anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Funkcja "Importuj i wystaw" – brak mapowania parametru "Stan"

bagarozy
#8 Zapaleniec
Dzień dobry,
chciałbym prosić moderatorów o pomoc i przekazanie sugestii do zespołu produktowego Allegro.
Dział techniczny za pośrednictwem pomocy Allegro potwierdził mi, że w funkcji "Importuj i wystaw" nie ma możliwości mapowania parametru "Stan" – oferty odgórnie wystawiają się jako "Nowy". Co ważne, mimo że inne parametry można mapować, ten jeden jest zablokowany, a po wystawieniu oferty nie da się go już edytować. Nie ma także funkcji masowej edycji tego stanu w panelu.
Dla sprzedawców oferujących towary używane, outletowe czy powystawowe to spore utrudnienie, które może wprowadzać klientów w błąd. Przecież funkcja masowego importu z założenia powinna być uniwersalnym narzędziem dostępnym i użytecznym dla wszystkich sprzedawców, niezależnie od specyfiki ich asortymentu.
Droga Moderacjo, czy jest szansa na odblokowanie mapowania stanu produktu w najbliższych aktualizacjach systemu? (Importuj i wystaw: od teraz wystawisz oferty z pliku csv z własnym formatowaniem – Wystawianie ofert...)
Pozdrawiam serdecznie

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@bagarozy na ten moment nie mam takich informacji, ale zapytam bezpośrednio osób odpowiedzialnych za to narzędzie i wrócę tutaj do Ciebie z informacjami. 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

bagarozy
#8 Zapaleniec

Super, bardzo dziękuję i czekam na informacje. Dla sprzedawców towaru z outletu/używanego to kluczowa funkcja. Pozdrawiam!

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@bagarozy jak obiecałam, wracam do Ciebie po konsultacji z zespołem. Problem z wdrożeniem zaproponowanego przez Ciebie rozwiązania i generalnie z parametrem "stan" polega na tym, że w każdej kategorii są inne opcje do wyboru, a czasem wybór stanu innego niż nowy wymusza dodatkowe działania.

Obecnie nasze narzędzie uzupełnia parametry za pomocą AI na podstawie danych z Twojego pliku. Jeśli wartość, która jest podana w Twoim pliku nie jest tożsama z parametrami, które występują na Allegro (używany, po regeneracji, powystawowy itp.) tutaj pojawia się pole do interpretacji i niestety pomyłek dla automatycznego mechanizmu. Zgadzamy się, że jest to istotna i bardzo ważna kwestia, dlatego na pewno się nią zajmiemy, aby wypracować dla niej rozwiązanie, jednak na pewno nie wydarzy się to w najbliższych miesiącach. 

Ola
oznacz moderatorów

bagarozy
#8 Zapaleniec

Rozumiem to podejście i fakt, że stany używane są trudniejsze dla automatycznego AI. Mam jednak ogromną prośbę od strony nas sprzedawców. Skoro automatyczne mapowanie przez AI dla produktów innych niż nowe jest tak skomplikowane i odkładacie Państwo rozwiązanie tego na kolejne miesiące, czy nie można wdrożyć najprostszej funkcji pomostowej? Bardzo pomogłaby nam zwykła, prosta opcja w panelu: 'Ustaw stan wszystkich produktów z tego pliku jako: Nowy / Używany' bez udziału AI, na sztywno według decyzji sprzedawcy. Czy jest szansa na zgłoszenie takiej sugestii do działu rozwoju narzędzia? Bez możliwości określenia stanu, masowe wystawianie produktów innych niż nowe jest obecnie całkowicie zablokowane

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@bagarozy cześć! Tak jak napisała Ola, problem polega nie tylko na wykorzystaniu AI dla mapowania, ale także na różnicach w możliwych wartościach w parametrze stan dla różnych kategorii. 
Wystawiając ofertę w kategorii moda, będziesz miał do wyboru inne wartości parametru stan niż w kategorii książki. W związku z tym rozwiązanie pomostowe, które zaproponowałeś, nie będzie możliwe do wprowadzenia. Wiemy, że jest to istotna kwestia, dlatego postaramy się wypracować optymalne rozwiązanie. 

Alicja
oznacz moderatorów