anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Katalog Allegro - kolejny absurd i UPOMNIENIE od Allegro za złą kategorię

ploma
#10 Popularyzator#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Współczuję moderatorom tych wszystkich postów z pretensjami, ale prawda jest taka, że rozmowa z większością konsultantów to jak rozmowa z botami. Zero konkretów i tylko wklejane formułki. Dlatego jestem zmuszony wyjaśnić sprawę tutaj.

Wczoraj otrzymałem mail:

"..ze względu na naruszenia regulaminu Allegro i/lub przepisów prawa, nasze automatyczne systemy znalazły i usunęły Twoją ofertę na wszystkich rynkach, na których była dostępna.

Twoja oferta była wystawiona w nieprawidłowej kategorii."

Produkt był Połączony z katalogiem Allegro w takiej kategorii.

Na moje wyjaśnienia konsultant odpowiada, że to ja jestem odpowiedzialny za wybór właściwej kategorii i złamałem regulamin. Powinienem ZGŁOSIĆ błąd kategorii.

Moje pytania:

1) Czy to oznacza, że obecnie podczas wystawiania mam weryfikować wszystkie dane? Rozumiem, że nie chodzi tylko o kategorie, ale mam również sprawdzać inne parametry podane w Katalogu ponieważ jeżeli WASZE SYSTEMY wychwycą błąd to zostanę znowu ukarany za czyjąś pomyłkę/

2) Dlaczego wcześniej Allegro wysyłało mail "Kategoria Twojego produktu została zmieniona..." a obecnie jest to usunięcie aukcji i do tego karanie Sprzedawcy.

3) Kto jest odpowiedzialny za Katalog Allegro? Czy to nie Allegro jest jego właścicielem i to Wy powinniście odpowiadać za poprawne dane w Katalogu a nie WYMUSZAĆ żeby za Was ktoś inny to robił? Skoro obowiązkowe jest połączenie produktu z Katalogiem to Sprzedawca spełniając ten wymóg powinien oczekiwać że Katalog uzupełni dane w sposób właściwy. Czy ja muszę te dane dodatkowo weryfikować? 

4) Dlaczego moje ogłoszenie zostało usunięte a jakieś 20 innych TEGO SAMEGO PRODUKTU, Z TYM SAMYM EAN, W TEJ SAMEJ KATEGORII jest nadal aktywnych i nikomu to nie przeszkadza? Czy to nie dyskryminacja?

https://allegro.pl/kategoria/agd-wolnostojace-okapy-67436?string=8720299107571

Oczywiście konsultant powtarza jedno i to samo:

Zgodnie z regulaminem (załącznik nr 2, artykuł 1, punkt 1.1) każdy przedmiot musi być wystawiony w kategorii najbardziej do niego pasującej.

Nr aukcji: 16850426918 

Pomylone kategorie: zamiast filtr do okapu było w kategorii Okapy.

Będę wdzięczny za odpowiedź i stanowisko Allegro.

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @ploma. Rozumiem, że to dla Ciebie problematyczna sytuacja. Zweryfikuję sprawę ponownie, jednak nie mogę niczego obiecać. Niedługo wrócę do Ciebie z dalszymi informacjami, proszę o cierpliwość. 

Marysia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów