anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DHL - opłata dodatkowa do koperty bąbelkowej = 150 zł!

LuckyForest
#9 Pomysłodawca#

Widząc inne posty na tej stronie zauważam, że jest bardzo dużo ludzi, którzy mają ten sam problem, a mianowicie - Allegro dolicza ogromne opłaty dodatkowe, pewnie w większości niesłusznie, za przesyłki.

U mnie wygląda to tak, że wysłałem do Czech przedmiot w kopercie bąbelkowej przez DHL (Smart) i podczas wystawiania zaznaczyłem, że to niestandardowa przesyłka (można powiedzieć, że to mój błąd). Zrobiłem tak, ponieważ jakby nie było nie jest to prostopadłościan, poza tym, przy Poczcie czy Packecie też zaznaczam, że to niestandardowa, gdy idzie bąbelkowa i nigdy nie zostałem za to nijak policzony dodatkowo, więc myślałem, że i tutaj zrobienie tego jest ok. Dodatkowo nigdzie nie ma informacji, że jeśli zaznaczę "przesyłka niestandardowa" to zostaną mi naliczone takie koszty. 5 zł, 10, nawet 15 zł bym zrozumiał, ale 150? Próbowałem znaleźć informację o tym, że zaznaczenie tej opcji wiąże się z konkretnymi kosztami, ale nigdzie tego nie widać. Osobiście uważam, że jeśli Allegro podpisuje umowy i przewoźnik nalicza taki rzeczy, to ta informacja MUSI być przy zaznaczaniu tej opcji. A nie, że po 2 tygodniach dostaje dodatkową opłatę.

Napisałem do Allegro i po 2 tygodniach dostałem odp. że to przewoźnik naliczył, nie oni, i nic nie mogą zrobić (co jest jakby bzdurą, bo to oni podpisują umowy i chyba coś jednak mogą zrobić). W dodatku w między czasie z ciekawości napisałem do większości przewoźników, którzy mają z Allegro jakieś umowy i wszyscy mi odpisali, że nie traktują koperty bąbelkowej jako "przesyłka niestandardowa" i nie zostaną mi doliczone żadne koszty.

Także ja nie widzę tego inaczej, jak po prosty wyrafinowana forma kradzieży. No bo co teraz zrobić? Allegro umywa ręce, DHL na pewno nic nie zrobi (podobno ktoś z Allegro się z nimi kontaktował, ale DHL mówi, że naliczyli słusznie), a z drugiej strony iść z tym do sądu się nie opłaca (co pewnie ktoś po drugiej stronie doskonale wie).

Zostawiam to tutaj nie dlatego, żeby coś teraz zrobić (już się godzę ze stratą), ale to po, żeby po prostu było wiadomo, że są ludzie korzystający z Allegro, którzy są w ten sposób okradani.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@LuckyForest Cześć. Widzę, że prowadzisz korespondencję w tej sprawie (numer 36652549). Poczekaj na odpowiedź mejlową, a jeśli nie zgadzasz się z decyzją reklamacyjną, to złóż odwołanie. 

oznacz moderatorów

SandBruk
#8 Zapaleniec#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_  Czy allegro nie widzi swoich systemowych błędów przy opłatach dodatkowych DHL ? Przesyłki ważą do 25 kg a doliczają opłaty systemowo 19,99 zł i w szczegółach  podają że przesyłki ważą 26,500 kg a dopłata powinna wynieść 2,99 zł

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@SandBruk Allegro nie widzi dopóki ktoś zauważy i zwróci im uwagę ,wtedy radzą złożyć reklamację . Niestety większość sprzedawców nie ma czasu ani chęci w ciągłym kontrolowaniu .

oznacz moderatorów

LuckyForest
#9 Pomysłodawca#

Dostałem odpowiedź rano:

"Dzień dobry,

dziękuję za wiadomość reklamacyjną w sprawie numer 36652549, która dotyczy przesyłki o numerze 26851439979. 

Sprawdziłam, że nadali Państwo przesyłkę za pomocą narzędzia Wysyłam z Allegro. ​​W narzędziu nadawczym wybrali Państwo niestandardowy kształt przesyłki.

Przewoźnik do przesyłki numer 26851439979 naliczył opłatę dodatkową "Opłata za przesyłkę niestandardową", dlatego taką opłatę zamieściliśmy na Państwa rachunku Allegro. Opłata jest zgodna z warunkami usługi Allegro Kurier DHL, dlatego nie mogę uznać Państwa reklamacji.
"

To mam dwie prośby, ponieważ osoba zajmująca się tą sprawą mi nie odpowiada (pisałem już wcześniej meile i był brak odpowiedzi, na dzisiejszą wiadomość też raczej nie liczę, że dostanę).

Pierwsza, żeby mi wytłumaczyć, dlaczego nie ma nigdzie żadnej informacji, że zaznaczenie opcji "Przesyłka niestandardowa" wiąże się z takimi kosztami? Nikt, ale to absolutnie nikt nie zaznaczyłby tej opcji, gdyby wiązało się to z dopłata w wysokości 150 zł. To jakieś nieporozumienie, że ta opcja tam jest. W dodatku przeczytałem regulamin i przesyłka bąbelkowa nie widnieje w liście przesyłek niestandardowych, także to, że zaznaczyłem to jedno, ale to, że ona nie jest niestandardowa, to drugie.

A druga, gdzie mogę złożyć odwołanie?

oznacz moderatorów

AGD-SERVICE
#13 Ambasador#

Niestety, trzeba wcześniej czytać regulamin przewoźnika. Szczególnie odnośnie wag - waga rzeczywista i waga gabarytowa - to są 2 pojęcia, żeby wprowadzić w błąd nadawcę. Ale trzeba się z nimi zaznajomić.

Następna rzecz - sprawdzić, jak ma być zapakowany towar, czy może być owinięty folia stretch, czy może być wysłany w kopercie bąbelkowej, czy może być owinięty tekturą (kształt - walec) i włożony do foliopaka. 

Może okazać się, że takie przesyłki są traktowane jako niestandardowe. I potem są dopłaty w absurdalnych kwotach.

Ja korzystam z Poczty Polskiej i InPost - nie ma tam żadnych problemów ze sposobem pakowania.

Chcę (muszę) włączyć przesyłki Allegro One. Przedwczoraj zadałem na AG pytanie odnośnie wymagań pakowania przesyłek, prosząc adminów oo odpowiedź. Niestety, do tej chwili nie otrzymałem żadnej informacji zwrotnej.

oznacz moderatorów