anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Klient źle zabezpieczył towar do zwrotu

MAMY ROZWIĄZANIE!
Sklepradex
#7 Wielbiciel

Witam wszystkich.Sprzedaje artykuły szklane, towary do wysyłki zabezpieczam z przesadą w myśl zasady, przezorny zawsze ubezpieczony. Wszystko zabezpieczone wieloma warstwami folii bąbelkowej  by nic się nie stukło i nie tłukło o siebie dodatkowo etykiety "ostrożnie szkło"  oraz etykiety wskazujące gdzie jest góra na paczce co jest bardzo istotne. Stłuczone towary są rzadkością, myślę że raz na 2 lata się zdaży. Przechodząc do sedna, klient zgłosił zwrot z powodu "nie pasuje mi". Normala sprawa przy handlu internetowym, jednak zamiast zwrócić to solidnie zapakowane, klient zwrócił mi to zapakowane nie w tym kartonie w którym wysłałem, ledwo owinęte folią bąbelkową i bez etykiet ostrzegających kuriera o tym że towar jest kruchy w rezultacie zamówienie przyjechało uszkodzone. Jedyną informacją o tym że jest szkło w paczce jest napis markerem, który równie dobrze mógł napisać kurier w momencie gdy usłyszał dźwięk tłuczonego szkła.Co mam robić w takiej sytuacji? Kupujący nie zgłaszał po odebraniu paczki że zamówienie było uszkodzone, więc zakładam że dojechało do niego w takim stanie jak wysłałem. Sama podmiana kartonu wskazuje na to że kupujący mógł zamówić towar u innego sprzedającego gdzie zamówienie dojechało uszkodzone/lub klient uszkodził towar i mi uszkodzone wysłał.@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Dodam że kilka dni wcześniej również otrzymałem zwrot od innego kupującego który nie odebrał przesyłki z paczkomatu i zamówienie przyjechało do mnie w stanie idealnym mimo że były to niezwykle kruche kieliszki. 20260113_133944.jpg20260113_131305.jpg20260113_131400.jpg

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17
Client:35386082
#17 Koryfeusz

Zgłoś reklamację do przewoźnika!
jak dostaniesz odpowiedź, że szkoda nastąpiła, bo np. towar był źle zabezpieczony to zwrócisz klientowi tyle ile ten towar jest teraz warty, np. 1 zł.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Reklamacja u przewoźnika zostanie na 100% odrzucona i to już nawet nie z powodu złego zabezpieczenia ale z powodu takiego, że towary szklane i kruche są regulaminowo wyłączone z transportu praktycznie u każdego przewoźnika - chyba że została wykupiona dodatkowa usługa "uwaga szkło", "ostrożnie" itp.

Same naklejki bez wykupienia dodatkowej usługi nie dają kompletnie nic.

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

Zacznijmy od tego że to nadawca składa reklamację i jest odpowiedzialny za zwracany towar, a nie Ty @Sklepradex 

oznacz moderatorów
Sklepradex
#7 Wielbiciel

Dokladnie, ale chciałem poznać oficjalne stanowisko Allego, bo chętnie pomniejszyłbym zwrot pieniędzy o wartość uszkodzonego towaru i niech klient reklamuje przesyłkę we swoim zakresie. 

oznacz moderatorów
Sklepradex
#7 Wielbiciel

DPD i DHL ma w regulaminie że towary szklane można wysyłać zabezpieczone w ten sposób. klient wybrał wysyłke inpostem gdzie niby w regulaminie mie można ale przy odpowiednim zabezpieczniu towar caly dojeżdża. 

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Sklepradex 

Zasadnicze pytanie. Czy opakowanie przesyłki było w jakiś sposób uszkodzone?

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Sklepradex klient wybrał wysylkę inpostem? Sam ją opłacił to to w smarcie darmo miał zwrot?

oznacz moderatorów
Sklepradex
#7 Wielbiciel

Dostałem odpowiedź od przewoźnika, dokładnie taką jaką się spodziewałem:

"Dzień dobry!
Kraków, 20.01.2026 r.
.
Sprawdziliśmy zgłoszenie do przesyłki 600000099695200031307006 i ustaliliśmy,
że opakowanie zewnętrzne nie nosiło śladów uszkodzenia.
Ponadto w paczce znajdował się towar niedozwolony do wysyłki. W związku z dbałością
o bezpieczeństwo wszystkich paczek, stosujemy katalog rzeczy wyłączonych z transportu,
dostępny w linku poniżej. Artykuły znajdujące się w Twojej przesyłce nie mogą być nadawane,
co wskazujemy w Poradniku Pakowania. InPost nie ingeruje i nie sprawdza zawartości
przesyłki bez ważnego powodu
Nie uwzględniamy Twojej reklamacji z powodu braku uszkodzenia opakowania
zewnętrznego oraz wysyłki towaru niedozwolonego.
Decyzję wydaliśmy na podstawie na podstawie § 5 pkt 4 oraz pkt 5 R"

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Sklepradex

W tej decyzji brakuje podania podstawy prawnej (z ustawy prawo pocztowe, a nie tylko ich regulaminu). Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie reklamacji usługi pocztowej, muszą w decyzji podać podstawę prawną i faktyczną odrzucenia reklamacji.

oznacz moderatorów
Client:141612459
#7 Wielbiciel
Złóż reklamację u przewoźnika. Jeśli otrzymasz odpowiedź, że uszkodzenie powstało na przykład z powodu niewłaściwego zabezpieczenia towaru, możesz zwrócić klientowi wartość towaru, na przykład 1 PLN, jako gest dobrej woli.
oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć @Sklepradex, podaj proszę numer zamówienia którego dotyczy Twój wpis.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
Sklepradex
#7 Wielbiciel

Numer zamówienia 1397a7d0-ea73-11f0-bd4e-9fff560a7052

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka Allegro Gadane

@Sklepradex Możesz pomniejszyć zwrot pieniędzy o wartość uszkodzonego towaru, uzasadniając swoją decyzję kupującemu. Natomiast jeśli chodzi o reklamację u przewoźnika, Ty powinieneś ją złożyć, ponieważ odebrałeś już zwracaną paczkę. 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#18 Luminarz

@nat_not mam nadzieje, że jeśli komuś zdarzy się problem z wysłaną przesyłką allegro będzie miało takie samo stanowisko i to kupujący będzie składał reklamację ... bo odebrał paczkę. 

oznacz moderatorów
nat_not

@sl-aw-ek Ale takie stanowisko już prezentujemy. Sprawdź np. ten artykuł o reklamacjach przesyłek Allegro Delivery.

nat_not_0-1768467775764.png

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
budowlaniec2019
#12 Orędownik

Stanowisko jakie prezentujecie mówi kto może złożyć reklamację a nie kto powinien. Czy jeżeli przesyłka nadana przeze mnie jako sprzedawcę nie dotrze do kupującego mogę zrzec się swojego prawa do reklamacji i to kupujący wtedy powinien złożyć reklamację?

oznacz moderatorów
Sklepradex
#7 Wielbiciel

Tak też zrobiłem powołując się na Art. 34.4. Ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta.

oznacz moderatorów