anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DO KOGO należy towar przy zwrocie pieniędzy z Allegro Protect

RadzikOne
#7 Wielbiciel#

jestem przedsiębiorcą i skorzystałam z Allegro Protect. AP oddało mi pieniądze za zakup towaru niezgodnego z opisem (niesprawnego). Towar znajduje się u Sprzedającego ponieważ przed przystąpieniem do AP odesłałam towar na reklamację i próbowałam otrzymać zwrot pieniędzy od Sprzedającego. Sprzedający odmówił reklamacji, AP oddało mi pieniądze. Towar nadal znajduje się u Sprzedającego, który twierdzi, że nie mogę go odebrać bo nie należy do mnie tylko do "serwisu" (nie rozumiem za bardzo co Sprzedający ma na myśli pisząc serwis).
DO KOGO należy towar w tej sytuacji?

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

mdrogeria
#21 Demiurg#

@RadzikOne pytasz się ,, jak zjeść ciastko i mieć ciastko ,, . Otrzymałaś rekompensatę , czego jeszcze oczekujesz ?

oznacz moderatorów

RadzikOne
#7 Wielbiciel#

Czyli wg Ciebie nieuczciwy sprzedawca ma mieć i kasę i towar ? Świetny pomysł wspierania Januszowego perpatum mobile: wysyłam złom, klient go mi odsyła a Allegro oddaje mu kasę a ja ten złom wysyłam do kolejnej osoby i tak bez końca 🙂

Oficjalna odpowiedź Allegro: "fakt, że zwrot pokrywa Allegro Protect, nie czyni sprzedającego właścicielem towaru po odrzuconej reklamacji, dalej jest on własnością kupującego."

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@RadzikOne Towar należy do sprzedawcy, przecież Twoje roszczenie zostało zaspokojone z AP. Więc jakim prawem oczekujesz jeszcze dodatkowo sprzętu, za który zwrócono ci pieniądze? I jeszcze głupio się dziwisz, zwłaszcza jako firma?

LEW433
#21 Demiurg#

@RadzikOne  Naprawdę, oznacza to że Alelgro zapłaciło rekompensatę a kupujący ma zwróci sprzedającemu, to coś nowego? zawsze wypowiedzi moderacji były ze teraz przedmiot jest w dyspozycji Allegro.  Serwis, to Allegro zdecyduje, pytanie jeszcze czy Alelgro obciążyło sprzedajnego?

oznacz moderatorów

RadzikOne
#7 Wielbiciel#

Chat GPT pięknie mi to opisał: "Allegro Protect pokryło koszt zwrotu pieniędzy, ale nie obciążyło tym sprzedającego. Oznacza to, że sytuacja własnościowa towaru nie została automatycznie zmieniona. W świetle prawa to kupujący jest właścicielem towaru - potwierdza to faktura VAT"
Tą wersję potwierdziło Allegro.

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

Ja przyjmuje zasadę, że każdy towar z reklamacji jest własnością reklamującego. 

Jeśli odrzucam reklamację, tym bardziej odsyłam kupującemu, który nadal jest właścicielem zakupionego towaru.

SPRZEDAJĄCY MOŻE przywrócić towar do swojej własności jedynie poprzez wystawiona korektę do faktury zakupu lub poprzez zwrot paragonu. 

Dokument nie skorygowany nadal jest świętym poświadczeniem własności. Nie kto komu oddał będąc stroną trzecią. 

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@bosek_2804 Tutaj mamy trochę inną sytuację, bo kupujący nie miał prawa do reklamacji, co też potwierdziło allegro. Więc serwis sprzedawcy wykonał usługę, za którą mu nie zapłacono... no w sumie teraz zapłacono, zepsutym sprzętem. Szczegółów nie znamy, bo "przedsiębiorca" cwaniaczek nadal kombinuje i nas okłamuje, nie podając wszystkich informacji. Teraz za góry mądrości wybrał ChatGP, to niech sobie idzie z tym czatem do sądu 🙂

RadzikOne
#7 Wielbiciel#

Sprzedawca wystawił FV, otrzymał pieniądze i teraz ma jeszcze otrzymać towar z powrotem i zatrzymać sobie pieniądze. Genialne. Nic tylko zostać Januszem na Allegro 🙂
Na szczęście to samo pytanie zadałem Chatowi GPT i on od razu odpowiedział że Allegro Protekt nie przeniosło własności towaru na siebie a ja nie zrzekłem się prawa własności na rzecz Allegro więc towar jest nadal mój.
Allegro potwierdziło już tą wersję.
PS.
Widać że Chat GPT szybko staje się bardziej kompetentny od przeciętnego Kowalskiego.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Jeśli Allegro obciążyło sprzedawcę tym projectem to zdecydowanie należy do niego. Jeśli nie to pewnie do Allegro. Ale skoro gdy towar jest u kupującego i zwracają to zostawiają go kupującemu to teraz pewnie zostanie u sprzedawcy. Tak czy siak prawnie już nic do niego nie masz. Nie jest twój, więc nie masz podstawy do żądania go. To już sprawa miedzy nim, a portalem.

