anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

List otwarty do Zarządu Allegro sp. z o.o. - nienależne opłaty dodatkowe

Blizniak1
#9 Pomysłodawca#

Szanowni Państwo,

jako aktywni i wieloletni sprzedawcy działający na platformie Allegro, pragniemy wyrazić głęboki sprzeciw wobec praktyki polegającej na naliczaniu nienależnych, opłat dodatkowych za przesyłki kurierskie wyłącznie na podstawie informacji od firm kurierskich DPD, DHL, UPS bez należytego sprawdzenia przez Allegro, czy informacje te są prawdziwe, co powoduje dla nas straty finansowe i czyni dalszą sprzedaż na platformie Allegro nierentowną.

Z niepokojem obserwujemy praktykę naliczania przez Allegro dodatkowych opłat za usługi kurierskie, które nie miały miejsca w rzeczywistości. Opłaty pojawiają się bez przedstawienia należytego uzasadnienia, bez przedstawienia wiarygodnych i szczegółowych dowodów na zasadność dodatkowych obciążeń, a wyłącznie na podstawie informacji jaką Allegro przedstawia bez jakiejkolwiek weryfikacji. Jako sprzedający, jesteśmy odpowiedzialni za prawidłowe przygotowanie przesyłek, ale mamy również prawo do transparentności, rzetelności i możliwości weryfikacji ewentualnych nieprawidłowości, które skutkują dodatkowymi kosztami.

Z ubolewaniem stwierdzamy, że obecna forma naliczania tych opłat, bez udostępniania dokumentacji, zdjęć czy pomiarów, budzi uzasadniony sprzeciw środowiska sprzedających. W naszej ocenie taka praktyka nie tylko osłabia zaufanie, ale również może naruszać podstawowe zasady uczciwego obrotu gospodarczego, równowagi w relacjach handlowych i respektowania prawa.

Warto podkreślić, że nienależne opłaty dodatkowe mają również bezpośredni, negatywny wpływ na konsumentów – prowadzą bowiem do wzrostu kosztów działalności po stronie sprzedawców, co w dłuższej perspektywie przekłada się na wyższe ceny oferowanych produktów. W rezultacie za dodatkowe i nienależne zyski z tytułu nienależnych opłat płacą nasi klienci, a więc i klienci platformy Allegro, co przekłada się na spadek konkurencyjności Allegro względem innych platform.

Z tych powodów apelujemy do Państwa o:

• Wstrzymanie dalszego naliczania dodatkowych opłat kurierskich bez przedstawienia jednoznacznych i weryfikowalnych dowodów zasadności naliczeń, umożliwiających sprzedającym weryfikację i ewentualne odwołanie się od decyzji.
  • Dokonania przeglądu oraz rozliczenia naliczonych opłat z lat ubiegłych, ze szczególnym uwzględnieniem przypadków, w których nie zostały spełnione podstawowe wymogi prawne zasadności naliczeń.
  • Wdrożenia klarownych i zgodnych z obowiązującym prawem procedur, które zagwarantują sprzedającym możliwość weryfikacji, odwołania się oraz ochrony swoich praw w przypadku nieuzasadnionych obciążeń.

Mamy nadzieję, że Allegro Sp. z o.o. podejdzie do powyższych postulatów z należytą powagą i odpowiedzialnością, podejmując niezwłocznie działania zmierzające do przywrócenia zaufania oraz zapewnienia przejrzystości i równości w relacjach handlowych.

Liczymy na otwartą rozmowę, konstruktywny dialog, pilne działania zmierzające do naprawy tej sytuacji oraz zadośćuczynienia sprzedającym którzy ponieśli wymierne straty finansowe w tytułu obciążenia nienależnymi opłatami.

Mamy poczucie, że współtworzymy platformę Allegro razem z Państwem. Państwo dostarczacie technologię i infrastrukturę – my produkty i serce w obsługę naszych klientów, którzy są przecież także i Państwa klientami. Chcemy nadal móc działać wspólnie dla wspólnego dobra nas wszystkich.

