Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Witam, od niedawna zainteresował mnie temat opłat dodatkowych w zakładce "Rozliczenia z Allegro". Otóż mam mnóstwo naliczonych opłat dodatkowych w kwocie 4,67zł za zmianę gabarytu przesyłki przez in post. Pytanie czy in post dolicza nie tylko tę kwotę (jako karę) i dodatkowo jeszcze dolicza różnicę ceny gabarytu jaki faktycznie był wysłany? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Licho wie jak to działa i kogo dopada. Ja jeszcze takiej dopłaty nie miałam. Z wpisów na forum wnioskuję, że dopłaty do zmiany gabarytu są nie tylko z powodu Twojej pomyłki ale też gdy kurier zmienia rozmiar skrytki np paczkę B na siłę wciska do A lub brakło mu mniejszych skrytek i wrzuca do większej. Niestety zdarza się to często, sama wyszarpywałam już kilka paczek z za małych skrytek. Przed świętami, 2 duże paczki B wkopał mi do multikskrytki B, drzwi odstawały, nawet otworzyć tego nie szło...
Nie dawno był tu post sprzedawcy, któremu kurier w ten sposób zmienił gabaryty paczki smart. Nie tylko dostał dopłatę do zmiany gabarytu ale też paczka wypadła ze smart i doliczono mu za nią normalną wysyłkę (w zwykłej cenie).
Z drugiej strony kilkukrotnie zdarzyło mi się, że nie było mojego rozmiaru skrytki, paczkomat otworzył samoistnie skrytkę o rozmiar większą i żadnej dopłaty nie dostałam. A ja doładowuję menegera na bieżąco tuż przed generowaniem etykiet to nie mogłam przegapić...
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Pytanie dotyczy wielu zamówień ale skupmy się np na jednym:
089dd0b2-c49b-11ef-b9a0-43d319c133fc
1 x paczka paczkomat rozmiar B
pobrano kwotę 6,69zł
Dlaczego taka wysoka kwota?
Czy jeżeli mam ustawione w wysyłkach że powyżej 5szt i wielokrotności w zamówieniu daje mi możliwość utworzenia więcej wysyłek.
Czy opłata pobierana jest za rzeczywistą ilość wysłanych paczek czy za ilość paczek możliwych do wysyłki w ramach jednego zamówienia?
Ile my w końcu dopłacamy do wysyłek? Od czego to jest zależne?
Dopłaty paczkomat u mnie to najczęściej: 6,69, 3,99, 2,89, 2,09, 1,69,
@DROGERIE24_pl U Ciebie to dopłaty pobierane są do paczek wysłanych w ramach Smarta. Tu masz cennik:
@DROGERIE24_pl a to nie przypadkiem dopłata do smarta uzależniona od kwoty zamówienia.
przedział zamówienia120 - 199,99 zł brutto dopłata 6,69 zł – za pierwszą przesyłką, a za każdą kolejną 3,99 zł brutto
@DEMUR_COM @DROGERIE24_pl kwestie dopłat do przesyłek możecie wyjaśnić jedynie z przewoźnikiem, więc jeśli się z nimi nie zgadzacie możecie złożyć na nie reklamacje. My tutaj nie mamy informacji, które możemy Wam przekazać. Jako Allegro dostajemy jedynie od Inpost informację o dopłacie i kwocie. To nie my te opłaty nakładamy, więc tutaj mogę Wam polecić jedynie kontakt z przewoźnikiem. Pełnomocnictwa do reklamacji natomiast znajdziecie w tym artykule.
Dlaczego ktoś połączył mój nowy post z innym?
U mnie opłaty wydają się być zwykłymi opłatami pobieranymi przez allegro do smarta. Ale interesuje mnie kwestia opłat przy wykorzystaniu lub nie ilości przesyłek w ramach jednego zamówienia.
I drugie pytanie? Skoro dopłata do wysyłki Smart jest zależna od kwoty a nie od rozmiaru paczki. To rozsądnym byłoby generowanie etykiet dla każdej z paczki C, bez rozróżniania. Duże ułatwienie w przygotowaniu paczki. Jak to jest? @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@DROGERIE24_pl płacisz tylko za nadane paczki a nie za ilość paczek określonych przez allegro do zamówienia. Nie myl opłaty za zmianę gabaryty z dopłatą do Smart.