anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odstąpienie od umowy 14 dni ograniczenie prawa, stanowisko allegro niewłaściwe ile jeszcze razy ?

cFiat
#12 Orędownik#

Proszę o interwencje bo klient zwrócił towar który jest wyłączony z trybu 14 dniowego bo jest to komputer samochodowy który po podłączeniu szczytuje kod i staje się jego nierozłączną całością co jest opisane i prawidłowo zaznaczone w ofercie i przez ostatnie 12 lat allegro zawsze to respektowało jak w końcu im to wytłumaczyłem. A u nagle w tym tygodniu niespodzianka i mnie obciążają kosztami że klient sobie zamówił, założył, sprawdził że nie to ma uszkodzone i każą mi na siłę zwracać pieniądze ! Przecież to jest kuriozum.

Pisze w dyskusji że proszę o kontakt do osoby przełożonej bo ta co się wypowiada z zespołu allegro nie zna obowiązującego prawa i nikt się nie kontaktuje a zostaje mi doliczone do rachunku opłata za nienależny zwrot!

Czy od tego roku prawo się zmieniło bo mi nic nie wiadomo na ten temat.

Już była z wami dyskusja na ten temat i myślałem że kolejny raz tego samego nie będę musiał przerabiać ale widzę że wy macie jakaś dziwną krótką pamięć.

Pani z waszej obsługi przy kontakcie meilowym pisze, że przyjęcie odstąpienia to "obowiązek sprzedawcy" ludzie tak jak jest ZASADNY a klient w momencie założenia sterownika już tą zasadę narusza i traci taką możliwość. W ofercie jasno i wyraźnie było zaznaczone co i jak się może znaleźć w tej zakładce to WY USTALACIE ja nie mogę tam nic więcej napisać !

all.png

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

LEW433
#21 Demiurg#

Jak jest to zgodne z prawem to masz prawo odmówić i jak to jest oczywiście dokładnie opisane w Twojej ofercie, A podłączył tego kompa?

oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik#

Ja to wszystko wiem i tak podłączał i nawet temu nie zaprzeczył, nie wiem ale mam wrażenie że pracownicy allegro nie umieją czytać ze zrozumieniem. 

Mało tego w Grudniu miałem nawet interwencje Rzecznika Praw Konsumenta dokładnie w analogicznej sprawie i po moich wyjaśnieniach przyznał mi racje i nie miał obiekcji.

Zresztą RZPK też miał problem z czytaniem ze zrozumieniem i musiałem dwa razy piać to samo i dopiero załapał.

Prawo respektuje i staram się aby wszystko było prawidłowe ale kurde to już naprawdę przedaje być śmieszne.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

W takim razie nie możesz przyjąć jak nie wyrażasz zna to zgody, a doradcy....na allegro.👎

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@cFiat jak masz powyższą dokumentację od rzecznika to im wyślij

Generalnie jeżeli kupujący uczynił produkt bezwartościowym to za to odpowiada, komputery samochodowe nie są wyłączone z ustawy konsumenckiej i kodeksu cywilnego

mogłeś oszacować straty i zwrócić kupującemu np: 1zł

ponadto źle opisujesz swoje roszczenia w allegro

allegro twierdzi, że używanie, zniszczenie sprzętu lub jego zablokowanie upoważnia do pełnego zwrotu kwoty za towar

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@cFiat  ale po co sie bawić w takie spory

Wystarczy przyjąć zwrot i adekwatnie obniżyc zwracaną kwote ergo : oddać 1 zł ( cena złomu)

Nie miałbyś niepotrzebnych wypłat z AP i tłumaczenia przed konsultantami.