Z poważaniem,

Dariusz Kozera

List otwarty do Zarządu Allegro w formacie PDF 

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
46 ODPOWIEDZI 46

PierzynowaMafia
#9 Pomysłodawca#

Tutaj problemem w całej sprawie jest brak przejrzystości czyli protokołów lub zdjęć. Dopłaty są dodawane bez jakiegokolwiek realnego potwierdzenia co jest krzywdzące dla wielu sprzedawców. Sami mamy wiele takich dopłat i w żadnej reklamacji nie otrzymaliśmy protokołu. Pozdrawiam 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@KrzepkiRadek  nie zgodze sie z tym że przyczyną jest niezrozumienie wagi.

Podczas nadawania system pokazuje zaówno wage rzeczywistą jak i gabarytową. W przypadku który podałem ( siekiera) w obydwu przypadkach waga jest poniżej 5 kg ( a dopłaty mieliśmy za paczke powyżej 15kg). BYły też przypadki że wysyłaliśmy w kopercie kilka torebek nasion ( waga poniżej 100g) a podczas "weryfikacji" waga przewoźnika pokazywała wage przesyłki powyżej 5kg

To nie są przypadki mogące wynikać z pomyłki. Tutaj bład był ewidentnie w weryfikacji

oznacz moderatorów

Blizniak1
#9 Pomysłodawca#

Część z pewnością jest zasadne. W tym konkretnym przypadku który podajesz, DHL przedstawił protokół z przemierzenia przesyłki. 

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@msniezek Błąd logiczny. NIE ustosunkowało się, bo reklamacje NIE są rozpatrywane systemowo tylko uznaniowo. Systemowo byłoby wtedy gdyby allegro zażądało od przewoźników DOWODÓW iż paczki przekroczyły wymiary. I przekazało sprzedawcy. Poszukaj w watkach sprzedawcy wielokrotnie pisali iż mają standardowe, wymiarowe , takie same opakowania i do części przesyłek są dopłaty, do innych nie...

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

to są machloje i tyle, allegro w tym uczestniczy

dlaczego dolicza dodatkowe opłaty bez żadnej weryfikacji?

Umowy z przewoźnikami serwis może napisać w dowolny sposób, wciska wielu kurierów na siłę, więc ma moc sprawczą.

Nic nie roni w tym temacie, najprawdopodobniej ma z tego kasę .

oznacz moderatorów

PierzynowaMafia
#9 Pomysłodawca#

Panie Macieju może udało by się wprowadzić  żeby Oznaczenie SMART było automatycznie przy ustawieniu darmowej dostawy w tym na umowę własną - na umowie nie ma dopłat dodatkowy żadnych w tym ceny są niższe, ustawiając taką samą stawkę jak allegro DPD - jaką ma różnicę czy to będzie wysyłam z allegro czy umowa własna 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

List został przekazany do odpowiedniego działu.

1eb3fea0c562390e3c6be9734d8e95ccc667e4945cfa16587ce87617471a1104.gif

oznacz moderatorów

Krawczyk_Opony
#9 Pomysłodawca#

wy to nie tu powinniście zgłaszac tylko odrazu do UOKIK, ja na wakacjach poświęce swój jeden dzien urlopu i opisze wszystko co mnie spotyka ze strony wysyłek allegro i prześle to do Rzecznika praw konsumenta i do UOKiKu. Przeginają pale po całości i czują sie bezkarni. Poprosiłem ostatnio o wgląd do oryginału decyzji reklamacyjnej z DPD to mnie wysłali "na drzewo" a jak ja pisałem reklamacje bezpośrednio do DPD to warunkiem zwrotu kasy był wgląd do oryginału decyzji z DPD. Są równi i równiejsi a nami zawsze sie pomiata i z nas zdziera kasę. 

oznacz moderatorów

Biale_Stokrotki
#12 Orędownik#

Ja nie mam tego problemu ale jeśli coco tu piszecie jest prawdą i tylu sprzedawców się z tym spotyka a allegro nie reaguje to słabo to wygląda. Trochę tez was nie rozumniem bo takie naruszenia, jeśli faktycznie macie, bardzo łatwo się zgłasza 🙂 

