anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Allegro nie umie w zegarek?

lewgorzkowski
#12 Orędownik

nr zam:

dafe22b0-87d4-11f0-8b6a-0b3b4bf1a586

godzinę graniczną mam ustawioną na 9:00, zamówienie z 10:15, nakaz wysyłki dziś,

tydzień temu taka sama sytuacja i tej przesyłki nie wysłałem, dlaczego więc algorytm "nagrodził" mnie ponownie wydłużonym czasem godziny granicznej? Co ciekawe taka sytuacja jest tylko przy ALLEGROONE. Inni kurierzy nabijali się do tej pory poprawnie... Dlaczego ignorujecie zupełnie ten temat? Przecież sprzedawcy, przez was, wychodzą na niesłownych...
oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

lewgorzkowski
#12 Orędownik

halooooo @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ kiedy naprawicie swój zegarek? znowu nawalił 

07ec73e0-8fb3-11f0-bc93-c757ffa78cc0

graniczna na 9:00 zamówienie z 10:33, karzecie mi wysłać dziś!
Zmiencie w takim razie nazwę godzina GRANICZNA na godzina płynna, albo coś takiego...

edit:

i kolejne dosłownie przed chwilą 
e1720e10-8fbb-11f0-adb1-ff90efdef10e

11:36 ... tego już na pewno nie wyślę, serdeczna prośba abyście napisali do klienta, że wasz system nie potrafi odczytywać godzin i dlatego wprowadził go w błąd!

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@lewgorzkowski przewidywany czas dostawy wyliczamy na podstawie historycznych danych o nadawaniu paczek. Najprawdopodobniej nadawałeś przesyłki po ustalonej godzinie lub nie masz odpowiedniego procenta przesyłek nadanych zgodnie z deklaracją (możesz to sprawdzić w zakładce Skuteczność wysyłki). 
Dlatego przewidywany czas dostawy może nie uwzględniać podanych przez Ciebie godzin granicznych. 
Dodam, że dla zamówienia 07ec73e0-8fb3-11f0-bc93-c757ffa78cc0 jako przewidywany czas dostawy w systemie widzę 15.09. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#12 Orędownik

oczywiście kopiuj/wklej i odpowiedz odhaczona...

allegro szybka wysyłka 11% więc chyba powinno pokazywać tą godzine dobrze?

historyczne dane blablabla, najpoźniejsze zamówienia jakie nadaje dla kurierów bez inpost to maxymalnie godzina tuż przed 11, bo o tej zwykle idę na epake, to proszę o wskazanie kiedy wysłałem zamówienie z allegroone tego samego dnia z godziny późniejszej niż 11... nie wiem, moze ktoś się tu włamuje i za moimi plecami wysyła te paczki później?

NIE INTERESUJE MNIE WASZ POPSUTY ALGORYTM, kiedy to będzie naprawione? 

"Dodam, że dla zamówienia 07ec73e0-8fb3-11f0-bc93-c757ffa78cc0 jako przewidywany czas dostawy w systemie widzę 15.09. " 

w poniedziałek to ja nadam dopiero, o to się rozchodzi właśnie!

oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#12 Orędownik

@la_nika proszę o wykluczenie zamówienia e1720e10-8fbb-11f0-adb1-ff90efdef10e ze statystyk

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@lewgorzkowski nie używam formułek kopiuj/wklej.
Zamówienie nr e1720e10-8fbb-11f0-adb1-ff90efdef10e nie jest opóźnione, otrzymałeś za nie punkty w jakości.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#12 Orędownik

@la_nika skoro mówisz, że system nie potraktował tego jako wysyłka opóźniona to na jakich danych on operuje? bo wg poniższych screenów przesyłka była nadana "po czasie".  Czyli macie w systemie BŁĄD i proszę aby to ujednolicić. Bo jeżeli wskoczy mi przesyłka po granicznej i jest tak jak tutaj, że wymagacie, żebym nadał i mam jeszcze taką możliwość to nadaję, ale jeżęli byłaby informacja, że mogę nadać jutro to bym to zrobił jutro, żeby nie mieszać algorytmowi. A tak to nie wiadomo...

