anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nadajesz przesyłki na umowach własnych? - nic nie sprzedasz przed świętami UOKiK ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   czy to nie łamie prawa ? Czy to nie zmusza do Waszych problematycznych dostaw ? Amzon dostał kiedyś karę za faworyzowania swoich dostaw ?

W związku z okresem przedświątecznym i zwiększoną liczbą zamówień czas dostawy po stronie firm logistycznych jest trudny do przewidzenia. Dotyczy to przede wszystkim przewoźników, z którymi współpracujesz na podstawie umowy własnej. Aby uniknąć sytuacji, w których klienci dostaną zamówienia później niż wskazywał na to przewidywany czas dostawy, wprowadzimy pewne zmiany.

Co zmienimy

Dla metod dostaw, które rozliczasz bezpośrednio z przewoźnikiem, informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać do 16 grudnia.

Co to dla Ciebie oznacza

• Jeśli w swoich ofertach udostępniasz wyłącznie metody dostawy rozliczane na umowach własnych, od 17 grudnia kupujący nie zobaczą w nich informacji o dostawie przed świętami.
  • Jeśli w swoich ofertach udostępniasz co najmniej jedną z metod dostawy rozliczanych sposobem Allegro Standard – informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać w Twoich ofertach jeszcze przez jakiś czas.

Jak ta zmiana wpłynie na jakość Twojej sprzedaży

Wydłużenie przewidywanego czasu dostawy nie wpłynie na sposób liczenia punktów w panelu Jakość mojej sprzedaży. Dlatego, aby nie stracić punktów, nadal wysyłaj zamówienia zgodnie z deklaracjami w ofertach.

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@kostas11 Ale to jest zabawne: 
"informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać w Twoich ofertach jeszcze przez jakiś czas" 

Ciekawe ile to jest jakiś czas 🤣
W ogóle allegro powinno w takim razie wprowadzić nową opcję w czasie wysyłki, zamiast 2,3 czy ile tam chcą dni dodać "za jakiś czas". 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sl-aw-ek   To by było przynajmniej uczciwsze wobec klientów.

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sl-aw-ek nie wiadomo czy się śmiać czy płakać ale to jasno pokazuje jak allegro wymusza i zniechęca do niektórych przewoźników, jak mi uwalą święta i nie będzie oznaczenia dostawa przed świętami, piszę pismo do UOKiK 😉

Mam w ofertach samego InPosta i ciekaw jestem co zrobią ?

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 ja bym jeszcze do inposta napisał że allegro im uwala na portalu dużą część potencjalnych wysyłek

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@az1rael a czemu ? poprawnie jest wszystko w tabelce, InPost wozi tylko do 23 grudnia, 24 jest wolny 😄 to że Allegro Delivery robi se problemy pisząc że paczki nadane 23 grudnia dotrą na święta to już nie mój problem 😄

#7 Wielbiciel

A ja ma w związku z tym pytanie - skoro nie będzie wyświetlany czas dostawy to czy będą wstrzymywane wypłaty środków?? Bo z tego co pamiętam, to od 10 dni są wstrzymywane - a skoro nie będzie pokazywany od 16 czas dostawy to co z wypłatami??

Oczekuję odpowiedzi, pozdrawiam

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@kostas11 Cześć! Jeśli korzystasz z usług przewoźnika, którego czas doręczenia jest nam nieznany, to niestety nie możemy obiecać, że paczka dotrze do klienta przed świętami. Nie znamy warunków Twojej umowy własnej z przewoźnikiem i po prostu nie mamy pewności co do godzin pracy tych przewoźników, a sprzedawcy mają różne deklaracje wysyłki, udostępniają różne metody dostawy itd.
Podsumowując: bazujemy na znanych i zdefiniowanych czasach przewozu. Wszystkie informacje o tym, do kiedy planujemy wyświetlać informację o dostawie przed świętami w ofertach - znajdziesz w tym artykule. Czas wyświetlania informacji w ofertach będzie różny, w zależności od:
- Twojej deklaracji wysyłki w ofertach,- udostępnianych metod dostawy (czy oferujesz dostawę, gdzie czas przewozu wynosi 1 dzień),- tego, czy wysyłasz zamówienie z Polski do Polski.

