anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niespójności w raportach Allegro Ceny — prośba o wyjaśnienie zasad kwalifikacji

GANDER24_PL
#9 Pomysłodawca

Witam,
chciałbym zwrócić uwagę na pewne niejasności związane z raportami dotyczącymi programu Allegro Ceny i reklam, które finansujemy.

Stan faktyczny:

1. 14.10.2025 r. otrzymałem raport, według którego:

• Odsetek konkurencyjnych cen: 64,2%

• Liczba pozycji w raporcie: 271

• Z czego z ceną niższą poza Allegro: 96 pozycji

W odpowiedzi na ten raport zmodyfikowałem kilkadziesiąt ofert – podniosłem ceny, aby spełniały wymagany próg 20% zgodności z konkurencją.

1. 20.10.2025 r. otrzymałem maila od Allegro z informacją, że moje oferty nie kwalifikują się już do programu, zgodnie z nowymi warunkami.

2. 21.10.2025 r. otrzymałem nowy raport, według którego:

• Odsetek konkurencyjnych cen: 67,8%

• Liczba pozycji w raporcie: 180

• Z czego z ceną niższą poza Allegro: 53 pozycje

Moje pytania i wątpliwości:

• Dlaczego w nowym raporcie uwzględniono tylko 180 pozycji, skoro liczba ofert na moim koncie nie uległa znaczącej zmianie?

• Na jakiej podstawie Allegro wybiera pozycje do raportu? Czy jest to losowy wybór, czy oparty na określonych kryteriach (np. najlepiej sprzedające się produkty, produkty z największą konkurencją)?

• Jak mam realnie wpłynąć na poprawę wskaźnika konkurencyjnych cen, skoro za każdym razem analizowana jest inna liczba i pula ofert?
    Zmieniam ceny zgodnie z zaleceniami, a raport obejmuje inny zestaw produktów, co uniemożliwia skuteczne zarządzanie wskaźnikiem.

Obawiam się, że w ten sposób nigdy nie osiągnę wymaganych 20%, ponieważ nawet po korekcie cen raport może zostać wygenerowany na podstawie zupełnie innego zestawu ofert.

Proszę moderatora o:

• Wyjaśnienie, jak tworzony jest raport i na jakich zasadach wybierane są pozycje do analizy.

• Informację, czy istnieje możliwość stałego monitorowania tej samej grupy produktów, tak aby sprzedawca miał realny wpływ na poprawę wyniku.

Zależy mi na spełnieniu wymagań programu, ale obecna forma raportowania jest bardzo nieczytelna i utrudnia skuteczne działania.

Z góry dziękuję za rzetelną odpowiedź.
Pozdrawiam,
GANDER24_PL

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

GANDER24_PL
#9 Pomysłodawca

cena na stewie na platformach zewnętrznych nie była zmieniana od dawna, a w raporcie jest inna niż jest - to skąd została pobrana??? Wykluczony zostałem z programu w oparciu o stare oraz nieprawdziwe dane. Proszę to zweryfikować.

oznacz moderatorów