Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
30 transakcji i 2000eur , czy 30 transakcji lub 2000eur ???
Jak to jest, bo różnie podają?
Czy jednocześnie trzeba spełnić te dwa warunki, czy tylko któryś z nich by zostać zgłoszonym do US ?
I jak to jest ze sprzedanymi używanymi rzeczami które posiadamy dłużej niż 6 miesięcy?
@banitos_2006 wyłączenie o które prawdopodobnie Ci chodzi ustawodawca opisał w następujący sposób:
"d) któremu operator platformy umożliwił w okresie sprawozdawczym wykonanie mniej niż 30 stosownych czynności dotyczących sprzedaży towarów, jeżeli łączne wynagrodzenie wypłacone lub uznane w tym okresie na jego rzecz nie przekroczyło równowartości 2000 euro"
Interpretację pozostawiam Tobie
No to jak to interpretować?
No ja to rozumiem tak że oba warunki musza zostać spełnione jednocześnie, czyli 30szt i 2000eur.
Dobrze rozumiem?
@banitos_2006 bardzo dobrze rozumiesz, muszą zostać spełnione oba czyli poniżej 30 sztuk i poniżej 2000 euro ... aby operator platformy NIE przekazał danych.
Ale to tylko moja interpretacja i nie gwarantuje, że jest dobra. Nie będę też wypowiadał się co oznacza "stosowna czynność" bo co do tego też są wątpliwości.
A żeby przekazał to wystarczy, że jedno przekroczysz?
@banitos_2006 napisał(a):I jak to jest ze sprzedanymi używanymi rzeczami które posiadamy dłużej niż 6 miesięcy?
Nijak nic się nie zmieniło w przepisach 😄
No właśnie, a allegro na swojej stronie podało, że 30 lub 2000eur, czyli wystarczy że tylko jeden z warunków zostanie spełniony:
cyt:"
którzy przekroczą jeden z progów w okresie sprawozdawczym 12 miesięcy, czyli:
...dlatego się pytam, bo czytałem w różnych miejscach, że jednak oba warunki musza zostać spełnione.
To jak to w końcu jest ???
@banitos_2006 ale Tobie to bez różnicy, przecież sprzedajesz używane swoje rzeczy okazjonalnie starsze niż 6mc 🙂
to jest tylko próg od którego wyślą za raport, podatkowo nic Ci to nie zmienia, nawet jak zrobisz 100 transakcji 😄
- W przypadku handlu obowiązek raportowania powstanie, jeśli sprzeda się więcej niż 30 towarów lub też wartość transakcji przekroczy 2000 euro. (...) - poinformował wiceminister.
Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/podatki/ustawa-o-raportowaniu-sprzedazy-przez-internet,526396.html
Czyli jeszcze raz:
spełnić jeden warunek <-> nie spełniasz obu warunków równocześnie
Weź to przeczytaj jeszcze raz i się zastanów, bo ja nadal nie wiem czy jeden czy oba, normalnie bzdura goni bzdure, przepisy jedno - interpretacja drugie.