Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Zakładam nowy temat, bo takiego o dopłatach nie znalazłem.
Otóż mam taką sytuację: generalnie korzystam z dwóch firm kurierskich - DPD albo GLS korzystając z ich systemów lub Polkuriera. Dane kopiuję z allegro.
I teraz ważne: rzadko, bo rzadko ale zdarza mi się kopiować zakodowany adres mailowy, żeby klient otrzymał maila zwłaszcza, jeśli chodzi o DPD, bo tam jest sporo możliwości dotyczących odbioru paczki, kopiuję go sobie klikając w KOPIUJ E-MAIL w "Zamówieniach".
Już dawno temu zauważyłem, że stworzeniu i zapisaniu takiej przesyłki w systemie DPD, GLS, Polkurier automatycznie uzupełnia się w "Zamówieniach" numer paczki. I teraz najlepsze...
Równocześnie Allegro dolicza opłatę za nadanie takiej paczki! Po kontakcie z konsultantką allegro wiem tyle: o co mi w ogóle chodzi, przecież to dobrze, że allegro pokrywa połowę kosztów nadania paczki! No dobra, ale ja za tą paczkę już jednej z firm zapłaciłem 30 czy 40 zł! Plus 11,49 dolicza sobie allegro za co? Za skopiowanie adresu email? Przecież ja nie korzystam z allegrowej opcji wysyłki z "Zamówień".
Proszę kilka paczek z kwietnia:
18 kwi 2025, 14:49
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015531314401U
Kod:
DPD_P1_KURIER
963d32c0-163b-11f0-ae10-373f7f4366ab
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 75.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-5,79 zł
-5,79 zł
18 kwi 2025, 03:09
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015531244296U
Kod:
DPD_P1_KURIER
02bc2fc0-13d3-11f0-ac4f-639ea24ab8fc
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 420.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-11,49 zł
14 kwi 2025, 16:33
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015136744309U
Kod:
DPD_P1_KURIER
c53b59e0-1220-11f0-a0bb-3317218f068f
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 340.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-45,96 zł
14 kwi 2025, 13:13
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015136646697U
Kod:
DPD_P1_KURIER
24b39a20-1188-11f0-8062-0fed63521798
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 420.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-34,47 zł
14 kwi 2025, 12:54
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015136863112U
Kod:
DPD_P1_KURIER
06cb0280-1329-11f0-9e2c-f70af5da8b9f
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 490.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-22,98 zł
14 kwi 2025, 10:51
Przesyłka DPD
Numer nadania:
1015136956246U
Kod:
DPD_P1_KURIER
e75bc270-132a-11f0-856a-91cf100451ae
Szczegóły:
Allegro Kurier DPD; Order value = 370.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-11,49 zł
Na te paczki z 14 kwietnia, jak już do konsultantki dotarło co się stało, złożyła reklamację. Na te z 18 nie mogła, bo nie było ich jeszcze w rozliczaniu, już są. A to tylko kilka paczek z tego miesiąca.
I mam pytanie co teraz? Mam przeglądać wszystkie paczki z kilkunastu miesięcy i każdą po kolei reklamować?
Jakim w ogóle prawem allegro sobie dolicza taką opłatę.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@zrolowani_com reklamacja 50962002 dotyczyła podwójnych naliczeń za paczki: 1015136956246U, 1015136863112U, 1015136646697U, 1015136744309U.
Dokonaliśmy korekty uznaniowo i wyjaśniliśmy z czego wynikała sytuacja – przesyłki nadane metodą Allegro Kurier DPD oraz Allegro Kurier DPD Pobranie są rozliczane bezpośrednio z Allegro, niezależnie od umowy własnej.
Maskowany adres e-mail identyfikuje paczki Allegro, a system przewoźnika na tej podstawie rozpoznaje, że przesyłka pochodzi z Allegro i rozlicza ją z Allegro.
Polkurier jako zewnętrzny portal nie rozpoznaje tych danych, dlatego opłaty zostały naliczone podwójnie. Poinformowaliśmy, że ta korekta była wyjątkiem i w przyszłości nie będziemy mogli jej wykonać. Wyjaśniliśmy też, jak zarejestrować nowe zgłoszenie reklamacyjne.
I na marginesie: obrażanie doradców w wiadomościach niczego nie przyspiesza ani nie ułatwia.
Ja już pisałam kilkukrotnie i napiszę jeszcze raz. Wystarczy jak sprzedawca poda maskowany adres e-mail to od razu Allegro nalicza mu opłatę, bez znaczenia czy nadał poprzez własnego kuriera czy nie i to jest mega świństwo z waszej strony. Ja nie wierzysz to zapytaj na furgonetka.pl
I nie pisz proszę bzdur, że to nie możliwe. Liczycie tylko na to, że sprzedający się nie zorientują.
