Przy ostatnim sprawdzeniu , rozliczeń z Allegro , okazało się że DPD dolicza sobie kwoty za usługi dodatkowe( wyssane z palca)
Dla przykładu 2 walizki systemowe, kwadratowe o łącznej wadze 5kg (razem z opakowaniem) zostały zaliczone jako przesyłka niestandardowa i doliczono kwotę 35,99 zł. Nadmienię że towar spełnia wymogi gabarytowe i wysłaliśmy go już w ilościach 500+ sztuk i nigdy nie było takich kuriozalnych sytuacji.
Oczywiście to jest jedynie przykład, takich "doliczeń" do rachunku, jest znacznie więcej.
Przestrzegam i zachęcam wszystkich do sprawdzenia zakładki ->konto->rozliczenia z allegro->typ operacji-> dpd - kurier opłaty dodatkowe.
@mat-bud-stal Czy zgłosiłeś już reklamację w tej sprawie?
Oczywiście, chciałem przestrzec innych użytkowników przed Tym oszustwem.
mat-bud-stal już od dłuższego czasu zaglądam na Gadane i niemalże każdego dnia widzę nowy post dotyczący nieuczciwych praktyk DPD . Z usług tej firmy jako sprzedajacy zrezygnowalem ładnych parę lat temu , z jakich przyczyn ? .... sami dobrze Wiecie drodzy forumowicze . Pytam więc .... DLACZEGO TAK UCZEPILIŚCIE TEJ FIRMY ?! .. przestańcie wysyłać z DPD , a sami pójdą po rozum jak obroty polecą na łeb i szyję .... a odbudowa pozycji na rynku nie będzie tak łatwa dla nich jak nieuczciwe wyciąganie pieniędzy od kontrahentów .
Wszystko w Waszych rękach .
@mat-bud-stal Dodam ze kupujący się także z tej firmy niezadowoleni, do mnie zawsze przyjeżdża paczka nosząca ślady grzebania.
Firma DPD nie dba o swój wizerunek ani o zadowolenie użytkowników po części przymuszanych do korzystania z jej usług w ramach Smarta. Skarg jest wiele jako kupujący też mam do nich zastrzeżenia za samowolne wrzucanie przesyłek przez ogrodzenie. Każdy powinien mieć możliwość wyboru firmy kurierskiej korzystając ze Smarta o nie tylko te wybrane przez allegro.
kolekcjoner608 smarta ? ... są inne firmy kurierskie , które są w programie ,,smart ,, ,a słyszy / czyta / się glównie o nieuczciwych praktykach DPD .
Są ale nie ma w czym przebierać ale o nich rzeczywiście słychać najgłośniej w negatywnych ocenach ,przynajmniej tu na forum .Jeśli jakaś firma celowo robi wały na zmianie gabarytów celem lepszego zarobku powinna być usunięta z możliwości korzystania z jej usług.
kolekcjoner608 osobiście korzystam z Pocztex - u , jedyną niedogodnością jest brak odbioru paczek aczkolwiek przy tak opanowanym rynku przez Inpost dowiezienie kilkunastu paczek do placówki pocztowej nie jest już problemem tym bardziej ,że są na każdym kroku i można wybrać gdzie się puszcza zlecenie ..Terminowość doręczeń powiem ... dobra , ale w DPD również pozostawia wiele do życzenia .Nie robią walków , dopłatę za niestandard pamiętam 1 / jedną/ , ale przyznaję moja wina / żle się w glowie ułożyło / . DPD przywozi mi towar od hurtownika raz w tygodniu . Pzesyłki nadawane są w środę , a jak mam w piątek to mówię ,że się pospieszyli , przeważnie dostaję w poniedziałek , a często we wtorek . Jeśli cokolwiek zamawiam i mam możliwość wyboru przewoźnika to stawiam na Pocztex , 90 % mam na drugi dzień po nadaniu .
@mdrogeria Ja osobiście jako sprzedawca korzystałem tylko z GLS-u ,nie wysyłam kurierką zbyt wiele bo moje przesyłki są zwykle kopertowe a klienci wybierają zwykle paczkomaty lub pocztę .Na każdą firmę ktoś coś znajdzie ale w tej póki mi nic nie zginęło i wszyscy co przez nią otrzymali przesyłki nie mieli zastrzeżeń nie widzę potrzeby zmieniania tego .
kolekcjoner608 GLS też już przerobiłem , nie będę się rozpisywał . Każdy z nas ma swoich zaufanych , ale moża ? ....... MOŻNA !!!! bez DPD
@mdrogeria Można a nawet trzeba.
Dzień dobry
Taką odpowiedź otrzymujemy do każdej reklamacji przesyłek DPD, zaznaczam tylko DPD bo z innymi kurierami nie ma problemu z rzekomym zawyżaniem wymiarów lub kształtu paczek.
Jedna osoba ma zajecie na kilka dni, oczywiście za darmo to robimy... charytatywnie...
Allegro po prostu zwyczajnie umówiło się z DPD, żeby w ten sposób odbijali sobie straty poniesione na przesyłkach SMART przy głodowych wynegocjowanych stawkach.
Dzień dobry,
dziękuję za wiadomość.
Z chęcią zajmę się Państwa sprawą i pomogę wszystko wyjaśnić. Jednak po sprawdzeniu Państwa konta, nie widzę takiej opłaty. Czy mogłabym poprosić o zrzut ekranu z widocznym obciążeniem oraz najlepiej numer zamówienia, do którego została naliczona?
Pozdrawiam
// W......a M.......k
Zespół Allegro
złóż reklamację do allegro na funkcjonowanie ich wspaniałej metody wysyłek
nie składaj reklamacji do dpd bo allegro w innym poście twierdzi, że uniemożliwia to potem złożenie reklamacji do allegro
Taka zabawa w kotka i myszkę, a opiekun DPD Twierdzi że to wina Allegro 🙂
Macie rację , nadchodzi pora zmiany kuriera, a co do Pocztex minusik to naliczanie opłat za paczki "okrągłe" i Pocztex ma podjazdy 😉 ale należy zadeklarować odpowiedną ilość przesyłek 🙂