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#12 Orędownik#

Jeżeli chodzi o opłaty za podjazdy dla mnie sprawa jest prosta jak drut: nie zamawiasz na Allegro podjazdu to nie ma możliwości naliczenia przez Allegro opłat. Tłumaczenia Allegro, ze takie mają info od przewoźnika są kuriozalne jeśli takowy podjazd nigdy nie jest zamawiany. Poza tym jeśli sprzedawca wysyła setki paczek dziennie i raczej ma problemy z brakami miejsc w pojazdach kurierskich to istnienia widma jakiś dopłat za podjazdy to jest zwykły absurd.

oznacz moderatorów

Krawczyk_Opony
#9 Pomysłodawca#

TAKIE UZASADNIENIE MI PRZYSŁALI , a zaznaczam opcje bez podjazdu bo wysylam tez przy okazji przez apaczka.pl i łącze podjazd skoro przez apaczke podjazdy DPD są darmowe nawet po 1 przesyłkę :

Przykro mi poinformować, że przewoźnik po rozpatrzeniu sprawy podjął decyzję o nieuznaniu zgłoszonych roszczeń. Poniżej podsyłam informacje i uzasadnienie, które otrzymałam od przewoźnika DPD:

"Szanowni Państwo,

Opłata za zlecenie odbioru została naliczona poprawnie, to jest opłata za odbiór 3 lub mniej paczek z jednego miejsca. W tej sytuacji nie ma znaczenia czy zlecenie jest jednorazowe czy stałe, znaczenie ma liczba paczek, które odbiera kurier z jednego miejsca nadanych na tym samym numkacie. Aby opłata nie była naliczana z jednego miejsca, na tym samym numkacie kurier powinien odebrać minimum 4 paczki.

Jednocześnie informujemy, iż opłata za „Zlecenie odbioru (dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek)” została naliczona na zasadach zdefiniowanych w warunkach współpracy Państwa z Allegro.pl Sp z o.o. Dla naliczenia opłaty kluczowe znaczenie ma ilość nadanych paczek w danym dniu, nie zaś forma odbioru (stałe zlecenie czy jednorazowy podjazd kuriera).

W związku z powyższym nie możemy uznać Państwa roszczeń. Cena pozostaje bez zmian
."

Liczę, że powyższe wyjaśnienia zostaną uznane za wystarczające, a dalsza współpraca będzie przebiegała pomyślnie.

TO JA IM DALEJ PISZE A ONI MI TAK:

Za weryfikację Pana paczek oraz naliczanie dopłat odpowiedzialny jest przewoźnik. Jeżeli nie zgadza się Pan z decyzją reklamacyjną, to mogę złożyć do przewoźnika odwołanie w Pana imieniu.

Proszę o potwierdzenie chęci złożenia odwołania. Jeżeli posiada Pan dodatkowe informacje, które mogą wpłynąć na zmianę decyzji przewoźnika w sprawie naliczonych opłat, to bardzo proszę o przesłanie ich w odpowiedzi na moją wiadomość. Prześlę je do przewoźnika wraz z odwołaniem.

ŻĄDAM OD NICH ORYGINAŁU REKLAMACJI OD DPD, I OTRZYMUJE ODPOWIEDZ:

Pana sprawa dotyczy opłaty, którą przewoźnik naliczył do przesyłek.

Zgodnie z Regulaminem Usługi Dostawy sprzedający składa reklamację do dostawcy. Udzieliliśmy Panu pełnomocnictwa do samodzielnego złożenia reklamacji. Pełnomocnictwo może Pan pobrać w zakładce  “Ustawienia Dostawy”.

Reklamację skierował Pan do Allegro. W Pana imieniu złożyliśmy ją do przewoźnika. Decyzja reklamacyjna skierowana była do Allegro. Jeśli chciałby Pan pełnego wglądu do korespondencji wraz z danymi osoby wydającej decyzję, w przyszłości zachęcam do złożenia reklamacji bezpośrednio u przewoźnika. Reklamację może Pan złożyć przez formularz reklamacyjny na stronie przewoźnika.

Dodam, że przesłana w dniu 12.4.2025 decyzja reklamacyjna była pełną treścią decyzji przesłaną przez przewoźnika.