Jeśli rzeczywiście jak mówisz odmówił reklamacji, a nie odrzucił to prawdopodobnie Allegro go tym obciążyło..

oznacz moderatorów

RadzikOne
#7 Wielbiciel#

AP nie obciążyło Sprzedającego.
"Wiadomość dla sprzedającego
Zwrot pokrywa Allegro Protect. Zapewniamy, że nie oczekujemy spłaty tej kwoty.
"

oznacz moderatorów

TechartGSM
#10 Popularyzator#

Odpowiem Ci do kogo nie należy: na pewno nie należy do Ciebie.

oznacz moderatorów

RadzikOne
#7 Wielbiciel#

A skąd taka pewność ? 🙂
Niestety okazałą się że "nie znam się, to się wypowiem" jest często spotykane w internecie...
Chat GPT na szczęście mi pomógł...

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@RadzikOne Zapewne odmowa była zgodna z przepisami, bo w przypadku przedsiębiorstw sprawa nie wygląda tak różowo i wyjątków nie brakuje, nie będziemy tego rozbijać na czynniki pierwsze. Jak Allegro wypłaciło z AP, to może sobie odebrać ten towar, ale nie ty. I nie rozumiemy o co ci biega, masz już pieniądze, a jeszcze chcesz dorobić uzyskując dodatkowo towar.

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

Nie wiem dlaczego, tak go zaatakowaliście🤔, ja sam nigdy z tego nie korzystałem, ale jestem ciekaw kto tak naprawdę formalnie jest właścicielem, no bo przecież nie było transakcji między Allegro, a kupującym, to była tylko rekompensata, poza tym jest jeszcze druga strona medalu, czasem przedmiot jest u kupującego i Allegro wypłaca kasę i co, wówczas ma odesłać do Allegro, czy do sprzedawcy🤔

Ciekawe, czy dziewczyny mają coś do powiedzenia w temacie?

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika  @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

RadzikOne
#7 Wielbiciel#

Chodzi o to żeby Janusz z Allegro nie miał i towaru i pieniędzy...
Dorobić ? Ja już tyle czasu zmarnowałem na walkę z Januszem, że moje roboczo godziny już dawno przewyższyły wartość tego złomu, który otrzymałem od sprzedawcy.
Na szczęście AP zadziałało idealnie i zrekomensowało mi te straty...
Potwierdziło się to co napisał mi Chat GPT: "Zwrot pieniędzy przez Allegro Protect nie oznacza automatycznego przekazania im prawa własności do towaru."

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@RadzikOne jak obciążyli sprzedawcę to należy do sprzedawcy, jak wypłacili Ci w ramach rekompensaty, towar należy do Ciebie, nie zapomnij tylko tego odszkodowania zaksięgować 🙂

@mdrogeria @drekenzes jeśli to wypłata od allegro bez doliczania do salda, nie ma żadnej prawnej podstawy żeby sprzedawca zachował taki towar 😄 Sprzedawca ma zapłatę za towar i jak może dodatkowo posiadać towar ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@kostas11 Kupujący jako przedsiębiorca próbował wymusić nieprzysługującą mu reklamację, serwis sprzedawcy po wypłacie rekompensaty z AP zatrzymał niesprawny sprzęt jako zaspokojenie roszczenia serwisu - kosztu cyrku z reklamacja, do której kupujący nie miał prawa. Dlatego AP wypłaciło koszt zakupu Kupującemu, a sprzedawca nie został obciążony rekompensatą. Ale serwis wykonał pracę, pewnie zostanie im na części. Równie dobrze mogli by mu zwrócić sprzęt i wystawić fakturę za wykonanie usług.

RadzikOne
#7 Wielbiciel#

Dziękuje za konkretną odpowiedź i brak "polskiej zawiści" w odpowiedzi 🙂

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@RadzikOne  napisał(a):

Dziękuje za konkretną odpowiedź i brak "polskiej zawiści" w odpowiedzi 🙂

No to teraz idź do sądu z tymi poradami ChatGPT i masz sprawę wygraną... (.....). Nie zapomnij się pochwalić wyrokiem sądu... 🙂