Zresztą taką informacje ( o ile można bo nie wiem musiałbys to sprawdzić) mógłbyś umiescic w aukcji abo w zakładce:  zwroty. Iż w przypadku zwrotu podłącznanego komputera traci on na wartości do ceny złomu i zwracana kwota to 1 zł

klient miałby informacje już w momencie zakupu.

oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik#

Panowie nie ma co bić piany i próbować "obchodzić" prawa szczególnie jak nie trzeba. Po co mam cokolwiek zwracać jak zwrot jest nie zasadny wystarczy alby pracownicy allegro się dokształcili w temacie bo 15 raz musze tłumaczyć coś co powinno być już zamknięte co najmniej do zmiany prawa a o ile mi wiadomo takowa nie nastąpiła. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

zwroty. Iż w przypadku zwrotu podłącznanego komputera traci on na wartości do ceny złomu i zwracana kwota to 1 zł

@_Likos_ niestety tego typu informacja jest abuzywna i uokik ukarał za to me dia ma rkt

podawałem już tutaj linki do tego

Zauważ ponadto, że w myśl regulaminu allegro nie można podawać takich informacji w samej ofercie - generalnie serwis nie umożliwia obecnie nigdzie miejsca podawania takich informacji (nawet najprostszej typu - kupujący odpowiada finansowo za stan zwracanego towaru zgodnie z ustawą konsumencką)

ogranicza to prawa konsumenta - ale kto by się tym przejmował w allegro - przecież za ofertę odpowiada sprzedawca

@cFiat   tak z ciekawości bo człowiek może być niedouczony

bo 15 raz musze tłumaczyć coś co powinno być już zamknięte co najmniej do zmiany prawa a o ile mi wiadomo takowa nie nastąpiła

podaj te przepisy na jakie się powołujesz bo ja takowych nie znam

te 1zł to właśnie prawo - były wyroki sądów

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@RED  nie wiem czy akurat w tym przypadku byłaby to klauzula abuzywna. W tym przypadku podawano by rzeczywiste informacje ze 100% pewnością utraty wartości produktu ( skoro nie da sie go już podłaczyć do innego auta). Wiec nie mogło by tutaj być mowy o jakimkolwiek zniechęcaniu czy ograniczaniu praw kupujacego

oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik#

Nawet na stornie RZPK jest takowy punkt i on w 100% ma zastosowanie w tym przypadku.

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/wylaczenia-prawa-do-odstapienia

„6 w których przedmiotem świadczenia są rzeczy, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami – np. paliwo wlane do samochodu

Jedynie przy zwrocie możesz potrącić koszty doprowadzenia towaru do stanu sprzed sprzedaży co tez robie bo nie jestem darmową testownią co ludzie maja uszkodzone w pojeździe. Trzeba to umieć uzasadnić a nie wziąć z tył... że zwracasz tylko 1 zł.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@cFiat masz rację, zapomniałem o tym paragrafie

do tego tutaj dochodzi ingerencja w oprogramowanie - a przecież używanego oprogramowania, nie można zwracać

@_Likos_ abuzywność polega na traktowaniu takich zwrotów w sposób automatyczny, gdyby ktoś kupił komputer do fiata, a ma bwm to go nie użyje, więc powinien zachować prawo do zwrotu

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@cFiat Tak to jest jak się nie zna dwóch pierwszych i najważniejszych punktów regulaminu Allegro :
Pkt 1. Allegro ma zawsze rację🤣
Pkt 2. Jak Allegro nie ma racji, patrz punkt 1😂

oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik#

No i tu się grubo mylisz bo są jacy są ale już kilka razy udało się to ich zdanie błędne zmienić i zapewniam cię, że teraz też to przyniesie spodziewane efekty ale znowu musza o to samo burze mózgów zrobić.  Zawsze w ostateczności pozostaje sad i dochodzenie swoich praw. Ja tam nie odpuszczam i nie pozwolę aby ktoś mi narzucał "prawo" na swoje widzimisię. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@cFiat poprosiłam o ponowne zweryfikowanie tej sprawy i wiadomość do Ciebie w korespondencji e-mail (nr sprawy 49323820). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik#

Właśnie otrzymałem kolejną odpowiedz i chciałem przeprosić za to, że allegro skonstruowała tak formularz zwrotu że go kupujący możne wypełnić mimo iż towar jest wyłączony z trybu 14 dniowego.

Naprawdę następnym razem jak będę go wprowadzał w allegro tfu... przecież to nie ja go chyba projektowałem tylko wy !

Nie wiem ilu jeszcze pracowników allegro będzie się wypowiadało ale czuje, że idziemy na rekord. 🤣

all.png

oznacz moderatorów