anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak przeprowadzić kontrolę żywotności na telefonie komórkowym ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
wejrzenie
#8 Zapaleniec

Witajcie!

Proszę o pomoc w procesie ponownej weryfikacji konta.  Przesłałem już skany obu stron dowodu osobistego, ale teraz powinienem przeprowadzić jakąś kontrolę żywotności. Chcę to zrobić za pomocą telefonu (bo nie mam kamerki przy komputerze), ale nie wiem jak.

Czy ktoś może mi to w sposób najprostszy ( „łopatologicznie” i  „krok po kroku”) wyjaśnić ?

Z tego, co się dowiedziałem,  mam zeskanować podany kod QR kamerą telefonu komórkowego (czy to oznacza, że mam zrobić zdjęcie tego kodu QR, czy też włączyć wideo i nagrać kod?) lub skopiować  link (w jaki sposób i czym skopiować, a potem gdzie wkleić), żeby następnie otworzyć go w przeglądarce mobilnej (co to jest ta przeglądarka mobilna i czy jest ona aktywna w moim telefonie ?) Po wszystkich tych czynnościach moja twarz ma się znaleźć w kadrze i tam ktoś (lub coś) będzie ją oglądało przez jakiś czas (nie wiadomo jak długo, bo nikt nie raczył o tym poinformować).

Czy jest jakaś specjalna aplikacja, która w tym pomaga ?

Wczoraj wysłałem zapytanie w tej sprawie do Allegro, ale do chwili obecnej nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Pewnie sami nie wiedzą, albo nie chcą mi pomóc.

P.S.

Kiedyś wystarczyło zweryfikować  konto przez wpłatę 1 zł. Nawet taki emeryt ustawowy, jak ja, mógł to zrobić bez problemu.  Pewnie już niedługo trzeba będzie przesłać wszystkie odciski palców rąk i nóg, skan źrenicy oka, swoje DNA  oraz identyfikator i hasło do banku, żeby już nie było żadnych wątpliwości…

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11
serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wejrzenie 

O cholercia, drużynka, o co tu kaman?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Co to za kontrola żywotności? Nie brzmi to jakoś ładnie 🙂

Można by tu Panu opisać, pi razy drzwi jak to zrobić ale...

ja się wstrzymuje.

oznacz moderatorów
Client:35386082
#17 Koryfeusz

No jakby na mnie trafiło to też bym nie wiedziała co mam zrobić.
Moderatorzy i Moderatorki, jest jakaś prostsza wersja, dla mniej zaawansowanych?
Co trzeba zrobić.
A tak poza tym to czemu ma służyć kontrola żywotności? Co chcecie sprawdzać i na jakiej  podstawie?

oznacz moderatorów
wejrzenie
#8 Zapaleniec

Dzięki za wsparcie 🙂

Na Allegro wygląda to mniej więcej tak (żeby nie było, że coś wymyślam) :

-----------------------------------------------------------

Pozwól się zweryfikować

Wykonaj poniższe proste kroki

• Gotowy do przesłania

Przedstaw dokument tożsamości

• Krok 2

Wykonaj kontrolę żywotności

=====================================

Przygotuj kamerę

Porady

• Znajdź dobrze oświetlone miejsce
  • Upewnij się, że Twoja twarz znajduje się w kadrze
  • Zdejmij czapkę, okulary i maseczkę

------------------------------------------------------------

Jak przejść kontrolę żywotności

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przejść kontrolę żywotności.

·         Dobre oświetlenie

Upewnij się, że pomieszczenie jest dobrze oświetlone, aby można było dokładnie zidentyfikować dane w celu wykonania kontroli.

·         Prawidłowe ustawienie twarzy

Nie stój zbyt blisko ani zbyt daleko od kamery. Ustaw twarz tak, aby była dobrze widoczna i prawidłowo mieściła się w kadrze.

·         Naturalny wygląd

Nie zmieniaj swojego wyglądu.

Nie noś maseczek, okularów ani czapek podczas przechodzenia kontroli żywotności.

=============================================

P.S. I jak tu żyć z taką świadomością ?...  🙂

oznacz moderatorów
wejrzenie
#8 Zapaleniec

Dzięki za wsparcie 🙂

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć @wejrzenie, otwierając aplikację aparat w swoim telefonie, jeśli skierujesz go na podany kod QR powinna wyświetlić się ikonka z możliwością przejścia do dalszej części procesu lub link, który należy kliknąć.

Możesz też przytrzymać palec na wyświetlonym linku,  powinna pojawić się możliwość skopiowania go (wyświetli się przycisk kopiuj). Twój telefon powinien posiadać przeglądarkę mobilną, jest to po prostu przeglądarka internetowa, którą możesz używać do przeglądania stron internetowych na swoim telefonie 🙂

Jest to procedura bezpieczeństwa, która ma za zadanie potwierdzić, że osoba z dowodu faktycznie prowadzi sprzedaż.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
Client:35386082
#17 Koryfeusz

@matt_rose 
to co robicie to jest kontrola tożsamości, a nie żywotności.
Użycie określenia kontrola żywotności utrudnia zrozumienie celu kontroli, a może też sugerować, że chcecie ocenić czy osoba, jest, hmm, wystarczająco sprawna na ciele i umyśle. I jest raczej obraźliwe wobec człowieka.
https://sjp.pwn.pl/slowniki/%C5%BCywotno%C5%9B%C4%87.html

oznacz moderatorów
szymela54
Maestra

@Client:35386082 Oj utrudnia, utrudnia. Ja np. zrozumiałam, że "kontrola żywotności" może mieć na celu ocenę, czy klient żyw jeszcze, czy już niekoniecznie...
Ale są i "plusy dodatnie"; dobrze chociaż, że (na razie?) chcą kadr tylko twarzy bez tych wszystkich osłonek 🤣

oznacz moderatorów
wejrzenie
#8 Zapaleniec

Dziękuję za informacje. Spróbuję je wykorzystać. A teraz kilka dodatkowych pytań:

1. Po włączeniu kamerki w telefonie widzę trzy opcje: wideo, zdjęcie i portret. Którą mam wybrać ?

2. Na zdjęciu w dowodzie osobistym jestem w okularach. Czy powinienem je zdjąć podczas weryfikacji ?

3. Jak długo ma trwać ten seans, bo wyświetlacz na moim telefonie gaśnie po 45 sekundach (sprawdziłem i wiem). Czy dostanę jakieś powiadomienie, że sesja dobiegła końca ?

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Dziękuje za sugestie @Client:35386082, przekazałem je do odpowiedzialnego zespołu.
@wejrzenie Wkrótce nasz konsultant skontaktuje się z Tobą w tej sprawie i pomoże przejść cały proces bezproblemowo 🙂

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
wejrzenie
#8 Zapaleniec

Mam taką nadzieję 🙂 Pozdrawiam

oznacz moderatorów
wejrzenie
#8 Zapaleniec

Cześć matt_rose. Dzięki za pomoc. Przydała się i to bardzo 🙂 Pozdrawiam

oznacz moderatorów