I DLATEGO BEZWZGLĘDNIE SPRAWA BEDZIE ZGŁOSZONA PRZEZE MNIE DO RPK I UOKiK

oznacz moderatorów

archimed
#12 Orędownik#

Zastanawiam się, czy kiedyś Polska będzie normalnym krajem, bez cwaniactwa, oszustwa czy naciągania. I wychodzi mi jak drut, że bez publicznego powieszenia paru takich złodziei nigdy tak nie będzie. Często powołujecie się na działanie prawa w GB. To zobaczcie sobie w danych historycznych, jak w Anglii w XVI, XVII XVIII wieku takich "cwaniaczków" traktowano. I to nauczyło społeczeństwo, że cwaniactwo to prosta droga na stryczek. A w Polsce takiego przekonania nie ma - jest przekonanie, że tylko cwaniactwo, złodziejstwo i oszustwo popłaca.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@archimed allegro na tych firmach kurierskich pewnie wymusza jak najniższe ceny, więc muszą sobie jakoś dorobić. Kupujący ma tanią albo darmową wysyłkę więc chętnie kupuje właśnie tutaj a sprzedający jest zmuszony zapłacić lewe dopłaty, bo inaczej mu zawieszą konto na allegro, na co nie może sobie pozwolić. Czyli takie cwaniactwo jest opłacalne, ale czy to dotyczy tylko Polski? Chyba wszystkie wielkie serwisy e-commerce nie traktują sprzedawców uczciwie.

oznacz moderatorów

Blizniak1
#9 Pomysłodawca#

Każda niezamawiana usługa bądź bezpodstawne naliczenie opłat dodatkowych jest naruszeniem prawa. To Allegro fakturuje usługę SWOJEGO PODWYKONAWCY i na nich ciąży odpowiedzialność. To Allegro zgodnie z art 6KC musi udowodnić zasadność wszelkich naliczeń. 

oznacz moderatorów

kkarrenn
#7 Wielbiciel#

Najgorsze jest to, że nie ma tego jak odpowiednio pilnować, szczerze od tej afery czuję się oszukana i ciagle zastanawiam się, gdzie jeszcze mogli mi coś doliczyć 

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#15 Entuzjasta#

@kkarrenn pomyśl sobie ile ludzi handluje na allegro i jest nieświadomych takich rzeczy... 

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#12 Orędownik#

@Krawczyk_Opony

Kuriozum, bo w DPD nie ma nawet czegoś takiego jak opłata za podjazdy. IMO Allegro jest tu ofiarą własnej semantyki, gdyby to była dodatkowa, dzienna, opłata za wysyłkę w ramach Allegro DPD, którą zwracano by po wysyłce 4+ paczek to wszystko byłoby jasne. Skoro jest to napisane w regulaminie "Zlecenie odbioru dotyczy zlecenia 3 lub mniej paczek z jednego miejsca w tym samym dniu)" to jest to jasne, ze do naliczenia może dojść przy dwóch zaistniałych łącznie zdarzeń: jest zlecenie odbioru i odebrano mniej niż 4 paczki. Nie znajdzie się na tym świecie erystyk, który mógłby z tego wycisnąć to, co robi Allegro. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

i co zarząd allegro już odpowiedział?

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@Krawczyk_Opony

Jeżeli chodzi o decyzję reklamacyjną od DPD, to Allegro nie ma obowiązku jej udostępniać. 

Reklamacja pomiędzy tobą a Allegro oraz pomiędzy Allegro a DPD, to dwie osobne reklamacje. Jedna nie wpływa na drugą.

A jeżeli o przesyłki niestety liczymy osobno przesyłki z przedrostkiem Allegro i bez. Oznacza to, że nawet jakbyś nadawał 100 paczek na umowie własnej lub przez brokera i 1 paczkę Allegro, to będziesz miał opłatę za podjazd po tę paczkę (nawet jak kurier zabierze przesyłkę przy okazji). 

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#15 Entuzjasta#

@pecela tak tylko, "JAK ZLECISZ ODBIÓR PRZESYŁKI" nie zamawiając podjazdu poprzez allegro takiej opłaty nie powinno być 🙂 

oznacz moderatorów