Witam wszystkich.Sprzedaje artykuły szklane, towary do wysyłki zabezpieczam z przesadą w myśl zasady, przezorny zawsze ubezpieczony. Wszystko zabezpieczone wieloma warstwami folii bąbelkowej by nic się nie stukło i nie tłukło o siebie dodatkowo etykiety "ostrożnie szkło" oraz etykiety wskazujące gdzie jest góra na paczce co jest bardzo istotne. Stłuczone towary są rzadkością, myślę że raz na 2 lata się zdaży. Przechodząc do sedna, klient zgłosił zwrot z powodu "nie pasuje mi". Normala sprawa przy handlu internetowym, jednak zamiast zwrócić to solidnie zapakowane, klient zwrócił mi to zapakowane nie w tym kartonie w którym wysłałem, ledwo owinęte folią bąbelkową i bez etykiet ostrzegających kuriera o tym że towar jest kruchy w rezultacie zamówienie przyjechało uszkodzone. Jedyną informacją o tym że jest szkło w paczce jest napis markerem, który równie dobrze mógł napisać kurier w momencie gdy usłyszał dźwięk tłuczonego szkła.Co mam robić w takiej sytuacji? Kupujący nie zgłaszał po odebraniu paczki że zamówienie było uszkodzone, więc zakładam że dojechało do niego w takim stanie jak wysłałem. Sama podmiana kartonu wskazuje na to że kupujący mógł zamówić towar u innego sprzedającego gdzie zamówienie dojechało uszkodzone/lub klient uszkodził towar i mi uszkodzone wysłał.@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Dodam że kilka dni wcześniej również otrzymałem zwrot od innego kupującego który nie odebrał przesyłki z paczkomatu i zamówienie przyjechało do mnie w stanie idealnym mimo że były to niezwykle kruche kieliszki.
Zgłoś reklamację do przewoźnika!
jak dostaniesz odpowiedź, że szkoda nastąpiła, bo np. towar był źle zabezpieczony to zwrócisz klientowi tyle ile ten towar jest teraz warty, np. 1 zł.
Reklamacja u przewoźnika zostanie na 100% odrzucona i to już nawet nie z powodu złego zabezpieczenia ale z powodu takiego, że towary szklane i kruche są regulaminowo wyłączone z transportu praktycznie u każdego przewoźnika - chyba że została wykupiona dodatkowa usługa "uwaga szkło", "ostrożnie" itp.
Same naklejki bez wykupienia dodatkowej usługi nie dają kompletnie nic.
Zacznijmy od tego że to nadawca składa reklamację i jest odpowiedzialny za zwracany towar, a nie Ty @Sklepradex
Dokladnie, ale chciałem poznać oficjalne stanowisko Allego, bo chętnie pomniejszyłbym zwrot pieniędzy o wartość uszkodzonego towaru i niech klient reklamuje przesyłkę we swoim zakresie.
DPD i DHL ma w regulaminie że towary szklane można wysyłać zabezpieczone w ten sposób. klient wybrał wysyłke inpostem gdzie niby w regulaminie mie można ale przy odpowiednim zabezpieczniu towar caly dojeżdża.
Zasadnicze pytanie. Czy opakowanie przesyłki było w jakiś sposób uszkodzone?
@Sklepradex klient wybrał wysylkę inpostem? Sam ją opłacił to to w smarcie darmo miał zwrot?
Dostałem odpowiedź od przewoźnika, dokładnie taką jaką się spodziewałem:
"Dzień dobry!
Kraków, 20.01.2026 r.
.
Sprawdziliśmy zgłoszenie do przesyłki 600000099695200031307006 i ustaliliśmy,
że opakowanie zewnętrzne nie nosiło śladów uszkodzenia.
Ponadto w paczce znajdował się towar niedozwolony do wysyłki. W związku z dbałością
o bezpieczeństwo wszystkich paczek, stosujemy katalog rzeczy wyłączonych z transportu,
dostępny w linku poniżej. Artykuły znajdujące się w Twojej przesyłce nie mogą być nadawane,
co wskazujemy w Poradniku Pakowania. InPost nie ingeruje i nie sprawdza zawartości
przesyłki bez ważnego powodu
Nie uwzględniamy Twojej reklamacji z powodu braku uszkodzenia opakowania
zewnętrznego oraz wysyłki towaru niedozwolonego.
Decyzję wydaliśmy na podstawie na podstawie § 5 pkt 4 oraz pkt 5 R"
W tej decyzji brakuje podania podstawy prawnej (z ustawy prawo pocztowe, a nie tylko ich regulaminu). Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie reklamacji usługi pocztowej, muszą w decyzji podać podstawę prawną i faktyczną odrzucenia reklamacji.
Cześć @Sklepradex, podaj proszę numer zamówienia którego dotyczy Twój wpis.
Numer zamówienia 1397a7d0-ea73-11f0-bd4e-9fff560a7052
@Sklepradex Możesz pomniejszyć zwrot pieniędzy o wartość uszkodzonego towaru, uzasadniając swoją decyzję kupującemu. Natomiast jeśli chodzi o reklamację u przewoźnika, Ty powinieneś ją złożyć, ponieważ odebrałeś już zwracaną paczkę.
@nat_not mam nadzieje, że jeśli komuś zdarzy się problem z wysłaną przesyłką allegro będzie miało takie samo stanowisko i to kupujący będzie składał reklamację ... bo odebrał paczkę.
@sl-aw-ek Ale takie stanowisko już prezentujemy. Sprawdź np. ten artykuł o reklamacjach przesyłek Allegro Delivery.
Stanowisko jakie prezentujecie mówi kto może złożyć reklamację a nie kto powinien. Czy jeżeli przesyłka nadana przeze mnie jako sprzedawcę nie dotrze do kupującego mogę zrzec się swojego prawa do reklamacji i to kupujący wtedy powinien złożyć reklamację?
Tak też zrobiłem powołując się na Art. 34.4. Ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta.