anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Konto firmowe dla rolnika

MAMY ROZWIĄZANIE!
PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca#

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Witam jak jest z kontem firmowym allegro na rolnika - posiadam gospodarstwo rolne płacę podatek rolny mam w do GUS  - jako gospodarstwo rolno szkółkarskie  nadany regon i NIP z dawien dawna.  Konto bankowe prywatne wiem ze rolnicy normalnie przeszli weryfikację bo rolnik nie może mieć konta bankowego firmowego czy ktoś wie jak przejść weryfikację konto firmowe dla rolnika ? Jak je poprawnie założyć ? 

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17
KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@PAULOWNIE  nie da się założyć konta firmowego na rolnika😔

oznacz moderatorów
PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca#

A dlaczego wielu rolników ma ?  Myślę że np  Sadzonkowo czy miododajne to konto firmowe na rolnika 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@PAULOWNIE możesz założyć konto firmowe na swoje gospodarstwo rolne, ale tylko jeżeli jest to odpowiednik Jednoosobowej Działalności Gospodarczej oraz jeśli figuruje w bazie GUS pod numerem identyfikacyjnym NIP. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca#

A jak z weryfikacja konta bankowego bo wiadomo one jak w jednoosobowej dzialnosci gospodarczej jest prywatne ? 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@PAULOWNIE jeśli posiadasz numer NIP, dla gospodarstwa rolnego wymagamy dodatkowych dokumentów:
nakazu płatniczego z Urzędu Gminy o płaceniu podatku rolnego
decyzji o nadaniu numeru identyfikacji podatkowej NIP
zaświadczenia o nadaniu statystycznego numeru identyfikacyjnego REGON

Możesz aktywować wypłaty na dowolne konto bankowe, o ile dane (właściciela konta Allegro i firmy oraz konta w banku) będą takie same. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca#

Konto bankowe jest na moje dane  mogę dać nazwę gospodarstwo rolne imię nazwisko ? Bo wiadomo konto bankowe będzie na imię nazwisko i w GUS mam gospodarstwo  rolne imię nazwisko adres ten sam ? 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@PAULOWNIE przykro mi, ale nie bardzo rozumiem, jako nazwę czego chcesz dać nazwę gospodarstwo rolne imię i nazwisko? Jeśli chodzi o Dane konto i nazw firmy, to powinna być to taka sama nazwa jak ta, na którą zarejestrowana jest firma (gospodarstwo rolne). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@la_nika  chodzi mu o to, że w GUSie nazywa się Gospodarstwo szkółkarsko rolne [imię i nazwisko], a w banku nazywa się [nazwisko i imię] i teraz nie wie, czy weryfikacja się powiedzie, bo to są inne dane😉

oznacz moderatorów
PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca#

Może zapytam inaczej czy będzie ok gdy w GUS  jest „gospodarstwo rolne imię nazwisko „ konto bankowe „imię nazwisko” a nazwa firmy na allegro „gospodarstwo rolne imię nazwisko” ? 

oznacz moderatorów
PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca#

Moje dane nie są tajemnicą ale nie życzę sobie aby je publikować może koleżanka moderatorka Pana dane upubliczni - bardzo nieładne zachowanie a moze warto pomoc jak koleżanka próbuje bo Pan jednak nie pomógł a do tego chyba służy społeczność allegro. 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@PAULOWNIE  Monika nie zrozumiała Twojego pytania, więc dałem jej konkretny przykład, aby wiedziała o co chodzi, a te dane są jak najbardziej publiczne, więc nie wiem dlaczego widzisz problem w upublicznianiu publicznych danych

oznacz moderatorów
pecela
#18 Luminarz#

@PAULOWNIE

To czy rolnik może mieć konto firmowe w banku, zależy tylko od polityki danego banku. Większość banków wymaga nr NIP i REGON. 

Jeżeli chodzi o sprzedaż towarów, to ronik jest przedsiębiorcą. Ma on więc obowiązek wystawić paragon (o ile nie jest zwolniony z obowiązku posiadania kasy fiskalnej) lub fakturę, a do transakcji B2C stosuje się ustawę konsumencką.

W Polsce nie ma obowiązku posiadania konta firmowego, jeżeli nie jest się spółką. 

Ps. Rolnik nie jest konsumentem, ani nie ma praw konsumenta.

oznacz moderatorów
PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca#

Jeśli rolnik sprzedaje swoje płody rolne lub przetworzone jako produkty ( tu chyba do 100tys ) jak nie chce przejść na VAT sprzedaje produkty  korzystając ze zwolnienia 43 ust. 1 ustawy o VAT .

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@PAULOWNIE W skrócie jest tak, że aby poprawnie zweryfikować konto firma na allegro musisz posiadać konto firmowe w banku i dane muszą się zgadzać ze stanem faktycznym z danymi konta. (z tymi z GUS też) 

Jest jeden wyjątek- JDG. Zezwalamy wtedy na użycie konta prywatnego właściciela firmy. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca#

Wyżej wspomniałem o kontach które przeszły weryfikację a są to konta na rolnika  więc właściciel musiał mieć tylko konto prywatne zakładam więc że dzialnosc rolnicza jest uznana jak JDG czy tak ? 

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@PAULOWNIE Niestety nie znam odpowiedzi na takie pytanie. Najlepiej w tej sytuacji będzie, jak napiszesz do nas przez formularz i podasz wszystkie szczegółowe dane. Z tymi danymi doradca zweryfikuję czy możesz założyć takie konto, czy nie. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
PAULOWNIE
#9 Pomysłodawca#

Te konta istnieją więc musiały przejść weryfikację a rolnik konta firmowego nie może posiadać jedynie konto rolnicze które działa tak samo jak prywatne.

oznacz moderatorów