Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Zakładam nowy temat, bo takiego o dopłatach nie znalazłem.
Otóż mam taką sytuację: generalnie korzystam z dwóch firm kurierskich - DPD albo GLS korzystając z ich systemów lub Polkuriera. Dane kopiuję z allegro.
I teraz ważne: rzadko, bo rzadko ale zdarza mi się kopiować zakodowany adres mailowy, żeby klient otrzymał maila zwłaszcza, jeśli chodzi o DPD, bo tam jest sporo możliwości dotyczących odbioru paczki, kopiuję go sobie klikając w KOPIUJ E-MAIL w "Zamówieniach".
Już dawno temu zauważyłem, że stworzeniu i zapisaniu takiej przesyłki w systemie DPD, GLS, Polkurier automatycznie uzupełnia się w "Zamówieniach" numer paczki. I teraz najlepsze...
Równocześnie Allegro dolicza opłatę za nadanie takiej paczki! Po kontakcie z konsultantką allegro wiem tyle: o co mi w ogóle chodzi, przecież to dobrze, że allegro pokrywa połowę kosztów nadania paczki! No dobra, ale ja za tą paczkę już jednej z firm zapłaciłem 30 czy 40 zł! Plus 11,49 dolicza sobie allegro za co? Za skopiowanie adresu email? Przecież ja nie korzystam z allegrowej opcji wysyłki z "Zamówień".
Proszę kilka paczek z kwietnia:
18 kwi 2025, 14:49
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015531314401U
Kod:
DPD_P1_KURIER
963d32c0-163b-11f0-ae10-373f7f4366ab
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 75.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-5,79 zł
-5,79 zł
18 kwi 2025, 03:09
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015531244296U
Kod:
DPD_P1_KURIER
02bc2fc0-13d3-11f0-ac4f-639ea24ab8fc
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 420.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-11,49 zł
14 kwi 2025, 16:33
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015136744309U
Kod:
DPD_P1_KURIER
c53b59e0-1220-11f0-a0bb-3317218f068f
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 340.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-45,96 zł
14 kwi 2025, 13:13
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015136646697U
Kod:
DPD_P1_KURIER
24b39a20-1188-11f0-8062-0fed63521798
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 420.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-34,47 zł
14 kwi 2025, 12:54
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015136863112U
Kod:
DPD_P1_KURIER
06cb0280-1329-11f0-9e2c-f70af5da8b9f
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 490.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-22,98 zł
14 kwi 2025, 10:51
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015136956246U
Kod:
DPD_P1_KURIER
e75bc270-132a-11f0-856a-91cf100451ae
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 370.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-11,49 zł
Na te paczki z 14 kwietnia, jak już do konsultantki dotarło co się stało, złożyła reklamację. Na te z 18 nie mogła, bo nie było ich jeszcze w rozliczaniu, już są. A to tylko kilka paczek z tego miesiąca.
I mam pytanie co teraz? Mam przeglądać wszystkie paczki z kilkunastu miesięcy i każdą po kolei reklamować?
Jakim w ogóle prawem allegro sobie dolicza taką opłatę.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dzięki za wyjaśnienie. Temat jest mi znany z adresami.
Nie rozumiem tylko jakim prawem allegro w ten sposób nalicza opłaty. Jest to dla mnie niejasne, [edycja]. Chyba, że jest o tym informacja, wtedy to odwołam i pozostawię bez reakcji.
Jeżeli nadałeś paczkę poza ich systemem to ewentualną dopłatę powinieneś mieć naliczoną u polkuriera, a nie w allegro.
Właśnie nie chodzi o dopłatę, chodzi o to, że ja za tą paczkę już zapłaciłem powiedzmy Polkurierowi, a allegro przez to że ja chcąc ułatwić klientowi zarządzanie paczką skopiowałem maila z zakładki "Zamówienia". potraktowało przesyłkę jako nadaną przez "nadaję z allegro" i ponownie naliczyło mi opłatę za wysłanie tej samej paczki. Czyli za tą samą paczkę płacę raz Polkurierowi a drugi allegro. Rozumiesz teraz?
Znalazłem sporo różnych tematów, ale takiego nie.
Jak wspomniałem nie korzystałem z żadnego z systemów wymienionych w twoim poście. Czyli teraz muszę przeglądać wszystko paczki nadane DPD z kilkunastu miesięcy, do każdego szukać potwierdzenia nadania i pisać z każdą paczkę. Świetnie! Jakbym nie miał co robić. Jakie jeszcze firmy kurierskie oprócz DPD są tak traktowane?
A proszę Cię bardzo, z godzinę szukałam...grrr Na pewno było tego tego więcej, bo ze względu na to, że tak wysyłam orlenem zwracałam uwagę. Po prostu na tym forum ciężko się szuka...
Podwójna płatność za wysyłkę - allegro pobiera opłatę za usługę, której nie wykonało - Społeczność A... tu niby co innego ale suma sumarum opłata Allegro była spowodowana podaniem całego udziwnionego maila. Bez tego, by była tylko opłata w apaczce.
Dzięki. Ja próbowałem coś znaleźć, ale mi się nie udało. Na pewno nie poświęciłbym też godziny, żeby to odnaleźć. Może się jeszcze komuś przyda. Przejrzałem te wątki (aż dziwne, że to się ciągnie od 2022 roku) i dziwi mnie spychologia. Allegro zgania na brokera, broker umywa ręce (chociaż ktoś wspomniał o furgonetce, plus dla nich), najśmieszniejsze że według nich wszystko jest ok. A dla mnie to zwykłe kurestwo i żerowanie na sprzedających. Sprawę i tak przekażę obsługującej mnie kancelarii prawnej do zapoznania, bo mam wątpliwości co do naliczania tych opłat i informowania o nich a skoro według allegro za błędne naliczenie opłat odpowiada broker to jutro lub po weekendzie skontaktuję się z obsługującym mnie opiekunem firmy Polkurier i zobaczymy co powie.
Allegro w ogóle o tym nie informuje. Wysłam przez furgonetke i dowiedziałem się od nich, ze oni z automatu wycinają takie adresy bo jak tylko allegro zobaczy pełny adres mailowy to od razu nalicza swoją opłatę za wysyłkę pomimo, że ta nie jest nadawana przez ich system i została już opłacona. I taki paradoks - jak wysyłasz poza allegro paczkę to chcą pełny adres mailowy bo niby bez tego paczka nie będzie widniała w ich systemie jako nadana w terminie. Jak podasz pełen adres mailowy to wtedy naliczają sobie co chcą i jak chcą. Skur... pełną gębą. I jeszcze potem na bezczela kłamią, że to nie oni tylko przewoźnik nalicza te opłaty.
No to samo mówiłam. Były tu te tematy. Tylko ciężko odnaleźć, szczególnie ze wiecznie łączą tematy i nawet czasem człowiek sobie zapisze tytuł interesującego, a i tak potem nie znajdzie...
Tylko chyba pomyliłam się w sposobie wycięcia. To było od plusa do @:) A potem statystyki zszargane, bo portal jak zwykle nie umie nic poprawnie zrobić...