anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego allegro wprowadza w błąd kupujących i nie podaje prawdziwych statusów paczek ONE BOX ?

sevenmot-pl
#7 Wielbiciel#

Witam. 

Kupujący wysłał mi dziś zapytanie: Kiedy jego paczka zostanie wysłana? 

Zamówienie złożone 18.06.2025 dostawa DPD ONE BOX, więc ma prawo się niecierpliwić. 

Sprawdzam status na allegro (to samo widzi kupujący) : 

1.jpg

Wniosek sam się nasuwa na myśl. Paczka został przygotowana ale jeszcze nie nadana/odebrana. 

Ale, coś mi tu nie pasowało, wiec postanowiłem sprawdzić tę etykietę na stronie DPD.

Tak, da sie to zrobić:

Zrzut ekranu 2025-06-24 130954.jpg

I mamy taki status:

Zrzut ekranu 2025-06-24 131019.jpg

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

I teraz co ? 

1. Klient został wprowadzony w błąd i to ewidentnie. Myśli ze ta paczka wg. nie została nadana. 

2. Ja zostałem wprowadzony w błąd, zacząłem szukać tej paczki po magazynie i sie zastanawiać co sie z nią stało, skoro jest etykieta, a nie ma Paczki ! 

3. Wiem, ze kombinujecie z tymi statusami juz od dawna, ale czy naprawdę tak trudno jest podać prawdziwy status przesyłki tak, żeby informacje były prawdziwe. To sie dzieje od dawna i dobrze o tym wiecie. Dlaczego tego nie naprawicie ? 

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

BikeOutlet_pl
#12 Orędownik#

jak dobrze wiadomo nie jest intencją 'nicniegro' działanie dla dobra sprzedawców. liczą się przede wszystkim święte krowy

---
allegro nicniegro
oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@sevenmot-pl status przesyłki aktualizujemy w momencie zeskanowania jej przez kuriera - wtedy też uznajemy przesyłkę za nadaną. Niemniej jednak, dziękuję za zwrócenie uwagi na tą sytuację - przekażę Twoją sugestię w sprawie wyświetlanych statusów do zespołu odpowiedzialnego za ten obszar. 😊

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@sevenmot-pl  na Allegro to standard, musisz się przyzwyczaić😉

alll.png

oznacz moderatorów

Starkrak
#11 Animator#

Mi DPD po nie odebraniu paczki allegro delivery stwierdziło, że anulowałem podjazd - na allegro nie ma takiej możliwości🤣

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@sevenmot-pl

Było już o tym wielokrotnie. Dla Allegro momentem nadania przesyłki nie jest moment jest umieszczenia w automacie paczkowym lub przekazania pracownikowi punktu obsługi, lecz moment odbioru stamtąd przesyłki przez kierowcą/kuriera z danej firmy kurierskiej. 

oznacz moderatorów

sevenmot-pl
#7 Wielbiciel#

Ja wiem jak to działa i kiedy allegro uznaje paczki za wysłane.

Chodzi mi o to, ze nie podaja statusu, że paczka jest nadana w punkcie, ale kurier jeszcze jej nie odebrał. 

Klienci mysla ze taka paczka wg. nie zostala nadana, co jest oczywiscie nieprawda. 

W przypadku paczkomatów zawsze mozna sobie łatwo przesledzic, status na stronie inpostu, i tam sa wszystkie statusy. 

A w przypadku ONE BOX, jestes skazany tylko na to co Ci pokazuje allegro. 

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@sevenmot-pl

Strona śledzenie Allegro One też pokazuje, kiedy przesyłka została umieszczona w maszynie nadawczej.

Tylko śledzenie bezpośrednio w zakupionych nie podaje, że przesyłka została nadana z chwilą umieszczenia jej w automacie lecz dopiero jak zostanie odebrana. 

oznacz moderatorów

sevenmot-pl
#7 Wielbiciel#

Mody, to dlaczego nie jest to zsynchronizowane  ? Bylo by łatwiej dla każdego. 

oznacz moderatorów

sevenmot-pl
#7 Wielbiciel#

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Własnie skisłem xD

Oczywiscie zareklamowałem od razu te przesyłke i własnie dostałem odpowiedz od was, pozwole sobie przytoczyc jej cześć:

"Dzień dobry,

dziękuję za wiadomość reklamacyjną dotyczącą przesyłki A0029EZIG3.

Sprawdziłam, że aktualny status przesyłki A0029EZIG3 nie potwierdza jej nadania - w dniu 19.06.2025 19:10:57 została wygenerowana jedynie etykieta nadawcza. "

Nawet wy nie widzicie tych własciwych statusów xD

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@sevenmot-pl to jest typowe wprowadzanie w błąd konsumenta przez allegro co do stanu przesyłki - musisz się przyzwyczaić lub zgłosić sytuację państwowym organom kontrolnym

jak widzisz po odpowiedzi moderatora @Sa_nova jest to robione systemowo, gdyż serwis nie rozumie co mówią o tym polskie przepisy, czyli co to jest nadanie przesyłki czyli przekazanie przesyłki przewoźnikowi

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@sevenmot-pl przesyłka zostaje uznana za nadaną w momencie jej zeskanowania przez  kuriera. Jeżeli na ten moment to się nie stało, przesyłka nie została jeszcze nadana. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@Syrena_zT To w takim razie jaki ma status? Nie jest nadana wg was  ( bo kurier nie odebrał), ale Sprzedający już ją przekazał do transportu (np paczkomatu) czyli już nie jest w przygotowaniu.🤔 Proponuję do rozważenia nastepujące statusy : "przesyłka prawie nadana" , "przesyłka wg logiki nadana, wg nas : nie" lub "przesyłka tak jakby nadana".

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów