anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

jak allegro może być aż tak przeciwko Sprzedającym? czy klient moze tu wszystko ?

JulpolRTV
#7 Wielbiciel#

Dzień Dobry.

Opiszę Wam moją sprawę. rozwijam swój handel na allegro, na nowym sklepie z wieloletnim doświadczeniem. od ponad miesiąca mam sukcesywnie co 7 dni ponad 100% obrotu. trafiłem na klientke która kupila u mnie produkt, w tym czasie miałem jakieś nie dociągnięcią w urzędzie skarbowym o adres i nie byłem na liście czynników podatników VAT. klientka otworzyła dyskusje, strasząc, że poda mnie do allegro. od razu grzecznie odpisałem wyjaśnienie podkreślają, że jeszcz dziś do godziny 24.00 będę spowrotem na liście podatników VAT. tak też się stało o czym na drugi dzień powiadomiłem klientke. nic nie odpisała. po jakimś czasie allegro zaproponowało zakończenie dyskusji, nie zgodziła się. pare dni pozniej ta sama osoba kupiła u mnie produkt na innym koncie. to był długi weekend (3 dni). w tym czasie sprzedałem duzo produktów i miałem bardzo dużo faktur do wystawienia dla klientów. klientka otrzymala produkt i w ten sam dzien otworzyła dyskusje 😄 tu musze podkreslic, że miałem zły dzien i napisałem 1 wulgarne słowo "odpie..się" tłumacząc, że fakture dostanie i prosząc, żeby więcej u mnie nie kupowała wiedząc, że o wszystko otwiera dyskusje których nie zamyka co wpływa na moją jakość sprzedaży i oczywiscie samą sprzedaż. zaczela wypisywac ze faktura musi byc dołączona do produktu itd itd poprosila o pomoc allegro. allegro odpisalo, ze mam czas do 15 grudnia przy okazji mnie upominając o kulturalne wyrażanie się. tyle. na to klientka dała mi negatywa na tym koncie zaznaczając 1 gwiazdkę zgodnosc opisu z towarem, a towar był na 5 gwiazdek zgodny. po czym pare minut pozniej zaznaczyła na tym drugim koncie gdzie nie zamknela dyskusji, że dyskusja jest nierozwiązana i też dała negatywa i zgodność opisu z towarem na 1 gwiazdke. i teraz słuchajcie..ALLEGRO ZAPROPONOWAŁO JEJ ZWROT PIENIEDZY  AHHAHAHAHAHAHAHA. i teraz, kompletnie nic nie sprzedaje gdzie sprzedawałem kilkadziesiąt produktów dziennie. jestem super sprzedawcą jestem w jakiejś tam akcji, że jak zrobie iles obrotu dostaje kilka tysiecy na oplaty od allegro (zrobilbym bez problemu gdyby nie te nagatywy i odjete pkt za dyskusje (-100 pkt za nierozwiązaną dyskusje) A DYSKUSJA ZOSTAŁA ROZWIĄZANA. obroty spadły na tą chwile (pare dni) o kilkadziesiąt tysięcy złotych. nie sprzedaje kompletnie nic. robię codziennie screeny o ile jest spadek obrotu,  do momentu aż zaczne sprzedawac i bedzie na plus (z tego wiem mniej wiecej 10 dni) jak allegro może w takiej sytuacji moze tak robić ? dlaczego kupujaca nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za nierozwiazana dyskusje ? za falszywe, po złości negatywy? negatyw na drugim koncie, które nie miało z tym nic wspolnego? dodam jeszcze ze klientka falszywie zaczela pisac na dyskusji, że proponowalem sprzedaz POZA ALLEGRO 😄 a zapis naszej rozmowy, ze mam spowrotem ten produkt w takiej i takiej cenie jest na czacie allegro ? bo przez czat allegro dalem jej znac, ze mam spowrotem produkt. zrobilem juz screeny wszystkiego czego moglem w tej sprawie, teraz tylko sukcesywnie będę robił screeny obrotow do momentu az zaczne spowrotem sprzedawac. i mam do Was pytanie drodzy Sprzedawcy..zakładam tej pani sprawę w sądzie za umyślne i skuteczne działanie na szkodę mojego sklepu, gdzie skutki finansowe są bardzo duże i chcialem zapytac czy mieliscie juz jakies podobne sprawy i macie jakiegos adwokata/kancelerie godną polecenia? nie interesują mnie koszty, rozmawialem ze swoim (ale to nie jest adwokat który chciałbym, zeby mnie tutaj reprezentował) i powiedzial, ze oczywiscie jest to sprawa do wygrania, jest to rażące działanie na szkodę mojego sklepu.  nie popuszcze nigdy w zyciu, sprawę zakladam w przyszłym tygodniu. jesli macie kogos do polecenia to prosze o kontakt, jesli chcielibyscie sie cos wypowiedziec (rowniez o dzialaniu allegro w tej sprawie, ze pozwala na takie cos a konsekwencje ponoszę ja) to zapraszam do dyskusji 🙂 

oznacz moderatorów
30 ODPOWIEDZI 30

bombardier10
#9 Pomysłodawca#

Doświadczasz bezprecedensowego spadku sprzedaży na allegro jak wielu innych sprzedawców w tych czasach...Klientka zapewne nie ma z tym nic albo niewiele wspólnego. Ale tłumacz to sobie jak chcesz.

