Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Spotkałem się z problemem z uzyskaniem informacji od dostawcy w temacie GPSR . Dystrybutorzy/importerzy produktów z Azji, którzy są właścicielami marki ( sprowadzają towar pod swoja markę) i odpowiedzialnymi za wprowadzany produkt do UE nie chcą podawać producenta zasłaniając się tajemnicą handlową. W sumie to im się nie dziwię, jeśli oni odpowiadają za produkt pod swoją marką to udzielanie innym informacji o producencie nie ma sensu. Czy w takim przypadku wystarczy podanie ich jako "osoby odpowiedzialnej" ( ten kto wymyślił to pojęcie zamiast podmiotu odpowiedzialnego - gratuluję).?
Proszę o pilną odpowiedź.
JiB_R
Na przykład oferty nr 15323527937, 5905829002318 - poza tym informacje dotyczące produktów wprowadzonych przed 13 grudnia 2024 nie są wymagane samo allegro tak podaje
@lawral Proszę Cię o zrzut ekranu z widokiem całej zakładki. Taki wycinek nie obrazuje zgłoszonego przez Ciebie problemu.
Jeśli chodzi o oznaczanie pól "produkt został wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13 grudnia 2024" oraz opcji "Produkt nie wymaga informacji o bezpieczeństwie", otrzymaliśmy od Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów interpretację przepisu art. 51 GPSR (ustanawiający wyjątek dla produktów wprowadzonych do obrotu przez 13 grudnia 2024 r.), zgodnie z którą artykuł ten “dotyczy jedynie dokonywania oceny bezpieczeństwa produktów wprowadzonych do obrotu przez 13 grudnia 2024 r., a nie ofert sprzedaży produktów przez Internet. Wszystkie oferty produktów muszą spełniać wymagania określone w art. 19 GPSR począwszy od 13 grudnia 2024 r.”.
Aby dostosować się do wytycznych otrzymanych od urzędu, wprowadziliśmy niezbędne zmiany. Były one konieczne, by oferty na platformie pozostawały zgodne z przepisami GPSR oraz ich aktualną wykładnią.
Nie bardzo mam ochotę publicznie pokazywać kilkadziesiąt produktów z informacjami o cenach i ilości sprzedanych sztuk na ogólnym forum, bo takie rzeczy tutaj są. Sądzę że znając nazwę konta allegro "wie" co mi wylistowało. Co do interpretacji przepisów GPSR, to warto zlikwidować okienko do zaptaszenia, że produkt jest sprzed 13 grudnia 2024, bo wprowadza w błąd. Wrzucając nowe oferty widzę karty produktów z katalogu, gdzie ktoś powrzucał te dane z .... nie wiem skąd, bo nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością. Nikt tego w allegro nie weryfikuje, a AI, która wyszukuje i sugeruje nie jest aż taka inteligentna jakby się wydawało.
Mogę ci wysłać link do listy, jeżeli możesz go otworzyć, bo jest dostępny tylko dla zalogowanych
@lawral Rozumiem. Proszę Cię o przesłanie zrzutu na adres: spolecznosc@allegro.pl. W treści wiadomości podaj link do tego wątku.
Sprzedając pod marką własną nie trzeba podawać producenta.
Sprzedając pod marką inną niż własna, trzeba.
Sprzedając pod marką własną, producenta podajemy na żądanie organu kontrolującego, a informacja ta, ma status niejawnej.
podpinam się..
Ja wam powiem o co tutaj chodzi ) Przecież te wszystkie dane gdzieś tam potem idą do centrali w Unii (pewnie do Niemiec). I ktoś będzie miał olbrzymią baze informacji czyli kto, kiedy i z kim. A kto ma informacje ten może sterować innymi. Wielkie misie zaczną przejmować klientele waszych interesików. Generalnie jest to wstęp do dyrektywy AMLA która zacznie obowiązywać za dwa lata. Ale o tym maluczkim się nie mówi bo i po co.
Za dużo YT.
Ma to trochę sensu, bo jeżeli będzie to prawidłowo wpisywane, to nagle się okaże, że 95% sprzedawanych produktów pochodzi z Azji. Podejrzewam jednak, że wszyscy nagle staną się producentami, stworzą swoją markę, zamówią towar jak wcześniej w Azji a w Polsce nakleją swoją etykietę i w ten sposób obejdą przepisy. Oczywiście zrobią tak tylko ci co im będzie zależało na ukryciu kto faktycznie tworzy produkty. Podobnie postępują już ci WIELCY np.Samsung czy inny producent. Produkt dla nich robia Chiny czy Tajwan a oni to ładnie składają lub oplklejaja w Europie
@ireczek84 Przecież to już działa od lat. Kupujesz np. 1000 ton ziemniaków w Portugalii, przywozisz do Polski, pakujesz do worków i masz prawo wpisać na etykiecie Produkt Polski.