Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, proszę o odpowiedź Allegro na następujące pytanie:
Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie sytuacji odnośnie realizacji zlecenia odbioru przesyłek w ramach usługi Allegro Kurier DPD. Tego dnia złożyliśmy zlecenie odbioru 4 paczek, które zostały przygotowane i przekazane kurierowi zgodnie z zamówieniem. Po złożeniu zlecenia w serwisie Allegro pojawiły się jednak dodatkowe zamówienia, które również były gotowe do przekazania w tym samym terminie i miejscu odbioru. Kurier DPD, który przyjechał po paczki, odmówił przyjęcia dodatkowych przesyłek, mimo że były one poprawnie oznaczone i pochodziły z tej samej usługi Allegro Kurier DPD. W efekcie część przesyłek nie została odebrana a my specjalnie musieliśmy fatygować się na magazyn DPD, żeby te paczki nadać. Zgodnie z moją wiedzą, w dokumentacji dotyczącej programu Allegro Kurier DPD nie ma zapisu, który zabraniałby przyjęcia przez kuriera dodatkowych paczek w ramach tego samego podjazdu, o ile zostały one prawidłowo przygotowane i pochodzą od tego samego sprzedawcy.
Proszę o:
Tak widziałam, jednak chciałbym, żeby Moderator się wypowiedział w tej kwestii, bo jak dla mnie ten zapis nie jest jednoznaczny. Ponadto nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy zamawiam przesyłki allegro dpd delivery i mam trzy przesyłki allegro dpd standard i kurier mi ich nie weźmie, bo nie ma zlecenia. Dla mnie jest to kuriozum i nie wyobrażam sobie na dłuższą metę takiej współpracy. Dlatego proszę Allegro o wypowiedź w tej kwestii.
@aneta_sk1 Doprecyzuj, proszę, co jest dla Ciebie niejasne w tym zdaniu. Jest to cytat z artykułu dotyczącego metod dostawy realizowanych przez DPD w ramach Allegro Delivery. W kwestii dotyczącej zlecenia odbioru wypowiedziała się już wcześniej Nicol.
Dzisiaj spojrzałem na rozliczenia z allegro i niezrozumiałe kwoty za wysyłkę paczki, mniejsza paczka z tanim towarem 14,99 a duża z drogim 10,89zł Obie DPD One Allegro Delivery
@A_W_Design 14.99 kurier pod drzwi, 10.99 dostawa do automatu/punktu.
W szczegółach widzę, że obie pod drzwi zwłaszcza, że ta tańsza 120x60 30 kg prawie.
Nikt nie widzi tego co ty widzisz więc ciężko tutaj prorokować.
Żeby nikt nie miał złudzeń co do DPD, mam już odpowiedź jak jest naprawdę. Nie bądźcie zdziwieni, jak przekażecie chociaż jedną paczkę Allegro kurier DPD standard, a kurier ją przyjmie, że dostaniecie obciążenie 4,99zł za podjazd. Zapytałam o tą kwestie. Jak otrzymam informację napiszę tutaj. Nie wiem też co z DPD Czechy i box, punkt czy na te paczki też są darmowe podjazdy. Zwróćcie uwagę również, że zmieniły się wymiary takich przesyłek.
W regulaminie Allegro:
§ 9. ZASADY PRZYJMOWANIA I DORĘCZANIA PRZESYŁEK. Punkt 2c oraz 3. "Paczka nadana" w rozumieniu jako przekazana kurierowi podczas podjazdu w miejscu i terminie uzgodnionym przez Nadawcę i Operatora.
Zapis "Podczas odbioru możesz przekazać kurierowi DPD także przesyłki, które nadajesz metodami dostawy DPD" - odnosi się to do przesyłek, dla których taki podjazd został zamówiony. Jeden kurier może podjąć przesyłki i DPD Standard, i Allegro Delivery DPD pod warunkiem, że będzie miał zlecenie dla obu.
W przypadku, gdy posiada Pan jedną przesyłkę Allegro Delivery DPD oraz jedną przesyłkę DPD Standard, to dwa osobne podjazdy muszą być zamówione dla obu tych przesyłek, jednak mogą już potem być przekazane razem. Kurier może odmówić przyjęcia paczek DPD Standard podczas realizowania darmowego podjazdu Allegro Delivery DPD, jeśli nie zamówili Państwo też podjazdu DPD Standard.
Godziny graniczne dla zamówienia kuriera Allegro Delivery DPD są takie same jak w usłudze One. Mogą je Państwo sprawdzić pod tym linkiem: https://allegro.pl/kampania/one/kurier/godziny-graniczne
Super u nas jest 14 🙂
Jeszcze nie wiem gdzie nadać przesyłki, które nie wchodzą do darmowego podjazdu i jaki jest czas podjazdu kuriera w tym punkcie.