anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Konto firma, sprzedawca nie wystawia faktur - Allegro przykłada rękę do oszustwa

megii_ss
#12 Orędownik#

@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_

Dlaczego Allegro przykłada rękę do takiego oszustwa ? Dlaczego nie ma odgórnie nałożonych zasad -  sprzedajesz jako firma = wystawiam faktury. Sprawa tyczy się działu motoryzacja. Ustawodawca od kilku lat opodatkował stawką 23% każdego sprzedawcę bez różnicy w jaki sposób się rozlicza  - wszyscy równo i koniec, przy handlu częściami samochodowymi, co jest równoznaczne z wystawieniem faktury vat 23% na prośbę kupującego - klienta. A na allegro partyzantka aż miło. Raj dla oszustów podatkowych, którym allegro przyklaskuje, bo ? bo jest prowizja i kasa - a kasa nie mała bo branża moto jest duża jak wyspa śmieci na oceanie spokojnym 

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@mikeza  przyjmuje do wiadomości, że mało wiem o życiu 😉 

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@megii_ss w tych kwestiach nic się na allegro nie zmieniło od lat, oni nigdy nie ingerowali w kwestie podatkowe, czy prawne dotyczące sprzedawców. Pamiętam jak wiele lat temu zgłosiłem podobny problem, sprzedaż na dziko, bez dokumentów i działalności. W nagrodę za to miałem zawieszone konto na allegro, bo sprzedawca poczuł się zagrożony i zgłosił portalowi, że czepiam się go iż handluje na dziko, jemu nic nie zrobili, a ja słono zapłaciłem za swoją nadgorliwość.