Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
kupujący nie odebrał paczki pobraniowej DPD paczka wróciła 12,99 zł za etykietę + 4.99 zł dopłata do smarta, jakie mam prawa dlaczego nie mogę otworzyć dyskusji? kto zwróci mi poniesione koszty?
Sprzedający nie może otwierać dyskusji, jeżeli odstąpił od umowy zakupu to ty ponosisz, jeżeli nie to za zwrot płaci kupujący. Ze Smartem kupujący ma zwrot darmowy i jak odstąpi od umowy to zwracasz mu całość.
Nawet jeśli odstąpił od umowy to wysyłkę zwrotną pokrywa kupujący i można to odjąć od zwracanej kwoty.
Ale od jakiej kwoty jak wysyłka za pobraniem i klient nie wpłacił ani grosza?
Od kwoty zakupu. Wysyłasz wezwanie do zapłaty.
ale od czego odjąć jak to było pobranie
to jakie to jest prawo że nie może otwierać dyskusji, to jakiś żart? to kupujący może sobie nie odbierać paczek? nie odstąpił od umowy, nie było żadnej informacji,
Poczekaj 14 dni jeśli nadal nie odstąpi od umowy to wysyłasz wezwanie do zapłaty za towar, przesyłki i koszt przechowywania go u Ciebie.
@ObiadyDomowe Twoje koszty i nic kupującemu nie zrobisz, niestety.
@LEW433 uważasz ze sprzedający nie ma żadnych praw ? a kupujący to święta krowa
a jakie to są koszty za przechowywanie dziennie?
Nie ma odgórnie narzuconych. Tylko ustal je w granicach rozsądku (albo nie doliczaj, to obligatoryjne).
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Czy Allegro jest świadome do czego doprowadza polityka "klient nasz pan"?
Kupujący zaczną odchodzić z portalu kiedy zamiast zwykłego usunięcia komentarza lub zapłacenia kilku zł na wysyłkę będą musieli się szlajać po sądach (a coraz więcej sprzedawców musi się tym posiłkować).
@pinkpink11 owszem możesz naliczać za przechowanie jeśli w odpowiedni sposób poinformujesz i tym klienta , druga sprawa to cennik - nie może być stworzony na podstawie ,, widzimisię ,, , a 3. sprawa musisz być podmiotem zajmującym się przechowaniem .
@ObiadyDomowe jeszcze skasują Cię za powrót 12,99
Aha czyli kupujący jak ma problem to otwiera dyskusje i uzyska zawsze wszystko co chce bo jak nie to allegro i tak zwróci mu pieniądze z programu ochrony a sprzedającemu poustawia ograniczenia na koncie i pewnie jeszcze go obciąża tymi kosztami, natomiast jak kupujący nie odbierze paczki to radź sobie sam , zero pomocy ewentualnie możesz iść do sądu za 12.99 zł plus oczywiście jeszcze kupujący może negatywa ci wystawić bo przecież ma prawo ocenić transakcje , nie ludzie gdzie ja żyję
@ObiadyDomowe Niestety tu wbija się nam w głowe ze nie mamy żadnych praw
Tam gdzie kończy się logika tam zaczyna się allegro .
Haha😀
Mamy prawo nie udostępniać pobrań. Ja z niego skorzystałam do czego i Was namawiam 😊