Tak, to jest prawda co do tych 4 paczek. Czyli Allegro jednak popełniło błąd naliczając niesłusznie opłatę skoro pieniądze zwróciło, co zresztą mnie zdziwiło. Ale co z resztą paczek? Ich było znacznie więcej, wszystko macie.
Żeby ułatwić Panu robotę to w mailu z dnia 18.05.2025, godzina 18:46 (hmm, od niego to też już grubo ponad 30 dni swoją drogą) załączyłem screeny wszystkich paczek, które zostały błędnie naliczone.
I na marginesie: obrażanie doradców w wiadomościach niczego nie przyspiesza ani nie ułatwia.
Ale mnie poprawia humor, gdy po raz kolejny muszę czytać te same regułki, gdy każdy z pracowników allegro ma gdzieś załatwienie sprawy, ustawowe terminy rozpatrzenia reklamacji nie są dotrzymywane, ja ciągle muszę powtarzać to samo i płacę allegro 49% prowizji.
@zrolowani_com nie odnajduję takiej korespondencji (założonej 18.05), czy jesteś w stanie wskazać jej numer?
@Client:118046128 napisałem dość jasno jak wygląda sprawa i gdyby tak było jak piszesz to pewnie nie byłoby problemu i decyzja reklamacyjna byłaby inna.
Bez urazy ale przecież sam potwierdziłeś to co @Client:118046128 napisał:
"Maskowany adres e-mail identyfikuje paczki Allegro, a system przewoźnika na tej podstawie rozpoznaje, że przesyłka pochodzi z Allegro i rozlicza ją z Allegro.".
Niestety to dokładnie tak działa. Od dawna o tym piszemy tu na forum. Zawsze gdy paczka jest wysyłana zewnętrznie ale jest dodawany maskowany adres email to system Allegro nalicza drugą przesyłkę.
Jedyną opcją nie naliczania tej opłaty jest wycięcie z maila wszystkiego od plusa do małpy. Jednak ta opcja również działa na szkodę sprzedawców, Bo te paczki nie wliczają się do statystyk!!!
Tak czy siak mamy pod górkę.
Nie bardzo rozumiem skąd @gdvorek Twoje zdziwienie i wielkie oburzenie skoro nawet ja sama pisałam o tym w tematach, w których sam odpisywałeś. Wszystkie takie problemy sprzedawców od początku katalogu są ignorowane. Na każdym kroku mamy pod górkę.
@AnnaG-Antyki nie jestem zdziwiony nie wiem po czym to wnioskujesz. Natomiast skonsultowałem ten temat i odpowiedziałem wyczerpująco w tym temacie.
I to co napisałem w tej konkretnej sytuacji korekta była wyjątkiem i w przyszłości nie będziemy mogli jej wykonać.
Oczywiście, a sprzedawcy nadal będą mieli problem. I masa ich nawet nie zauważy, że zapłaciła 2 x za jedną przesyłkę.... Inni nadal będą się wkurzać, ze terminowe wysyłki im się nie wliczają, bo Allegro jedne potrafi sprawdzać, a innych im się nie chce....
To tak samo przypadek jak wznawianie sprzedanych egzemplarzy na prywatnych kontach, no przecież oni nie będą się sądzić jak raz na rok ktoś skasuje podwójnie za promowanie...
To tak samo jak nie wyłączanie wyłączonego przez sprzedawcę promowania w ofercie w momencie gdy promowanie kończy się po wznowieniu oferty...
I jak zawsze w drodze wyjątków raz zwrócicie u tych co się zorientowali, a co z resztą???
Gdzie są przynajmniej jakieś wyraźne informacje o takich opłatach widoczne przy wystawianiu ofert? Nie mówię o sporadycznych komunikatach zasianych gdzieś na mailu w spamie i na stronie o zmianach gdzie nikt oprócz naprawdę dużych sprzedawców nie tylko nie zagląda ale nawet o niej nie wie... A nawet jak zajrzy to nigdy po latach się do tego nie dokopie....
@AnnaG-Antyki @Client:118046128 Jak jest dodana metoda dostawy Allegro Kurier DPD czy Allegro Kurier Pocztex to do rozliczenia dochodzi z Allegro. Jak nadajecie przez jakieś narzędzia i tam ponosicie opłaty to nie powinniście korzystać z metod Allegro, a dodać to na umowie własnej. Przy tworzeniu cennika jest wyraźnie napisane "Rozliczasz się z Allegro" i "Inne metody dostawy rozliczane z Allegro".
