Co się dzieje na tym allegro ,co to za praktyki kiedyś to było nie dopuszczalne żeby ktoś wystawił produkt którego nie posiada na stanie a teraz ustawia czas dostawy 21-40 dni przy czym nie posiadając produktu w sprzedaży zniża celowo cenę żeby czasami konkurencja nie zarobiła , wiadomo że przy ustawionych opcjach regulowania cen automatycznych takie praktyki powodują natychmiastowe spadki do najniższych poziomów cenowych . Rozumiem czas dostawy 21 dni przy produkcie który jest na zamówienie bo jest drogi ale jeśli coś kosztuje 40 - 300 zł to już jest przegięcie czy są jakieś rozwiązania na takie praktyki ? Czy allegro może ukrócić takie zachowania ? @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
1. Allegro nie może "ukrócić takich zachowań".
2. Żeby móc odnieść się do czegokolwiek, czy to przeze mnie, czy przez innych użytkowników forum, czy przez moderację tego forum - proszę podaj jakiś realny przykład.
@TechartGSM nie chodzi tu żeby kogoś wskazywać tylko takie praktyki wkurzają , chodzi żeby allegro przyjrzało się co się dzieje i jakoś to ograniczyło
@DecorPremium_pl Żeby "Allegro się przyjrzało" - to wypadało by wskazać czemu ma się przyjrzeć - nikt tu prorokiem nie jest.
@DecorPremium_pl Na jakiej podstawie Allegro miałoby cokolwiek tu ograniczać? Na podstawie tego, że kogoś to wkurza?
@DecorPremium_pl Jeśli przesyłka idzie zza granicy to rzeczywiście dostawa może tyle trwać, w zależności od przewoźnika.
@w_kiwi Staram się być obiektywny - chociaż przyznam że często przychodzi mi to z wielkim trudem - ale wyłumacz mi proszę, dlaczego zmieniłaś tytuł postu z "Co się dzieje na tym allegro" na "Długi czas dostawy"? Naruszało toto cokolwiek? Czy może własna inwencja by "ładniej" wyglądało?
ja nic nie zmieniałem
Czasem Allegro samo zmienia tytuły postów jeśli im nie odpowiadają. Sam tego doświadczyłem.
Wizerunkowo dla Allegro lepiej brzmi "Długi czas dostawy" niż "Co się dzieje na tym allegro".
@w_kiwi owszem jeśli idzie ale co jeśli mamy tego samego dostawcę i wiem że towar doręczany jest do 14 dni max a poza tym jak się nie posiada produktu to nie powinien być wystawiany przynajmniej taka zasada kiedyś obowiązywała
@DecorPremium_pl Udowodnij proszę że osoba/firma sprzedająca towar o którym myślisz go nie posiada? Wydaje mi się że sam długi czas wysyłki nie jest tutaj dowodem.
Co się dzieje? - Ano to się dzieje, co Allegro wprowadziło i co niektórzy sprzedawcy postanowili sobie wdrożyć do swoich aukcji.
Automatyczne obniżki cen - to narzędzie stworzone dla "cwaniaków", chcących "wykolegować" ze sprzedaży normalnych sprzedawców. Allegro i tak swoje zarobi.
A o tym już kiedyś pisałem - ktoś kiedyś wystawi aukcję, kilka sztuk, zejdzie metodą "doświadczalną" poniżej ceny takiego sprzedawcy, co ma ustawioną automatyczną obniżkę cen (żeby wyeliminować innych sprzedawców) , ustawi długi termin wysyłki bo może.
I wtedy dopiero ten "automatycznie" obniżający ceny sprzedawca dowie się, o co chodzi.
Piszesz: "ustawia czas dostawy 21-40 dni przy czym nie posiadając produktu w sprzedaży zniża celowo cenę żeby czasami konkurencja nie zarobiła" - a skąd wiesz, że nie ma tego towaru i nie wyśle go na drugi dzień po zakupie? A jeśli nawet - to może, bo taki ma czas wysyłki.
A co Ty robisz? - przecież automatycznie obniżasz ceny sprzedaży, żeby konkurencja nie zarobiła. Przecież nikt Ci nie zabrania ustawienia wyższej ceny sprzedaży.
dokładnie
trzy pieczenie na jednym ogniu:
- zamieniamy musi na może
- dopiekamy konkurencji
- obnażamy ułomności systemu allegro
no i @DecorPremium_pl na konkurencyjnym amaz,,,,,
jest podobnie