zam:e1720e10-8fbb-11f0-adb1-ff90efdef10e

nr przesyłki Allegro A002PHRJ98

BLAD1.jpgBLAD2.jpg

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@lewgorzkowski czy jak wejdziesz na adres https://salescenter.allegro.com/delivery-settings/ordering-time-settings  to nie masz tam komunikatu "Godziny nie są widoczne dla kupujących" 

Druga sprawa czy na pewno ustawiłeś godzinę graniczą dla wszystkich opcji wysyłki? Trzeba ustawić osobno "Allegro One" oraz "Allegro One (Punkt, Box, Kurier). 

oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#12 Orędownik

@sl-aw-ek są widoczne, wszystko mam ustawione jak trzeba

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@lewgorzkowski nie mamy błędu w systemie.
Czas, który widzisz jako "czas na wysłanie" to informacja do kiedy powinieneś wysłać przesyłkę, aby dotarła do kupującego zgodnie z przewidywanym czasem dostawy, a my w jakości sprzedaży w mierze Wysyłka w terminie weryfikujemy, czy nadałeś przesyłkę zgodnie ze swoją deklaracją. Dla tego zamówienia to 15.09, więc była to terminowa wysyłka. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#12 Orędownik

@la_nika  no to jest kwadratura koła, bo ignorujecie w wyliczeniu czasu dostawy moją deklarację...

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@lewgorzkowski ale jeśli będziesz nadawał swoje przesyłki zgodnie z deklaracją, to wszystko będzie się zgadzać, bo przewidywany czas dostawy obliczamy na podstawie historycznych danych o nadawaniu przesyłek. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@lewgorzkowski  jeśli chodzi o punktacje, to kolokwialnie mówiąc, możesz olać to co sugeruje Allegro, ale musisz się liczyć z tym, że kupujący wystawi Ci negatywa, za nieterminową wysyłkę

oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#12 Orędownik

@KOGIEL_T no właśnie o to mi tylko chodzi, żeby nie wprowadzać w błąd kupujących

wczoraj zamówienie z 11:52 

dbac7e91-9de2-11f0-9fa0-ab34abe0805b

na łONE wysyłka DZIŚ, @la_nika mówisz o danych historycznych, ale takich danych nie ma z tego roku, żebym zamówienie ONE z godziny po 11:30 nadał tego samego dnia, no to jak to wyliczono? Przecież wiem jak nadaję, od pon-pt tak samo...
oznacz moderatorów

shopmw
#11 Animator

To, że nie widzi w godziny to jedno. On nawet w dni nie widzi. Tutaj przykład jak liczy do 3.Zrzut ekranu 2025-09-23 135755.png

oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#12 Orędownik

@la_nika  i nawet w tym wątku jest dowód na to, że macie BŁĄD w systemie i źle wylicza. Zamówienie z 12.09 godz 11:36 ONE system wyliczył na wysyłkę dziś, jak pokazałem na screenach nie wysłałem w ten dzień tylko po weekendzie i wczoraj zamówienie z 11:52 znowu przewidywana wysyłka w ten sam dzień! 

Czyli nie wysłałem z 11:36 i system nagrodził mnie za to jeszcze wydłużeniem czasu do 11:52!
Nie widzicie tu niekonsekwencji? 

oznacz moderatorów

lewgorzkowski
#12 Orędownik

i kolejne 11:45 

3875dd10-9eab-11f0-bc92-992b6815467a

to te kolejne 2 będą niewysłane jako "dziś" więc chyba algorytm się podda? 
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@lewgorzkowski nie podda 😉 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@lewgorzkowski przekazałam te przykłady do działu, który zajmuje się przewidywanym czasem dostawy, otrzymałam odpowiedź, że czas dostawy został wyliczony na podstawie modelu uczenia maszynowego na podstawie Twoich poprzednich wysyłek.
Czasy graniczne nie zostały wzięte pod uwagę, ponieważ nie masz ich ustawionych dla metody dostawy z zamówienia (Allegro  One Kurier). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

"Czasy graniczne nie zostały wzięte pod uwagę, ponieważ nie masz ich ustawionych dla metody dostawy z zamówienia (Allegro  One Kurier). " 

A pytałem 🙃 cuda się nie dzieją aby wszystkie metody działały dobrze a problem był z jedną. 

oznacz moderatorów