anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

InPost - opłaty dodatkowe Dopłata za weryfikację przesyłki przy zmianie gabarytu

DEMUR_COM
#8 Zapaleniec#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Witam, od niedawna zainteresował mnie temat opłat dodatkowych w zakładce "Rozliczenia z Allegro". Otóż mam mnóstwo naliczonych opłat dodatkowych w kwocie 4,67zł za zmianę gabarytu przesyłki przez in post. Pytanie czy in post dolicza nie tylko tę kwotę (jako karę) i dodatkowo jeszcze dolicza różnicę ceny gabarytu jaki faktycznie był wysłany? Będę wdzięczna za odpowiedź.

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Licho wie jak to działa i kogo dopada. Ja jeszcze takiej dopłaty nie miałam. Z wpisów na forum wnioskuję, że dopłaty do zmiany gabarytu są nie tylko z powodu Twojej pomyłki ale też gdy kurier zmienia rozmiar skrytki np paczkę B na siłę wciska do A lub brakło mu mniejszych skrytek i wrzuca do większej. Niestety zdarza się to często, sama wyszarpywałam już kilka paczek z za małych skrytek. Przed świętami, 2 duże paczki B wkopał mi do multikskrytki B, drzwi odstawały, nawet otworzyć tego nie szło...

Nie dawno był tu post sprzedawcy, któremu kurier w ten sposób zmienił gabaryty paczki smart. Nie tylko dostał dopłatę do zmiany gabarytu ale też paczka wypadła ze smart i doliczono mu za nią normalną wysyłkę (w zwykłej cenie). 

Z drugiej strony kilkukrotnie zdarzyło mi się, że nie było mojego rozmiaru skrytki, paczkomat otworzył samoistnie skrytkę o rozmiar większą i żadnej dopłaty nie dostałam. A ja doładowuję menegera na bieżąco tuż przed generowaniem etykiet to nie mogłam przegapić...

oznacz moderatorów

DROGERIE24_pl
#9 Pomysłodawca#

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Pytanie dotyczy wielu zamówień ale skupmy się np na jednym:

089dd0b2-c49b-11ef-b9a0-43d319c133fc

1 x paczka paczkomat rozmiar B

pobrano kwotę 6,69zł

Dlaczego taka wysoka kwota?

Czy jeżeli mam ustawione w wysyłkach że powyżej 5szt i wielokrotności w zamówieniu daje mi możliwość utworzenia więcej wysyłek.

Czy opłata pobierana jest za rzeczywistą ilość wysłanych paczek czy za ilość paczek możliwych do wysyłki w ramach jednego zamówienia?

Ile my w końcu dopłacamy do wysyłek? Od czego to jest zależne?

Dopłaty paczkomat u mnie to najczęściej: 6,69, 3,99, 2,89, 2,09, 1,69, 

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@DROGERIE24_pl U Ciebie to dopłaty pobierane są do paczek wysłanych w ramach Smarta. Tu masz cennik:

https://help.allegro.com/sell/pl/a/allegro-smart-na-allegro-pl-informacje-dla-sprzedajacych-9g0rWRXK...

Client:44052296
#21 Demiurg#

@DROGERIE24_pl a to nie przypadkiem dopłata do smarta uzależniona od kwoty zamówienia.

przedział zamówienia120 - 199,99 zł brutto  dopłata 6,69 zł – za pierwszą przesyłką, a za każdą kolejną 3,99 zł brutto

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@DEMUR_COM @DROGERIE24_pl kwestie dopłat do przesyłek możecie wyjaśnić jedynie z przewoźnikiem, więc jeśli się z nimi nie zgadzacie możecie złożyć na nie reklamacje. My tutaj nie mamy informacji, które możemy Wam przekazać. Jako Allegro dostajemy jedynie od Inpost informację o dopłacie i kwocie. To nie my te opłaty nakładamy, więc tutaj mogę Wam polecić jedynie kontakt z przewoźnikiem. Pełnomocnictwa do reklamacji natomiast znajdziecie w tym artykule.

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

DROGERIE24_pl
#9 Pomysłodawca#

Dlaczego ktoś połączył mój nowy post z innym? 

U mnie opłaty wydają się być zwykłymi opłatami pobieranymi przez allegro do smarta. Ale interesuje mnie kwestia opłat przy wykorzystaniu lub nie ilości przesyłek w ramach jednego zamówienia. 

I drugie pytanie? Skoro dopłata do wysyłki Smart jest zależna od kwoty a nie od rozmiaru paczki. To rozsądnym byłoby generowanie etykiet dla każdej z paczki C, bez rozróżniania. Duże ułatwienie w przygotowaniu paczki. Jak to jest?  @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@DROGERIE24_pl płacisz tylko za nadane paczki a nie za ilość paczek określonych przez allegro do zamówienia. Nie myl opłaty za zmianę gabaryty z dopłatą do Smart.

oznacz moderatorów

filtr-air
#7 Wielbiciel#

@Client:44052296  napisał(a):

@DROGERIE24_pl płacisz tylko za nadane paczki a nie za ilość paczek określonych przez allegro do zamówienia. Nie myl opłaty za zmianę gabaryty z dopłatą do Smart.

Opłat dodatkowa do Smart jest uzależniona od wartości zamówienia. - To rozumie.

A jak wygląda dopłata (jeśli w ogóle jest bo tego nie mogę odnaleźć) do zmiany gabarytów zamówieni. Na przykład wysyłasz w gabarycie A i z powodu zmiany wielkości kartonu wybierasz gabaryt B. (dla tego samego zamówienia) To jest dopłata, czy jej nie ma? 

oznacz moderatorów

filtr-air
#7 Wielbiciel#

Jak mogę prosić o wyjaśnienie dla poniższego przykładu:

Sprzedałem z tej samej oferty dwa produkty o wartości (2 x 101,98 zł) dostałem do tego dwie etykiety, ale tak mam zgłoszone w wysyłce. Ile dopłacam do Allegro Smart? 

Czy od sumy wartości czyli  8,69zł, czy od każdej osobno czyli 2x 3,99zł

Bo jeśli sprzedam jeden przedmiot (1x 101,98zł) to dopłacam 3,99zł

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@filtr-air Jeśli kwota jest taka sama, dopłata również. Opłaty za przesyłki Allegro Smart! pobieramy w zależności od tego, jaka będzie wartość zamówienia, czyli wszystkich przedmiotów wchodzących w skład zakupu. Wszystkie informacje o rozliczaniu przesyłek Allegro Smart! znajdziesz tutaj.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

filtr-air
#7 Wielbiciel#

A jak wygląda dopłata (jeśli w ogóle jest bo tego nie mogę odnaleźć) do zmiany gabarytów zamówieni. Na przykład wysyłasz w gabarycie A i z powodu zmiany wielkości kartonu wybierasz gabaryt B. (dla tego samego zamówienia)

To jest dopłata, czy jej nie ma? 

oznacz moderatorów