Dzień dobry, właśnie sprzedałem jeden przedmiot i ku mojemu zdziwieniu klient wybrał Allegro kurier DHL sprawdziłem właśnie mój cennik i nie ma go na liście wyboru więc jakim cudem klient mógł go wybrać? Czy można go jakoś usunąć? DHL dolicza mi dodatkowe opłaty bezpodstawnie i nie chce mieć go w cennikach. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@best_produkt widzę, że w ofercie jest udostępniona metoda dostawy DHL. Zgodnie z informacją, z tego artykułu - nie będzie już możliwości wyłączenia metody Allegro DHL w ramach Allegro Delivery.
Myślałem że obowiązkowy jest tylko DHL one box? Na przykład DPD one box mam włączone ale ich kuriera nie. Czyli żeby nie było kuriera DHL muszę wyłączyć Smart?
@gry-karciane_pl w przypadku dostaw DHL w Allegro Delivery, w skład wchodzi dostawa do Punktów i Automatów DHL oraz kurierem pod drzwi - nie ma możliwości tego rozdzielenia.
Przewoźnik DPD nie obejmuje dostaw Allegro Delivery, z wyjątkiem dostaw do One Punkt i One Box. O tym jakie metody dostaw obejmuje Allegro Delivery, przeczytasz tutaj.
Jeśli nie chcesz udostępniać dostaw kurierem DHL to możesz wyłączyć dostawy Allegro Delivery - wtedy jednak będzie to skutkować utratą oznaczenia Smart! w ofertach.
te zmiany w ostaniem czasie to dramat coraz bardziej utrudnia Allego małym przedsiębiorcom kłody pod nogi a niby w opisach w mejlach od ALlegro jest to pisane jako świetna cudown azmian i optymalizacja a pod tego płaszczykiem narzucane są własnie dostawy kurierami lub metody ktore dostarczaj wiele problemów i nie mozna z nich zrezygnować tylko albo zgadasz sie na calosc albo na nic. pora zacząć szukać alternatywy lub założyć sklep internetowy.
DHL i DPD to tragedia, nie odbierają paczek na czas a późnij za każdym razem trzeba pisać o anulowanie z jakości sprzedaży.
wczesniej przynajmniej mozna było wybrac ktorymui chce sie nadawać a teraz allegro forsuje i narzuca z góry przewozników tak naprawdę swoim partnerom jakim są sprzedwcy. to jest dramat. Niby możesz wybrać al enie możesz bo jak wyłaczysz AD to czym nadać jak nie mozna ustawić cen wysyłek, pora na inpost na umowie pozniej latwiej bedzie przeniesc swoj sklep i usługi kurierskie na strone interetową.
W Allegro Delivery przewoźnikiem zawsze jest Allegro, a nie DPD, DHL eCommerce czy Orlen Paczka. Dla tych firm przesyłki Allegro Delivery to przesyłki obce powierzone im przez innego przewoźnika (czyli Allegro) do transportu i doręczenia.
Jeżeli chodzi o dopłaty naliczane przez DHL eCommerce, to nie mają one zastosowania do Allegro Delivery DHL, bo to są dwie różne firmy kurierskie. Allegro Delivery ma własny regulamin i cennik, który określa ewentualne dopłaty.
Allegro Delivery DHL =/= Allegro DHL
Allegro Delivery DHL =/= DHL eCommerce
Allegro DHL = DHL eCommerce
Allegro DHL (AD) = Allegro Delivery DHL
Allegro DHL (AD) =/= Allegro DHL
= - to formalnie ta sama firma kurierska
=/= - to formalnie dwie różne firmy kurierskie.
Allegro Automat DHL BOX 24/7 (AD) - to dlaczego tych przesyłek nie można nadać w punkcie ALLEGO ONE, jak to są przesyłki Allegro?
Po każdą przesyłkę przyjeżdża inny kurier, lub trzeba zawozić do innego miejsca w celu nadania.
Czasami jest to: Żabka (do godz 12), Punkt Allegro One (najlepiej do Godz 13), Oddział DPD (w Zielonej Górze zostanie zamknięty 31.07.2026), Automat ORLEN (do godz 15)
@Elektronika-Auta pracujemy nad tym, ale na ten moment przesyłkę Allegro Automat DHL BOX 24/7 możesz nadać w punkcie DHL POP, automacie DHL BOX 24/7 lub przekazać kurierowi DHL. W tym artykule znajdziesz pełną rozpiskę.
Bo pewnie tak wynika z umów międzyoperskich oraz decyzji regulatora rynku.
Działalność pocztowa (a to do niej zalicza się działalność kurierska), to działalność regulowana. Nie ma tu zasady co nie jest zabronione jest dozwolone oraz pełniej swobody prowadzenia działalności. A umowy pomiędzy operatorami pocztowymi podlegają kontroli regulatora.
A Allegro jest obecnie 3 operatorem pocztowym w Polsce pod względem wolumenu przesyłek (dane za 2025 rok).