@93maldoror93A przepraszam Cię bardzo wysyłając z tego skąd mamy wziąć prawidłowego maila do wysyłki? Jeśli w ofercie jest dodana inna metoda niż Allegrowa to sprzedawca powinien dostawać prawidłowego maila do klienta skoro wadliwe systemy Allegro tego prawidłowo nie obsługują. A gdyby już uparli się, że nie to przy tworzeniu takiego cennika powinno wyskakiwać wielkie ostrzeżenie o naliczaniu takiej opłaty. W tej chwili ni z gruchy ni z pietruchy bez żadnej informacji portal sobie coś tam nalicza i robi łaskę jak tym co się zorientują to anuluje...To raz. A dwa - numer przesyłki jest i tak wprowadzany do systemu. Taki wielki cudny i przewspaniały portal jak się reklamują chyba nie powinien mieć problemu z ich statusami... ??? Dlaczego sprzedawca ma mieć obniżone statystyki za braki techniczne portalu??? Wysyłka to sprawa miedzy sprzedawcą, a klientem, portal wszędzie swoje 3 grosze wsadza i zazwyczaj szkodzi to wszystkim... Nawet im samym na dłuższą metę....
Prawidłowego maila możesz wziąć z zakładki Zamówienia. Nie rozumiem kompletnie gdzie tutaj jest problem. Jak dodasz metodę dostawy, przy której jest napisane wyraźnie "Rozliczasz się z Allegro" i "Inne metody dostawy rozliczane z Allegro" to będziesz się rozliczać z Allegro. Jak nadajesz na umowie własnej czy przez pośredników to wybierasz "kurier DPD" w dziale "Metody dostawy rozliczane na umowie własnej".
O czym piszesz @93maldoror93 ??? Gdzie w zakładce zamówienia mam prawidłowego maila? Tam jest tylko Allegromail. I właśnie użycie podczas wysyłki tego Allegromaila powoduje podwójne naliczenie opłat. Sprzedawca sprzedając z normalną wysyłką nie poprzez Allegro nie otrzymuje zwykłego maila!!! Wysyła paczkę korzystając z Allegromaila i wcale nie wie, że Allegro za samo użycie tego maila naliczy sobie drugą opłatę za przesyłkę... Tak nie powinno być, a jeśli już jest to informacja o tej opłacie powinna być wielkimi czerwonymi literami !!!
Zamaskowany adres email musisz podawać wszędzie, żeby statusy przesyłek były przekazywane przez przewoźnika do Allegro i żeby zamówienia poprawnie liczyły się do jakości sprzedaży.
Jak podasz zamaskowany adres email na metodzie z działu "Metody dostawy rozliczane na umowie własnej" to nie naliczy się opłata w Rozliczenia z Allegro. Podwójne naliczenie opłat wynika z tego, że nadajecie przesyłki, za które płacicie w jakimś narzędziu, a dodatkowo macie dodane metody dostawy Allegro Kurier DPD, w których do rozliczenia poprawnie dochodzi z Allegro.
Wybacz, ale nie masz pojęcia o czym się wypowiadasz.
Ok, to płać podwójnie, dalej dodawaj Allegro Kurier DPD do metod dostawy, a później dziw się, że opłaty za dostawę, przy których napisane jest, że są rozliczane z Allegro są rozliczane z Allegro. Nie jest to mój problem, a widzę, ze od samego początku ten wątek to kłócenie się dla samego kłócenia.
Pisałem o tym już - max długość paczki w DPD poprzez allegro to 150 cm a ja mam dłuższe przesyłki. Po to płacę 30-40 zł za przesyłkę. Tym śmieszniejsze jest, że allegro zabrania wysyłać dłuższe paczki, ale jednocześnie nie ma problemu z pobieraniem opłat za to.
Ja tego nie rozumiem, żeby sprzedający sam działał na swoją niekorzyść i to z własnej woli.
A teraz już rozumiesz?
Problemem jest to, że informacji o podwójnych opłatach nie ma nigdzie. Kilka razy prosiłem w mailach o wskazanie mi tego w regulaminie, FAQ i zawsze w tym miejscu korespondencja się kończy. Teraz jak o tym wiem to nie podaję adresu email i już. A ja chcąc ułatwić klientom zarządzanie paczką strzeliłem sobie w stopę.
@zrolowani_com w jednym masz rację, informacji o tym nie ma nigdzie - ostrzeżeń także
system jest ułomny - bo allegro identyfikuje to poprzez system mailowy