam wszystkim skupić się na merytorycznej dyskusji.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@gdvorek Skupiam się. Dlatego zadałem konkretne pytanie: dlaczego bez mojej zgody rozporządzacie moją własnością, a dodatkowo insynuujecie mi że towar powinien zachować kupujący.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@TechartGSM działamy zgodnie z regulaminem na który zgadzasz się zakładając konto na Allegro. Jeśli uważasz, że działamy niezgodnie z prawem, masz możliwość podjąć odpowiednie kroki.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@gdvorek Super. W takim razie prosiłbym abyś wskazał mi zapis w regulaminie który mówi o tym że macie prawo rozporządzać moją własnością.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@TechartGSM  napisał(a):

@gdvorek Super. W takim razie prosiłbym abyś wskazał mi zapis w regulaminie który mówi o tym że macie prawo rozporządzać moją własnością.

@gdvorek Przypominam się z moim pytaniem...

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@TechartGSM przypomne tylko, że na Twoje pytanie już nie odpowiem ponieważ dość jasno napisałem, że odpowiedzi udzieliłem wyczerpująco. 

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz

@gdvorek  napisał(a):

@Client:137028970 dostosowuję swój ton do forumowiczów. Wyżej odpowiedziałem na pytania wyczerpująco, również zachęcam do korzystania z artykułów pomocy oraz regulaminu. Kwestie prawne proponuję konsultować z odpowiednią instytucją.

Jeśli się pojawią nowe pytania, chętnie odpowiem.

@gdvorek W żadnym wypadku nie dostosowuj swojego tonu wypowiedzi do forumowiczów. Jesteś moderatorem, więc przychodzimy tutaj po pomoc, poradę, wyjaśnienia, a jeśli towarzyszą temu emocje (często te złe, bo już człowiek nie wytrzymuje), to należy je ostudzić, złagodzić, a nie dolewać oliwy do ognia (szkoda nerwów dla obu stron).

gdvorek
Moderator
Moderator

@drekenzes zgadzam się z Tobą w 100% 😎 Najważniejsza jest dla mnie wartość merytoryczna, która jest u mnie na pierwszy miejscu, ale nie niestety nie dam rady sprostować wszystkim Waszym oczekiwaniom. Dodatkowo nie na wszystko mam wpływ.

Twoje pytania jeszcze konsultuję, wrócę tu z odpowiedzią. Zależy mi na pełnej i konkretnej odpowiedzi na nie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@drekenzes wracam z odpowiedzią:

1. Zazwyczaj w takich sytuacjach sprzedawca jest właścicielem towaru, jednak aby z pewnością odpowiedzieć na to pytanie musielibyśmy poznać konkretny przypadek o który pytasz.
  2. W tym przypadku kupujący pozostaje właścicielem towaru, ale ponownie zazwyczaj np. wypłacamy Allegro Protect, bo sprzedawca umniejszył kwotę zwrotu po odstąpieniu od umowy - wtedy sprzedawca jest właścicielem.
  3. Allegro nie udziela porad podatkowych. Sugerujemy zgłoszenie się z taką sprawą do biura podatkowego.
   Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek  A jak jest z moim konkretnym pytaniem:

Chciałem wiedzieć jak to wygląda zgodnie z regulaminem Allegro?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

1. Kupujący zakupił przedmiot po czym zgłosił reklamację na rzekomą usterkę i odesłał produkt

2. Sprzedający po sprawdzeniu odrzucił reklamację

3. Kupujący wystąpił o zwrot z AP > otrzymał go

4. Teraz domaga się zwrotu przedmiotu grożąc zgłoszeniem sprawy na Policję 

"Jak Pan zapewne dobrze wie, przedmiot jest dalej moją właśnością dlatego oczekuję jego zwrotu. Oczywiście wyślę w wolnej chwili etykietę przedpłacaną. Jeśli ma Pan inną teorię w tym temacie informuję że zostanie zgłoszona sprawa o przywłaszczenie na Policję."

Pytanie zasadnicze > czyją własnością jest w tym momencie przedmiot?  kupującego czy Allegro  

Dostałem odpowiedź od moderatorki :

Ziolko39_0-1755871463236.gif

Moderatorka

@Ziolko39 po odrzuconej reklamacji towar pozostaje własnością kupującego i powinien do niego wrócić. Także w przypadku kiedy klient otrzymał zwrot w ramach Allegro Protect. 

Alicja
   Moderatorka

To jak to jest w tym konkretnym przypadku?
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM @TechartGSM @gdvorek @az1rael 

to ja podbijam temat

Czyj jest towar wg. allegro w tej sytuacji:

1. Kupujący zakupił przedmiot po czym odstąpił od umowy i odesłał produkt

2. Sprzedający po sprawdzeniu stwierdził, że nie jest to jego towar  (chamska podmianka - inny towar przepakowany do oryginalnego opakowania) I WSTRZYMAŁ SIĘ ZE ZWROTEM WPŁATY, aż do momentu otrzymania swojego towaru

3. Kupujący w dyskusji zrobił awanturę i allegro wypełniło za niego formularz o zwrot z AP , wybrał go > otrzymał zwrot wpłaty

W myśl przepisów towar pod odstąpieniu od umowy jest własnością sprzedawcy, allegro "przystąpiło do długu" i wypłaciło środki kupującemu

Jak rozumieć taką sytuację  - co rekompensuje tutaj AP, allegro bierze udział w oszustwie?

sprzedawca przystąpił do długu? o co tu chodzi?

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@RED skonsultuję to i wrócę do Ciebie z informacją. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów