anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Konkrencja podpina się pod mój produkt, co mogę zrobić?

Supermall24
#2 Obserwator#

Dzień dobry. Sytuacja jest klasyczna, powiązana z moją ofertą i niemożliwa do usunięcia za pośrednictwem wsparcia.
W zasadzie stworzyłem produkt na Allegro:
1. Zdjęcia własne
2. Opis własny
3. EAN jest zarejestrowany w GS1
4. Własny znak towarowy (zweryfikowany na Allegro)

Usługa wsparcia dotyczy Regulaminu Allegro Załącznik nr 10 art. Punkt 5.8 stanowi, że wszelkie prawa do fotografii, opisów, EAN, w tym znaku towarowego, stają się publicznie dostępne od momentu publikacji i każdy sprzedawca może sprzedawać pod moim kodem EAN i znakiem towarowym.
Zgadzam się z punktami 1 i 2, ale nie zgadzam się z punktami 3 i 4.

W tym kontekście nie mogę uwzględnić reklamy, ponieważ konkurent obniża ceny, a ja nie chcę przyciągać klientów do jego sprzedaży za własne pieniądze.
Kto ma rację i co zrobić?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

kolekcjonerstw
#12 Orędownik#

allegro - monopol gigant - zalpiesz ich za reke to i tak sie nie przyznaja. Nic nie zrobisz, teraz juz jest za pozno walczyc.

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

@Supermall24  jeśli jesteś producentem, wyłącznym dystrybutorem to możesz przystąpić do programu 'współpraca w ochronie praw'
tam pewnie można zastrzec, że tylko ty sprzedajesz i nikt nie będzie mógł się podpinać pod twój produkt

oznacz moderatorów

Supermall24
#2 Obserwator#

Nie jestem producentem. Ale robię wszystko tak poprawnie i sprawnie, jak to tylko możliwe. Po rozkręceniu oferty, inni sprzedawcy naturalnie do niej dołączają, a dział obsługi Allegro nie znalazł żadnych naruszeń.
W podobnych zapytaniach czytałem, że wystarczy zadeklarować prawa do EAN i inne oferty zostają odłączone. A w moim przypadku powiedzieli, że to już jest wspólna własność.
Podwójne standardy!

oznacz moderatorów

Supermall24
#2 Obserwator#

Czy mogę dostać link? Nie mogę tego znaleźć

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Supermall24 jeśli nie jesteś producentem lub reprezentantem praw do przedmiotu, który ofertujesz to niestety nic więcej poza zgłaszaniem takich ofert do nas, zaproponować Ci nie mogę. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów