Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
złożyłem reklamację w imieniu klienta który dokonał zakupu na firmę i Inpost podjął decyzję o odrzuceniu reklamacji z racji tego iż uznał że produkt uszkodzony (w tym wypadku piana montażowa w puszce) znajduje się na liście rzeczy niedozwolonych do wysyłki.
Czy ja dobrze rozumiem .Czy to znaczy że allegro umożliwia na swojej platformie zakup chemii budowlanej i pobiera za to prowizję jednocześnie umożliwiając jej wysyłkę mając podpisaną umowę z firmami kurierskimi natomiast w przypadku uszkodzenia przez przewoźnika reklamacji nie reaguje w takim wypadku jak mam to w ogóle rozumieć?
Allegro w takim razie umożliwia sprzedaż i wysyłkę przedmiotów które są zakazane w wysyłce?
@ObiadyDomowe towar to Twoja decyzja , przewoźnik również , podejmujesz ryzyko tylko na swoją odpowiedzialność ,
@ObiadyDomowe tak , pojemniki ciśnieniowe znajdują się na liście produktów zakazanych o czym powinieneś wiedzieć , to Ty decydujesz co pakujesz , przewoźnik nie ma wglądu w zawartość Twoich przesyłek , więcej jeśli Twoja paczka przyczyni się do uszkodzenia innej przesyłki poniesiesz koszty związane z rekompensatą za uszkodzoną paczkę jak również inne np. doprowadzenie skrytki paczkomatu do stanu pierwotnego .
czyli dozwolona jest sprzedaż na platformie pojemników ciśnieniowych natomiast zakazana wysyłka?
@ObiadyDomowe wysyłka przez Inpost owszem .
a jakie firmy kurierskie godzą się na wysyłkę pojemników ciśnieniowych?
@ObiadyDomowe dozwolona jest sprzedaż. Jeśłi chodzi o wysyłke to odpowiada za nią sprzedający. Teoretycznie powinien to zrobić zgodnie z wszelkimi zasadami tj udostępniać wysyłki tylko takimi firmami które dopuszczają przewóz danego produktu.
Oczywiście teoria czesto mija sie z przaktyką lecz niestety w takim przypadku ryzyko ponosi nadawca nic nie poradzisz
Są firmy specjalistyczne przewożące dane produkty lecz są to usługi bardzo drogie. Jeśli wszyscy by udostepniali tylko te dozwolone wyspecjalizowane firmy to cóż sprzedaż spadłaby do zera bo każdy kupowałby w sklepach stacjonarnych.
Natomiast naciągając regulamin przewoźnika i wysyłając w paczce produkty które nie są dopuszczone nie ma nawet sensu pisac reklamacji. Trzeba wysłać klientowi drugi produkt i tyle.
wszystkie reklamacje jakie do tej pory składałem zawsze były rozpatrzane pozytywnie, coś się dzieje od ostatnich dwóch miesięcy że się zaczyna robić dziadowanie na wszystkim , a wysyłam cały czas to samo
@_Likos_ @mdrogeria A ja jestem ciekawy czegoś innego... co na to Allegro ?? Od strony ... Smarta !!
Allegro pisze że mozna nie oferować wysyłki paczkomatem i mieć smart jeśli są produkty które tam się nie mieszczą i muszą być wysłane inaczej ( gabaryty, waga itp). Ok
Ale co z produktami np pianka do golenia, spray przeciwsłoneczny czy te farby... One według Inpostu NIE MOGĄ być wysyłane do paczkomatu. Według ich regulaminu. Czy wtedy można mieć smart'a?
tu absurd goni absurd
@pinsplash zdaje sie że można wystarczy udostępnić usługe kurierska. Problemem jest tylko to ze chyba zadna z firm które są zaliczane do smarta nie wozi ( legalnie) takich produktów.
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ piłka po waszej stronie 😁
Sprzedawać można a wysyła jest na własne ryzyko lub trzeba ją ustawiać jako odbiór osobisty. Jak bym sam nie podejmował ryzyka z wysyłką mojego asortymentu to bym nie miał co wysyłać . Jeśli towar jest dobrze zabezpieczony i przesyłka nie ulegnie uszkodzeniu lub ktoś nie składa reklamacji to nie ma problemu .
czyli mam rozumieć że klient kupując pojemniki ciśnieniowe również godzi się z tym że w przypadku uszkodzenia paczki ponosi odpowiedzialność bo godzi się z zakupem produktów zakazanych w wysyłce?
@ObiadyDomowe Ty jako przedsiębiorca i nadawca przesyłki odpowiadasz za towar od momentu zawarcia transakcji do chwili jego doręczenia .
nie musisz mi tego mówić sprzedaje 800 paczek w miesiącu prawie rok coś tam o tym wiem
od czego jest w takim razie ubezpieczenie paczek auta samochodu czy domu? bo nie rozumiem czy ktoś spotkał kiedyś na allegro użycie skorzystanie z ubezpieczenia czy kolejna fikcja?