anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dyrektywa DAC7 - kwoty do urzędu skarbowego

e-skinder_pl
#7 Wielbiciel#

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Mam kontrolę z urzędu skarbowego związaną z DAC7- Allegro wysłało do US deklarację za 2024r w której są dane: 1 ilość transakcji, 2 wartość transakcji, 3 koszty allegro. I tu pytanie: US uparcie twierdzi że pozycja 2 (wartość transakcji) to kwota która powinna być równa mojemu przychodowi (sprzedaje tylko na allegro). Mi wydaje się, że przychodem jest kwota 2 (wartość transakcji) minus 3 (koszty allegro). Tak wychodzi mi z rozliczeń księgowych. Kto ma racje?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

br.
#21 Demiurg#

@e-skinder_pl  US ma rację, nie ma co dyskutować.  Przychodem jest zawsze to co przyszło, wszystkie pieniądze.  Od przychodu odlicza sie koszty, więc koszty Allegro, również  koszty osobno opłaconych wysyłek, można też odliczyć udokumentowany zakup kopert, paczek tekturowych, folii  itp... Jak sie wszystko odliczy zostaje dochód, a od dochodu sie płaci podatek (albo nie płaci).

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

"a od dochodu sie płaci podatek"

chyba, że jest się na ryczałcie - wtedy podatek się płaci od przychodu 😉

@e-skinder_pl  Allegro Ci tu nie pomoże, napiszą żeby spytać swojego księgowego, bo oni nie udzielają takich porad 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

No tak,  ale  domyślam się że  pytający tak głęboko  jeszcze  się nie wtajemniczył. Najpierw są zasady, a dopiero potem ewentualne odstępstwa, zwolnienia, ulgi itp....

oznacz moderatorów

profit_wp
#7 Wielbiciel#

Czy udało ci się coś ustalić, mam tą samą sytuację.

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@profit_wp co chcesz ustalić? Rozliczasz się na ryczałcie, czy na KPiR? 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@ja_Nitka  Gdyby oni się już rozliczali to nie zadawali by  takich pytań  bo  by wiedzieli jak.  Oni dopiero będą się rozliczać,  ale najpierw US ich rozliczy.

oznacz moderatorów