Cześć,
Opiszę Wam sytuację, z którą walczę od tygodnia, bo ręce opadają na to, jak Dział Wsparcia i Dział Bezpieczeństwa (a raczej ich brak) traktuje ewidentne oszustwa.
O CO CHODZI:
Sprzedaję kody cyfrowe. Mam tańszą ofertę niż konkurencja, co im się bardzo nie podoba.
Najpierw dostaję pretensje na czacie od konkurenta GamePlug_ (Oliwier D.), że mam przestać się podpinać pod katalog, bo on ma tam "Top Ofertę" i to "jego" produkty, mimo że to są oczywiście takie ogólne produkty a nie jego osobiste i sprzedajemy to samo.
Dwa dni później, o 4:11 rano, wpada zakup od użytkownika bladyk2007 (Błażej D.).
23 minuty później dostaję negatywa.
"Kupujący" nie zadaje pytań, nie zgłasza reklamacji, nie chce zwrotu kasy. Kupił, dał negatywa i zniknął.
NAJLEPSZE – TWARDE DOWODY:
Sprawdzam dane w zamówieniu i dane firmy konkurenta:
Mamy ten sam dom, to samo nazwisko. Brat/członek rodziny konkurenta kupuje u mnie towar tylko po to, żeby wystawić mi negatywa. Klasyczny "słup".
REAKCJA ALLEGRO (Ekspert ds. reklamacji):
Zgłaszam to. Odrzucają. Zgłaszam oficjalną reklamację. Odrzucają.
Cytat z odpowiedzi Eksperta (Alan J.): "fakt powiązań rodzinnych czy godziny dokonania zakupu – choć dla Pana znaczący – nie jest dla nas wystarczającym dowodem na złamanie regulaminu".
DLACZEGO TO JEST ABSURD (ANALIZA DLA MODERATORÓW):
PUNKT 1: Fikcyjność transakcji (Art. 11.7 Regulaminu)
Przepis: "Kupujący nie może kupować wyłącznie po to, żeby wystawić ocenę – czyli po to, aby manipulować oceną."
Fakty:
Brat konkurenta kupuje o 4 rano.
Do dziś (tydzień po zakupie) nie wykorzystał kodu (więc po co kupił?).
Nie zgłosił reklamacji.
NIE ZAŻĄDAŁ ZWROTU PIENIĘDZY.
Pytam publicznie: Kto kupuje rzekomo "niedziałający" towar i przez tydzień nie chce zwrotu kasy?
Mamy dwa warianty:
A) Prawdziwy klient: Chce działający towar albo zwrot kasy.
B) Słup konkurencji: Nie zależy mu na kasie ani towarze, płaci "wpisowe" tylko po to, żeby wystawić negatywa.
Mamy tu ewidentnie wariant B. Allegro udaje, że tego nie widzi.
PUNKT 2: Niezgodność z rzeczywistym przebiegiem transakcji (Art. 11.6 Regulaminu)
Kupujący w treści komentarza robi zarzut z cech produktu (wymóg VPN), które są wyraźnie opisane w ofercie i o których wiedział przed zakupem. To tak, jakby kupić buty nr 40 i dać negatyw, że nie są nr 42. To działanie w złej wierze.
PUNKT 3: Czyn nieuczciwej konkurencji
Wykorzystanie rodziny do niszczenia opinii konkurenta to czyn nieuczciwej konkurencji (Art. 3 ust. 1 Ustawy o ZNK). Allegro, akceptując to, przyzwala na łamanie prawa na swojej platformie.
DO MODERATORÓW:
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Proszę o interwencję kogoś, kto potrafi łączyć kropki. Czy Allegro oficjalnie pozwala na to, by sprzedawcy zakładali konta na członków rodziny i kupowali u konkurencji tylko po to, by dawać negatywy? Bo z odpowiedzi Waszego Supportu wynika, że tak - "rodzina może kupować i oceniać".