Jeśli chodzi o samą komunikację, to wysłaliśmy już sprostowanie. 
Informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać do 16 grudnia wyłącznie w przypadku metod dostawy:

• Przesyłka kurierska
  • Przesyłka kurierska pobranie.

Dla pozostałych metod dostawy informację o dostawie przed świętami planujemy wyświetlać zgodnie z tabelą w tym artykule.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika tak dostałem, właśnie miałem je wkleić 😄 teraz to wydaje się ok 😄

Dziś wysłaliśmy do Ciebie mejla o tytule Nadajesz przesyłki na umowach własnych? Sprawdź, jak to wpłynie na przewidywany czas dostawy w Twoich ofertach. Daliśmy w nim znać, że dla metod dostaw, które rozliczasz bezpośrednio z przewoźnikiem, informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać do 16 grudnia.

Ta informacja była nieprecyzyjna. Informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać do 16 grudnia wyłącznie w przypadku metod dostawy:

• Przesyłka kurierska

Dla pozostałych metod dostawy informację o dostawie przed świętami planujemy wyświetlać zgodnie z tabelą w tym artykule.

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika ja myślałem że każdy przewoźnik w regulaminie ma czas dostawy a regulaminy są wszak ogólnie dostępne o ile wiem to przed świętami przewoźnicy sobie też deklaracje dla klientów składają że np doręczą przed świętami np inpost ma taki wielki święcący baner reklamowy

Gwarancja dostawy przed Świętami dla przesyłek nadanych do 22 grudnia do 13.00

to ja się pytam kto mądry tam wymyślił że allegro nie wie o czasach doręczenia przewoźników???

oznacz moderatorów
la_nika

@az1rael zachęcam Cię do zapoznania się z tą wypowiedzią.
Jeszcze raz:
Informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać do 16 grudnia wyłącznie w przypadku metod dostawy:

• Przesyłka kurierska

Więc nie wiem, skąd Ci się tutaj wziął InPost, który jest z nami zintegrowany.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
la_nika

@renyd_kupteraz  to dotyczy informacji o dostawie przed świętami, nie przewidywanego czasu dostawy. Nie wpłynie to na opóźnienie w wypłatach. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika tak czy siak, nieładnie się bawicie bo nie widzę tu równego traktowania podmiotów

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@az1rael @RED aż tak źle nie będzie, według informacji od allegro i tabelki od kiedy będzie oznaczenie powinno się dla InPosta poprawnie wyświetlać do 22 grudnia do godzin granicznych jakie mają ustawione sprzedawcy, potem znika oznaczenie tym co nie mają Allegro Delivery i wchodzi ostatnia rubryka z Allegro Delivery jako jedyni będą doręczać 24 grudnia 😄

InPost nie pracuje 24 grudnia, więc nie mogą dla nich wyświetlać gwarancji 23 grudnia, powinni wygasić 22 grudnia 🙂

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Mam nadzieję... W sumie fani zakupów na ostatnią chwilę już w zeszłym roku chyba sie nauczyli...

#18 Luminarz

@kostas11 No zaczęło się kombinowanie. Dziś robię mały zakup na allegro, zawsze paczkomat i od dawna ten sam. Dziś domyślnie ustawiony DHL z ładną formułką, żeby wypróbować ten wspaniały sposób dostawy. W **piiip**u szukania Inpostu (bo pełno różności AD), a jak znalazłem,  to musiałem na nowo ustawiać swój ulubiony.

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 bierz pod uwagę układ dni wolnych w tym roku

dodaj głupoty w algorytmach allegro

i wyjdzie, że kup 22 grudnia, a towar otrzymasz w nowym roku

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED spokojnie czuwam, sprawdzam przed 12 i po 12 bo tak mam nadania ustawione tego samego dnia i na razie wszystko wyświetla mi się poprawnie 😄