anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dopłaty do niestandartowych przesyłek Przez DPD

great_24
#9 Pomysłodawca

Poruszę tu temat niestandartowych  przesyłek, ponieważ wysyłam przesyłki, do których używam tylko foli i strechu  czyli paczka  stricte ekologiczna, na allegro tylko DPD nalicza dodatkową opłatę w wysokości 19,99 zł czyli kara i jest dodatkowy zysk, widać to w zyskach firmy z poprzedniego roku,  ale na innych platformach wysyłkowych gdzie jest też dpd można przesyłki strechować, więc dlaczego Allegro pozwala na takie praktyki. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Dopłaty do wysyłek narzuca firma kurierska i ich musisz pytać dlaczego tak się dzieje . Każda firma kurierska ma swoje reguły odnośnie klasyfikacji przesyłek . 

oznacz moderatorów

great_24
#9 Pomysłodawca

Ja to rozumiem, ja już  dużych paczek nie wysyłam dpd, ja myślę że Allegro ma wpływ na to żeby chronić przedsiębiorców którzy wypracowywują potężny dochód, tym bardziej że na platformach kurierskich gdzie jest duża konkurencja to dpd bierze ostrechowane bez problemu  

oznacz moderatorów

991221
#11 Animator

Z tego co się dowiadywałem, to nie DPD, a Allegro dolicza taką opłatę na postawie danych od przewoźnika. DPD uznaje każdą przesyłkę owiniętą tylko folią lub cięższą zapakowaną w foliopak jako niestandardowa przesyłka. 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@great_24 Niektórzy tu piszą że ma to związek z usługą Smart jaką oferuje allegro . Każdy do tego dokłada i każdy patrzy jakoś to odzyskać . Pewności nie mam bo z tej usługi nie korzystam . Możesz sprawdzić czy tak samo się będzie dziać z tak samo zapakowanymi przesyłkami gdy nadasz je bez Smarta w DPD.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@great_24

Nie owija się paczek folią stretch.

Po pierwsze w wielu firmach jest za to dopłata.

Po drugie, folia może zamaskować ewentualne uszkodzenia przesyłki w transporcie. A wtedy firma może odmówić wypłaty odszkodowania.

Po trzecie folia może zahaczyć się o element maszyny sortującej i zwyczajnie rozerwać całą paczkę. A jak uszkodzi maszynę sortującą, to jeszcze twoje wnuki lub prawnuki będą ją spłacać (taka maszyna kosztuje kilkadziesiąt do nawet kilkuset mln USD).

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

i macie odpowiedź na pytanie - co więcej niż konkurencja oferują wysyłki allegro

- wyższe dopłaty 🙂

podobnie było z opisywanymi tutaj dopłatami allegro do dużych paczek z poczty

nie dość, że dopłaty były wyższe niż na podobnej umowie bez allegro to jeszcze z tego co pamiętam, poczta twierdziła, że nic o nich nie wie

oznacz moderatorów