oznacz moderatorów

JulpolRTV
#7 Wielbiciel#

Ile jesteś na allegro (w sensie sprzedajesz) jeśli mogę spytać ? Mam znajomego który sprzedaje chyba ok. 20 lat…. I kiedyś jak miałem podobną sytuację powiedział mi….stary każdy wie, że cokolwiek sobie nabrudzisz z allegro, parę dni w zależności od nich, nie sprzedasz nic….przechodzil to już nie raz, dyskusja, problem, 0 sprzedaży….w tamtym roku gość kupił ode mnie słuchawki, za 2 dni odesłał nie moje i że chce zwrotu, założył dyskusję…wysłałem zdjęcia i potwierdzenie na dyskusji konsultantowi, że to nie moje słuchawki; nie przyjmuje…konsultant napisał, że zwracają mu pieniądze a słuchawki może sobie zatrzymać (300 ileś złotych)….napisalem, że zgłaszam konsultanta i tego „klienta” na policję, bo wierzę że to jacyś kumple i tak wspólnie okradają allegro z allegro protest, zamknął dyskusję, klient dał negatywa…. Nie sprzedałem ANI 1 sztuki przez 10 dni… pisałem na czacie, dlaczego zablokowaliście mi sprzedaż bo sprzedaje od 10 do 30 słuchawek dziennie, odpisał , że żadnej sprzedaży nie mam zablokowanej, 10 dni ani jednej sztuki.. po 10 dniach, 28 sztuk w pierwszy dzień, resztę standardowo jak sprzedawałem, sprzedaż szła dalej…. Czego nie rozumiesz? Nie rozumiesz i widzę nie zrozumiesz, to tłumacz to sobie jak chcesz…. I daj mi już spokój bo nie po to założyłem temat, widzisz gdzieś w tytule „dlaczego nie sprzedaje?” Nie, to jak nie masz nic do powiedzenia innego, daj mi spokój 

oznacz moderatorów

bombardier10
#9 Pomysłodawca#

Musiałbyś sprawdzić  na  jakiejś przeglądarce gdzie nie jesteś zalogowany widoczność twoich aukcji. Jeśli są widoczne jak dawniej to nie ma mowy o jakiejś blokadzie sprzedaży. Bo jak sobie wyobrażasz że klient znajduje aukcje klika kup i co ? Niektórzy sprzedający myślą że jak sprzedadzą 100 fantów w jednym tygodniu to w następnym musza też sprzedać 100 albo więcej .  Nic bardziej błędnego. Bo może wyczerpałeś już pule zainteresowanych zakupem klientów , a może pojawiły sie inne lepsze oferty a może ludzie nie mają już kasy na zakupy...Allegro nie gwarantuje ci że sprzedaż cokolwiek. Niektórzy wierzą też że to jakimś tam facio ręcznie pozycjonuje nasze aukcje . Nie da rady bo robi to specjalny algorytm.  I tutaj też może tak być że przez 10 dni pozycjonowanie jest fatalne i po10 dniach znowu jest lepsze i sprzedaż rusza. Co ja ci moge powiedzieć;  allegro tutaj rozdaje karty i ustala zasady tej zabawy . Albo w to wchodzisz albo się obrażasz i wychodzisz.  Jedyną rzeczą jaka możemy zrobić jako sprzedawcy to rozwijanie alternatywnych niezależnych kanałów sprzedaży co wcale nie jest  łatwe. Cała reszta to gadanie z którego nic nie wynika. 

oznacz moderatorów

JulpolRTV
#7 Wielbiciel#

fajnie i ciekawie napisane z innego punktu widzenia niż moje, dzięki ! życzę dużej sprzedaży i dobrych zarobków bo przede wszystkim po to tu jesteśmy! wszystkiego dobrego, pozdro

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@JulpolRTV allegro manipuluje w ten sposób sprzedażą to pewne,

niezależnie co napiszesz kupującemu, wulgarnie, grzecznościowo czy tekstem prawniczym i tak otrzymasz negatywa jak trafisz na ciężki przypadek

kupujący może wręcz ordynarnie łamać normy społeczne i prawne - allegro nic z tym nie robi

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@RED  napisał(a):

@JulpolRTV allegro manipuluje w ten sposób sprzedażą to pewne,

niezależnie co napiszesz kupującemu, wulgarnie, grzecznościowo czy tekstem prawniczym i tak otrzymasz negatywa jak trafisz na ciężki przypadek

kupujący może wręcz ordynarnie łamać normy społeczne i prawne - allegro nic z tym nie robi

Nie może.

oznacz moderatorów

WojciechB
#11 Animator#

Niestety tak działa Allegro (jakość sprzedaży) i nic tu wiele nie zmienisz. Wpływ na jakość sprzedaży zniknie po miesiącu, negatyw z opinii po roku (jeśli nic się nie zmieniło). Czy do roku czasu zdążysz zakończyć sprawę w sądzie? Wątpię. Jest jak jest, czasami trzeba się ugryźć w język i nie pisać spie.... , bo koszty tego są opłakane - o czym się przekonałeś. Do tego dołożyła się tez nowa wyszukiwarka. Nie bronię pani klientki, też miewam podobne sytuacje, ale staram się rozwiązać to z korzyścią dla siebie ;), czyli ulegać klientowi niestety i lizać wiadomo co :S.  Pozdrawiam.  

oznacz moderatorów

JulpolRTV
#7 Wielbiciel#

WojciechB 😄 dzięki za odpowiedź...znasz temat! również dla Ciebie wszystkiego dobrego, Pozdrawiam!

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Z tego co wiem to Allegro nie klika ze dyskusja nierozwiązana, raczej rozwiązana zamyka, ale..?

oznacz moderatorów

JulpolRTV
#7 Wielbiciel#

Klientka kliknela ze "nierozwiązana" i tak zostawiła... wczoraj dostałem email "w imieniu klientki xxx zamknęliśmy dyskusje" jedną i drugą...punkty wróciły

oznacz moderatorów

KAMPPOL
#9 Pomysłodawca#

Podaj jakiś kontakt postaram się pomóc telefon email.

oznacz moderatorów