Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
chodzi o GPSR, nie wiem jak to ma byc na Allegro (może jakimś cudem to nie będzie tu obowiązywało), bo na innych europejskich platformach sprzedażowych juz zamęt , ciężka praca ale jeszcze nie panika.
Dyrektywa unijna GPSR (General Product Safety Regulation) wchodzi w życie 13-go grudnia i jest bardzo duzo do zrobienia z większością ofert. Dotyczy przedmiotów nowych i używanych sprzedawanych przez firmy.
Może coś przeoczyłem, ale nie widzę możliwości uzupełniania katalogów produktów o dokładne dane producenta, osoby odpowiedzialnej czy tez dokumentacię przedmiotu ( instrukcje, ograniczenia oraz deklaracje zgodności CE ).
Może byłoby lepiej dać tą mozliwość sprzedawcom wczesniej, bo potem szczyt świąteczny i w efekcie wiele ofert z katalogu będzie musiało być automatycznie wykluczonych z obrotu. Sprzedaż ma się połozyć przed samą gwiazdką ??? Te wymogi gryzipiórków mogą okazać się czasem skomplikowane i dośc czasochłonne.
Pozdrowienia
@lagobonito spokojnie 🙂 Nic co ważne Was nie ominie. Zachęcam do śledzenia najnowszych informacji właśnie tutaj na Gadane oraz na stronie naszych Aktualności.
gdzie mam dodać dane w jakiej rubryce?GPSR: Podsumowanie | ||||
Rozporządzenie GPSR ma na celu zapewnienie sprzedaży bezpiecznych produktów kupującym w UE i Irlandii Północnej oraz wprowadza wymóg podawania określonych informacji dotyczących bezpieczeństwa przez wszystkie firmy w ramach sprzedaży kupującym na tych rynkach. | ||||
Oznacza to, że jeśli jako firma wystawiasz na sprzedaż w UE i Irlandii Północnej nowe i używane produkty objęte rozporządzeniem GPSR, musisz w takich ofertach podać te informacje: | ||||
|
Czy ja dobrze rozumiem, że te dane (nazwę, adres, kraj siedziby producenta oraz załączniki zawierające informacje z ostrzeżeniami o produkcie) mamy samodzielnie dodawać do ofert? Bo jak na razie to widzę tylko możliwość dodania "osoba odpowiedzialna za zgodność produktu". Gdzie można dodać te dane o producencie?
@Helenka147 te dane należy podać w zakładce Dane producenta. Odpowiednie zakładki są dostępne w Sales Center, tutaj:
Tutaj artykuł na ten temat.
@la_nika Jak ta dyrektywa ma się do antyków?
@kolekcjoner608 z tego artykułu możesz pobrać listę kategorii, których ta zmiana nie dotyczy, są na niej m.in. Antyki.
Według mnie, brakuje w wkluczeniach wielu kategorii które nie podlegają pod GPSR np Dom i Ogród - Ogrodzenia - akcesoria - uchwyty i obejmy
@Helenka147 rozumiem, że to zakładka Dane producenta?
Czy możesz spróbować na komputerze i jeśli znów otrzymasz taki komunikat, podeślij proszę zrzut całego ekranu.
1) Uzupełniłem dane przykładowego producenta w zakładce "Dane producentów". Co dalej? W edycji oferty nie ma możliwości dodania tych danych. Proszę o wskazanie jak dodać przygotowane wcześniej dane producenta do oferty.
2) Gdy dodaje dane osoby odpowiedzialnej, nie mogę wpisać numeru telefonu, ponieważ wasze formatowanie pola za bardzo ogranicza możliwość pisania. Przykładowy numer telefonu, którego nie mogę wpisać: +49 (0)89 520 462 110
3) Czy jako osobę odpowiedzialną muszę podać dystrybutora, u którego kupiłem produkt, czy mogę podać dowolnego dystrybutora, wskazywanego na oficjalnej stronie producenta? Domyślam się, że tak, ale wolę dopytać.
4) Co się stanie po 13 grudnia z ofertami, które nie będą miały uzupełnione tych informacji? Czy będą automatycznie kończone? Mam ich ponad tysiąc i uzupełnienie tego w nieco ponad miesiąc graniczy z cudem.
5) Czy osobę odpowiedzialną dodaję tylko do produktów, dla których producent nie ma głównej siedziby lub oddziału na terenie UE?
@N_Nitka28 Dziękuję, jednak artykuł nie odpowiada na moje pytania 1, 2, 4.
@ogryz7 zweryfikuję tę sprawę i wrócę do Ciebie z informacją.
Co w przypadku, gdy podamy inne (inaczej) dane producenta niż konkurencja sprzedająca ten sam towar? jakoś będziecie porównywać te dane?
W tej chwili nazwa producenta towaru, który sprzedajemy jest w bazie Produktów Allegro w 3-4 wariantach.
@Client:35386082 Dobre pytanie, co zrobi Allegro!
Czy cos wiadomo o tych pytaniach 1.2.3 które zadał Ogryz7?
@ogryz7 wracam do Ciebie z odpowiedzią na pytania.
1) W listopadzie dodamy opcję podpięcia tych danych, które uzupełniałeś na koncie.
2) Oczywiście formularz poprawimy i będzie możliwość wpisania takiego numeru telefonu, niemniej jednak — sam numer nie jest daną obowiązkową, więc nawet jeżeli nie będzie go w informacjach o producencie (a pozostałe informacje będą podane), to jak najbardziej będą to poprawne dane wg GPSR.
Na 4 pytanie nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi, ale jak tylko to się stanie, wrócę z informacją.
@N_Nitka28 Ja mam propozycję:
1) Dodajcie w "Moim Asortymencie" możliwość filtrowania po producencie, żebym mógł wyświetlić wszystkie swoje oferty TYLKO JEDNEGO producenta,
2) Dodajcie opcję masowego łączenia "danych o producencie" z ofertami.
Wtedy dam radę uzupełnić wszystkie swoje oferty nawet w jeden dzień.
Jeśli będę musiał uzupełniać wszystko ręcznie, wchodząc w każdą ofertę z osobna i na dodatek dacie na to 2-3 tygodnie, z zastrzeżeniem że po 13 grudnia usuniecie oferty niepowiązane z danymi o producencie, a wierz mi, że spodziewam się po Waszej platformie wszystkiego, to będzie to z Waszej strony bardzo perfi... tzn. niegrzeczne i cha... tzn. nieprofesjonalne.
@la_nika Czy to oznacza, że Chińczyki już nie będą trzymać się tak mocno?