Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Klient złożył zamówienie za 400,31zł. Skadalo się z 4 paczek. Teraz dzwoni że nie odebrał bo kurier kazał płacić ponad 1600zł. Ja nadałam tak jak zawsze to robię. Wysyłam z allegro. Kurier dpd. Moim zdaniem przy tworzeniu etykiet allegeo błędnie przypisało 400,31 do każdej paczki i z tego wyszło 1600z groszami. Co radzicie zrobić? Pierwszy raz mam taką sytuację. Nie widzę tutaj mojego błędu.
Też to przerobiłam.
I też uważam, że kwoty są błędnie podstawiane przy każdej paczce w jednym zamówieniu.
Teraz jedyne co możesz zrobić to nadać jeszcze raz, bo DPD zdalnie nie zmieni wartości pobrania - kłóciłam się o to na infolinii DPD.
Jesteś bardzo w plecy, bo zapłacisz za paczki wracające i za ponowna wysyłkę.
Niestety, całkowitą wartość pobrania widzisz dopiero po pobraniu dokumentów wysyłkowych.
Może z Allegro się wykłócisz, ale wątpię.
Ja miałam fart, bo klienta zaraz po tym jak mu zeszło powiadomienie z absurdalną płatnością pobraniową (po zeskanowaniu paczki przez kuriera) zadzwonił o co chodzi i zdążyłam ściągnąć kuriera i wymienić etykiety, a pierwsze nadanie się anulowało
@barwyflory_pl domyślam się, że chodzi o zamówienie nr 43c53e51-c794-11ec-b573-478bda195b92 to system obliczył koszt dostawy na 67,96 zł. Widzę, że kupujący zgłosił problem z przesyłkami i odmówił odbioru.
Sprawę należy wyjaśnić z przewoźnikiem DPD, ponieważ nasz system wyliczył koszt dostawy zgodnie z danymi w ofercie.
Reklamację w przypadku tego przewoźnika możesz złożyć na stronie, a reklamacja powinna zwierać pełnomocnictwo do składania reklamacji udzielone przez Allegro (pobierzesz je tutaj) oraz dokumenty wymagane w zgłoszeniu reklamacyjnym – otrzymasz ich listę, gdy w formularzu wybierzesz powód zgłoszenia reklamacyjnego.
Reklamacja w DPD ? Sience-Fiction plus trzeba mieć nerwy ze stali. Reklamacja i tak zostanie odrzucona.
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisał @barwyflory_pl nie jest problemem koszt przesyłki tylko kwota pobrania i niej jest to wina DPD tylko nadawania przez Allegro, a poza tym nie barwyflory.pl tylko Allegro jest stroną i nich Allegro zgłasza reklamację.
Skoro towar szedł w 4 paczkach to opłata za wysyłkę jest poprawna 4x 16,99
@barwyflory_pl @AGLOPRIMA2 dziękuję za zwrócenie uwagi, macie rację.
@barwyflory_pl poproszę Cię o cierpliwość, skonsultuję to i wrócę do Ciebie z odpowiedzią, gdy tylko ją otrzymam.
@barwyflory_pl potwierdzam to, co napisał @Client:44052296 abyy opłata została pobrana prawidłowo, sprzedający powinien podzielić kwotę pobrania na 4 (dla każdej paczki osobno), aby całe zamówienie zsumowało się prawidłowo. Kwota zamówienia zaciąga się dla każdej paczki, co finalnie dało kwotę pobraniową pomnożoną razy 4.
@la_nika przepraszam, ale czy Ty wiesz jak wygląda nadawanie paczek przez wysyłam z Allegro?
...Wpisanie 400 złotych (kwoty zamówienia)...
Tam nikt nie wpisuje tej kwoty, podstawia się automatycznie przy każdej KOLEJNEJ paczce dodawanej w tym samym zamówieniu i założę się, że przynajmniej połowa nadawców ten problem przegapia
@AGLOPRIMA2 dziękuję za zwrócenie uwagi.
Kwota pobrania rzeczywiście zaciąga się automatycznie i trzeba ją ręcznie edytować. Tak to działa w systemie, zespół zajmujący się tym narzędziem pracuje już nad lepszym rozwiązaniem, żeby takie problemy nie występowały.
No i tak właśnie można zauważyć różnicę pomiędzy teoretykami z Allegro, a praktykami, który sprzedają. Tylko praktyków nikt słuchać nie chce
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Taaaa.... pracuje. Ten problem zgłaszamy od dawna. Gdy jedno zamówienie za pobraniem DPD 1000zł idzie w np. w dwóch paczkach, system allegro powinien stworzyć dwie etykiety:
paczka 1/2
paczka 2/2
i jedno pobranie 1000zł.
Ale nasz wspaniały system allegro robi tak
paczka 1/2
paczka 2/2
pobranie 2x1000zł=2000zł
Oto cud allegro 😂
Potrafi rozmnożyć pieniądze 💰
Nie musisz ty składać tylko Allegro i ja bym zostawił problem, składaj reklamację Allegro.😁
@barwyflory_pl przy generowaniu kolejnych paczek z zamówienia nie spojrzałeś, że w każdej paczce wstawiło Ci pobranie 400.31 co w sumie dało 1601,24. Ja zawsze dla pierwszej paczki ustawiam dana kwotę a w następnych wstawiam 0 zł.
Cóż to taki MAŁY minus narzędzia do nadawania z allegro
Podobna sprawa ma się z ubezpieczeniem też się powiela na każdej paczce.
Czy ten problem dotyczy tylko paczek pobraniowych, czy może płatnych z góry też?
Przy płatnych z góry powiela się wartość ubezpieczenia i potem trzeba dopłacać.
Czyli jak klient kupił towaru za 900 zł i wysyłasz to w trzech paczkach to ubezpiecza się towar za 2700 a Ty dopłacasz za ubezpieczenie powyżej 1000 zł (w DPD)
Robię taki sam błąd, kiedy wysyłam z Allegro Pocztex kurier, mam zawsze płatnośc z góry. Jeżeli zamówienie jest na 900 zł, to wysyłam 8 paczek i ubezpieczenie samo się wpisuje w każdej przesyłce na 900 zł. Korzystam z kreatora: dodaj kolejną przesyłkę w tym zamówieniu.
Jak należy robić prawidłowo?:
1. W pierwszej przesyłce zaakceptować domyślną wartośc ubezpieczenia na kwotę 900 zł, a w kolejnych przesyłkach wpisywać ubezpieczenie 0 zł
2. Czy może podzielić 900 zł na mniejsze kwoty, i do każdego ubezpieczenia wpisać wartość towaru, która jest w danej paczce.
Wydaje mi się, że lepiej dzielić, bo jak się jedna z tych paczek oprócz pierwszej uszkodzi/zagubi, to nic nie odzyskasz, no bo ubezpieczenie tej konkretnej jest "0"
Szkoda, że nie ma szybkiej podpowiedzi Allegro podczas nadawania, powinna być blokada, żeby do jednego zamówienia nie dało się nadać ubezpieczenia np. 8x 900 zł. To samo dotyczy pobrania.