Nr zgłoszenia: 58585301. Czekam na usunięcie tego komentarza i wyciągnięcie konsekwencji wobec nieuczciwej konkurencji.
Rozumiem, że sprawa jest dla Ciebie ważna. Natomiast prowadzisz z nami korespondecję w tym temacie w zgłoszeniu nr 58585301. Proszę o kontynuowanie rozmowy drogą mailową.
Wspomnę tylko, że Allegro nie daje zgody na robienie fejkowych kont, żeby szkodzić konkurencji. Po prostu nie możemy usuwać komentarzy na podstawie domysłów.
Dzisiaj o 13:07 otrzymałem ostateczną decyzję odmowną na moją OFICJALNĄ REKLAMACJĘ w zgłoszeniu 58585301. Ekspert ds. reklamacji (Alan J.) stwierdził, że fakt, iż kupujący mieszka pod tym samym adresem domowym co konkurencja, która mi groziła, "nie jest wystarczającym dowodem na złamanie regulaminu".
Dlatego piszę tutaj publicznie. Wykorzystałem już całą ścieżkę "drogi mailowej":
Zgłoszenie naruszenia -> ODMOWA.
Reklamacja do Działu Wsparcia -> ODMOWA.
Oficjalna reklamacja do Eksperta -> ODMOWA.
Nie odsyłajcie mnie z powrotem do maili, bo tam odbijam się od ściany z napisem "rodzina konkurencji może u Ciebie kupować i wystawiać negatywy".
Pytam publicznie i oczekuję publicznej odpowiedzi od Moderatora:
Czy oficjalne stanowisko Allegro brzmi: "Konkurencja może zakładać konta na domowników (ten sam adres zamieszkania) i kupować u innych sprzedawców tylko po to, by wystawiać negatywne oceny, i jest to zgodne z Regulaminem"?
Bo dokładnie taką odpowiedź dostałem w zgłoszeniu. Proszę o potwierdzenie, że akceptujecie takie praktyki, to wszyscy będziemy wiedzieć, na czym stoimy.
Odpowiedziałem Tobie na to pytanie i wyjaśniłem w jaki sposób możesz kontynuować rozmowę w tej sprawie. Jeśli nie zgadzasz się z decyzją reklamacyjną to możesz się od tej decyzji odwołać. Zapoznałem się z rozmową jaką prowadzisz drogą mailową i otrzymałeś tam od nas merytoryczną odpowiedź.
Przykładów łamania własnego regulaminu można znaleźć sporo. Chocby z mojej działki. Aptekom nie wolno sie reklamować. To z Prawa farmaceutycznego. Opcja wysyłkowa Smart juz dawno została uznanan za jeden ze sposoboSuplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety ani zdrowego trybu życia.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji produktu do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Przed zastosowaniem produktu sugerujemy zapoznanie się z dokładnymi informacjami podanymi na opakowaniu lub załączonej ulotce. reklamy firmy, ma przewagę nad tą , która nie ma smarta i wysyłka za pieniądze lub sama płaci ,dając wysyłkę free.
Dlaczego spółki i spóleczki zakładając konta o rozmaitych nazwach maja smarta skoro w PKD jak byk stoi
| 47.73.Z |
SPRZEDAŻ DETALICZNA WYROBÓW FARMACEUTYCZNYCH PROWADZONA W WYSPECJALIZOWANYCH SKLEPACH
Jak zarejestrują konto jako apteka, fakt nie mają smarta, ale dla omijania go ta sama firma rejestruje konto o magicznej nazwie i leci ze smartem. Dualizm sytuacji? Kiedys to zgłaszałam, potem dałam sobie spokój bo i tak nic nie zrobia i tak. |
W Twoim przypadku nie ma dowodów na celowe działanie, ale gdyby ten Oliwer miał zawieszone konto za niezapłacenie prowizji albo inne naruszenie regulaminu i Błażej zacząłby wystawiać podobny towar - to dowody by były i konto Błażeja zostałoby błyskawicznie zawieszone.