anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dzień dobry, mam "podejrzany" zakup

Rokart
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry, mam taki dziwny zakup. Kupujący zamówił  2 identyczne  przedmioty z płatnością za pobraniem. niby nic w tym dziwnego ale w mojej branży takie rzeczy się nie zdarzają.  Chodzi o dwa identyczne pierścionki w tym samym rozmiarze. wartość pierścionków to 4800 zł.  Podejrzewam że to pomyłka. Kupujący na allegro jest od 2 dni. Próbowałem dzwonić na podany numer ale nie odpowiada, pisałem wiadomości ale również bez odzewu, Jak się zachować w tej sytuacji ?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Rokart masz jakiś system znakowania/zabezpieczenia przed podmianą? np. plomby, itp. ? 

Umowa jest ważna. Chyba, że ten ktoś już wcześniej kupował i narażał cię na straty.

oznacz moderatorów

Rokart
#9 Pomysłodawca

Wszystkie  wyroby są cechowane, przez urząd probierczy.  Ale ciekawostka  konto kupującego jest zawieszone. Co ciekawe dokonano zakupu kolejnego pierścionka z innego konta również zawieszonego.

oznacz moderatorów

Rokart
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry, mam taki dziwny zakup. Kupujący zamówił 2 identyczne przedmioty z płatnością za pobraniem. niby nic w tym dziwnego ale w mojej branży takie rzeczy się nie zdarzają. Chodzi o dwa identyczne pierścionki w tym samym rozmiarze. wartość pierścionków to 4800 zł. Podejrzewałem że to pomyłka. Kupujący na allegro jest od 2 dni i ma zawieszone konto. Zamówienie 8c7bff80-811c-11f1-827e-e33c29d6d1b3  Próbowałem dzwonić na podany numer ale nie odpowiada, pisałem wiadomości ale również bez odzewu. Pojawiło się kolejne zamówienie cac6d5e0-813e-11f1-94a9-7b8cad6fc77b w tym wypadku przedmiot wysłałem, okazuje się że konto również istnieje 2 dni i jest zawieszone, Dzwoniłem pod podany nr tel. Pan powiedział ze niczego nie zamawiał. Przejrzewam jakaś próbę oszustwa bądź wyłudzenia. Co zrobić w tej sytuacji.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Rokart konta z obu zamówień są zawieszone, więc nie wysyłaj proszę tych przedmiotów, natomiast złóż proszę wnioski o zwrot prowizji tutaj: https://allegro.pl/pomoc/kontakt 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Rokart
#9 Pomysłodawca

Dziękuję za pomoc

oznacz moderatorów

kakabe_2007
#13 Ambasador

@Rokart Powiem szczerze że ja bym się nie odważył sprzedawać tak drogie przedmioty "za pobraniem" ................ To po pierwsze.....

Po drugie - wysyłasz przedmioty - klient nie odbiera i nie odstępuje od umowy - płacisz ogromną prowizję Allegro, której możesz nie odzyskać .......

Po trzecie - przesyłka może zaginąć w transporcie ...........

oznacz moderatorów

Rokart
#9 Pomysłodawca

jeśli nie odbierze to nie ma problemu. przesyłka wróci a prowizja zostanie zwrócona. pytanie co wróci ? Niestety jeden z pierścionków wysłałem. status przesyłki gotowy do odbioru.

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Rokart pisałeś do allegro zapytanie?

@Rokart Może moderatorzy będą wstanie przyjrzeć się zamówieniom  @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_    

@Rokart podaj nr tych zamówień

oznacz moderatorów

Rokart
#9 Pomysłodawca

tak pisałem do pomocy, allegro. Właśnie dzwoniłem pd nr 3 zamówienia. Człowiek powiedział że dostał sms  " przesyłka do odbioru". Ale twierdzi  że nic nie zamawiał. 

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Rokart lepiej pisać bo będziesz mieć na piśmie potwierdzenie rezygnacji/odmowy zakupu.

oznacz moderatorów