Proszę mi wyjaśnić na jakiej podstawie prawnej umożliwiacie kupującemu złożenie reklamacji po odstąpieniu od umowy zawartej na odległość i po rozliczeniu jego zwrotu?
Zdaje się, że kilka miesięcy temu był podobny temat i mieliście to naprawić. Jak widać olewka tematu i nic nie zostało zrobione w tym temacie. Co teraz jak nie odpiszę w reklamacji (bo nie muszę gdyż zgodnie z prawem jest ona bezzasadna) i przyklepiecie zwrot z POK na nasz koszt?
Numer zamówienia: 513e8030-e56a-11f0-b31a-359b64c0e8dd
Jest to wasz błąd systemu więc proszę zamknąć tą reklamację bo jest bezprawna.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
odrzuć taką reklamację
allegro zna problem ale go nie chce rozwiązać
Dzięki - odpowiedziałeś szybciej niż moderatorzy. Jest to kolejna rzecz która nie działa na Allegro jak należy (i szczerze powiedziawszy sprzedawanie czegokolwiek tutaj staje się co raz bardziej męczące - ciągłe tylko nakazy, zakazy, itp). Zastanawia mnie co będzie jak w ogóle nie rozpatrzę tej reklamacji (bo z prawnego punktu widzenia nie mam takiego obowiązku) albo nie wiedziałbym, że na Allegro kupujący może złożyć reklamację do towaru który już nie jest jego własnością (pewnie automatyczny POK na koszt sprzedawcy).
Dlaczego żaden moderator się nie wypowiedział pomimo, że w innych wątkach udzielacie się na bieżąco? Czyżbym zadał niewygodne pytanie? Dzisiaj mija termin tej waszej reklamacji - proszę o naprawę tego błędu i zamknięcie tej reklamacji. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Dla nas nie ma niewygodnych pytań. Konsultujemy sprawę, proszę o cierpliwość. Wrócimy do Ciebie z odpowiedzią.
Rozumiem, w takim razie czekam na wyjaśnienie sprawy. Dzisiaj się kończy termin tej bezprawnej reklamacji i nie wiem co mam zrobić dalej.
@FishBeat Odrzuć ją, po zgłoszeniu odstąpienia od umowy nie ma możliwości reklamacji. Jak nie odrzucisz, to trafi się nadgorliwy moderator z Allegro, który wypłaci kupującemu POK, a Ciebie obciąży.
@były forumowicz Powiedz jak POK ma wykonać zwrot za coś, za co sprzedawca wykonał zwrot?
@TechartGSM W taki sam sposób, w jaki to zrobił w przypadku innego sprzedawcy, temat dostępny na forum 😄
@pecela Niby tak, ale jak nie odrzuci, to w systemie Allegro zaskoczy, że reklamacja jest z góry akceptowana, a moderatorowi włączy się instynkt, nie popatrzy kto ma rację i nie przeczyta korespondencji w dyskusji.
@były forumowicz
No właśnie prawo nie pozwala na odrzucenie takiej reklamacji. Nie pozwala też na jej uznanie. Jedenie można pozostawić ją bez rozpatrzenia jako zgłoszą do błędnego podmiotu.
@były forumowicz
Jak odrzuci to znaczy że zgłoszona była prawidłowo.
Napisz coś takiego. Tu nie ma postawy ani do uznania, ani do odrzucenia reklamacji.
Wskutek skutecznego odstąpienia od umowy sprzedaży, umowa ta została unicestwiona ex tunc, a zatem traktowana jest jako niebyła ab initio, wobec czego brak jest podstaw do rozpoznania reklamacji z niej wynikającej (quod nullum est, nullum producit effectum).
@FishBeat cześć! Skonsultowałam Twoją sprawę i w tym przypadku zalecamy mimo wszystko rozpatrzenie reklamacji. Możesz ją oczwiście odrzucić. Kwestię uszczelnienia działania formularza reklamacyjnego skierowałam już do odpowiedniego zespołu.
@Syrena_zT Co to znaczy "zalecamy rozpatrzenie"? Rozpatrzenie czego? Czegoś co NIE MA PRAWA ISTNIEĆ, i NIE ISTNIEJE, a Wy to sobie wyimaginowaliście?
@TechartGSM, rzeczywiście nie doprecyzowaliśmy odpowiedzi - oświadczenie woli klienta jest nieważne i w świetle prawa nie powinien zgłaszać reklamacji, ponieważ po odstąpieniu nie ma już do tego uprawnień, zatem sprzedający nie musi też wydawać decyzji reklamacyjnej. Chodzi wyłącznie o aspekt techniczny w oczekującym czacie reklamacyjnym.
Tak jak wspomniała Alicja, pracujemy już nad wdrożeniem odpowiedniego uszczelnienia, dzięki któremu takie sytuacje nie będą miały miejsca w przyszłości.