Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Witam jak jest z kontem firmowym allegro na rolnika - posiadam gospodarstwo rolne płacę podatek rolny mam w do GUS - jako gospodarstwo rolno szkółkarskie nadany regon i NIP z dawien dawna. Konto bankowe prywatne wiem ze rolnicy normalnie przeszli weryfikację bo rolnik nie może mieć konta bankowego firmowego czy ktoś wie jak przejść weryfikację konto firmowe dla rolnika ? Jak je poprawnie założyć ?
@PAULOWNIE nie da się założyć konta firmowego na rolnika😔
A dlaczego wielu rolników ma ? Myślę że np Sadzonkowo czy miododajne to konto firmowe na rolnika
@PAULOWNIE możesz założyć konto firmowe na swoje gospodarstwo rolne, ale tylko jeżeli jest to odpowiednik Jednoosobowej Działalności Gospodarczej oraz jeśli figuruje w bazie GUS pod numerem identyfikacyjnym NIP.
A jak z weryfikacja konta bankowego bo wiadomo one jak w jednoosobowej dzialnosci gospodarczej jest prywatne ?
@PAULOWNIE jeśli posiadasz numer NIP, dla gospodarstwa rolnego wymagamy dodatkowych dokumentów:
nakazu płatniczego z Urzędu Gminy o płaceniu podatku rolnego
decyzji o nadaniu numeru identyfikacji podatkowej NIP
zaświadczenia o nadaniu statystycznego numeru identyfikacyjnego REGON
Możesz aktywować wypłaty na dowolne konto bankowe, o ile dane (właściciela konta Allegro i firmy oraz konta w banku) będą takie same.
Konto bankowe jest na moje dane mogę dać nazwę gospodarstwo rolne imię nazwisko ? Bo wiadomo konto bankowe będzie na imię nazwisko i w GUS mam gospodarstwo rolne imię nazwisko adres ten sam ?
@PAULOWNIE przykro mi, ale nie bardzo rozumiem, jako nazwę czego chcesz dać nazwę gospodarstwo rolne imię i nazwisko? Jeśli chodzi o Dane konto i nazw firmy, to powinna być to taka sama nazwa jak ta, na którą zarejestrowana jest firma (gospodarstwo rolne).
@la_nika chodzi mu o to, że w GUSie nazywa się Gospodarstwo szkółkarsko rolne [imię i nazwisko], a w banku nazywa się [nazwisko i imię] i teraz nie wie, czy weryfikacja się powiedzie, bo to są inne dane😉
Może zapytam inaczej czy będzie ok gdy w GUS jest „gospodarstwo rolne imię nazwisko „ konto bankowe „imię nazwisko” a nazwa firmy na allegro „gospodarstwo rolne imię nazwisko” ?
Moje dane nie są tajemnicą ale nie życzę sobie aby je publikować może koleżanka moderatorka Pana dane upubliczni - bardzo nieładne zachowanie a moze warto pomoc jak koleżanka próbuje bo Pan jednak nie pomógł a do tego chyba służy społeczność allegro.
@PAULOWNIE Monika nie zrozumiała Twojego pytania, więc dałem jej konkretny przykład, aby wiedziała o co chodzi, a te dane są jak najbardziej publiczne, więc nie wiem dlaczego widzisz problem w upublicznianiu publicznych danych
To czy rolnik może mieć konto firmowe w banku, zależy tylko od polityki danego banku. Większość banków wymaga nr NIP i REGON.
Jeżeli chodzi o sprzedaż towarów, to ronik jest przedsiębiorcą. Ma on więc obowiązek wystawić paragon (o ile nie jest zwolniony z obowiązku posiadania kasy fiskalnej) lub fakturę, a do transakcji B2C stosuje się ustawę konsumencką.
W Polsce nie ma obowiązku posiadania konta firmowego, jeżeli nie jest się spółką.
Ps. Rolnik nie jest konsumentem, ani nie ma praw konsumenta.
Jeśli rolnik sprzedaje swoje płody rolne lub przetworzone jako produkty ( tu chyba do 100tys ) jak nie chce przejść na VAT sprzedaje produkty korzystając ze zwolnienia 43 ust. 1 ustawy o VAT .
@PAULOWNIE W skrócie jest tak, że aby poprawnie zweryfikować konto firma na allegro musisz posiadać konto firmowe w banku i dane muszą się zgadzać ze stanem faktycznym z danymi konta. (z tymi z GUS też)
Jest jeden wyjątek- JDG. Zezwalamy wtedy na użycie konta prywatnego właściciela firmy.
Wyżej wspomniałem o kontach które przeszły weryfikację a są to konta na rolnika więc właściciel musiał mieć tylko konto prywatne zakładam więc że dzialnosc rolnicza jest uznana jak JDG czy tak ?
@PAULOWNIE Niestety nie znam odpowiedzi na takie pytanie. Najlepiej w tej sytuacji będzie, jak napiszesz do nas przez formularz i podasz wszystkie szczegółowe dane. Z tymi danymi doradca zweryfikuję czy możesz założyć takie konto, czy nie.
Te konta istnieją więc musiały przejść weryfikację a rolnik konta firmowego nie może posiadać jedynie konto rolnicze które działa tak samo jak prywatne.