anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niewykonanie umowy przez kupującego...

TechartGSM
#14 Krzewiciel

Kupujący nie odebrał przesyłki z paczkomatu. Przesyłka wróciła do nas. Wysłaliśmy standardową formułkę z prośbą o dopłatę kosztu ponownej wysyłki. Bez odzewu - ani dopłaty, ani zgłoszenia zwrotu towaru w jakiejkolwiek formie. Po jakichś 100 dniach kupującemu się nagle przypomniało ze nie otrzymał zwrotu wpłaty i założył dyskusje z prośbą o zwrot wpłaty...

Oczywiście wpłatę zwrócę w związku z niewykonaniem przez kupującego umowy, tylko...

Tutaj pytanie i proszę o potwierdzenie: Rozumiem że mogę odliczyć koszt prowizji allegro jako poniesiony przeze mnie w związku z niewykonaniem przez kupującego umowy? Pytam, bo Allegro nie odda mi prowizji gdyż na zgłoszenie zwrotu prowizji jest 45 dni, minęło ze 100...

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
29 ODPOWIEDZI 29

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@az1rael można z tym trochę polemizować, towar dotarł pod adres docelowy podany przez kupującego, paczkomat to skrytka pocztowa zdefiniowana w polskim prawie

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED ano nie bo to prawo powstawało zanim wymyślili paczkomat i dlatego nie uwzględnia ...

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

tak wiem, w poprzednim ustroju

@az1rael zauważ, że do skrytek pocztowych wkłada się też awizo chyba, że podpisze się umowę z pocztą, by tego nie robić

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@RED @az1rael

W ustawie Prawo pocztowe, nie ma definicji skrytki pocztowej. 

Pojęcie skrytka pocztowa pojawia się w przepisach szczególnych jak np. KPA, czy Ordynacja Podatkowa. Ale do takich przesyłek nie stosuje się prawa pocztowego, lecz stosowne rozporządzenie lub ustawę.

oznacz moderatorów

PupilAdmina
#7 Wielbiciel

@pecela  napisał(a):

A gdzie zgodnie z umową sprzedawca miał dostarczyć zamówienie? Do rąk klienta, czy automatu paczkowego?

Pomijając fakt, że automaty paczkowe nie mają rąk (wybacz, musiałem), konsument musi objąć rzecz w posiadanie, żeby termin na odstąpienie od umowy zawartej na odległość zaczął swój bieg. Dopóki przedmiot zamówienia jest w posiadaniu przewoźnika (bo np. leży zamknięty w paczkomacie)  ten termin nie biegnie. Tego dotyczy omawiana w tym wątku sprawa.

@pecela  napisał(a):

Nieodebranie przesyłki pomimo dwukrotnego powiadomienia, to wyłącznie wina kupującego. Sprzedawca nie ponosi tu żadnej winy.

Ty dalej o tej fikcji doręczenia? Wiesz, że to dotyczy pism urzędowych, a nie towarów sprzedawanych przez Internet?

oznacz moderatorów

PupilAdmina
#7 Wielbiciel

@pecela  napisał(a):

Jest też cos takiego jak fikcja doręczeń. Przesyłkę dwukrotnie awizowaną traktuje się jako doręczoną. 

Genialne! Wystarczy dwukrotnie doręczyć klientowi awizo ZAMIAST towaru i umowa sprzedaży będzie wykonana. Profit!

@pecela  napisał(a):

Termin na odstąpienia od umowy liczysz więc od dnia następnego od odbioru przesyłki przez kuriera z paczkomatu adresata.

Yyyy... Czytałeś ostatnio ustawę o prawach konsumenta? Ten fragment z art. 28. o objęciu towaru w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik?

oznacz moderatorów

PupilAdmina
#7 Wielbiciel

@TechartGSM  napisał(a):

@PupilAdmina Dokładnie. Wezwałem kupującego do wywiązania się z umowy i przesłałem wiadomość z prośbą o wpłatę kosztu ponownej wysyłki towaru w dniu, w którym otrzymaliśmy zwrot nieodebranej przesyłki.

To bardzo dobrze. A co zrobiłeś, kiedy minął dodatkowy termin, który wyznaczyłeś kupującemu na wywiązanie się z umowy? Bo wyznaczyłeś jakiś dodatkowy termin, prawda?

oznacz moderatorów

PupilAdmina
#7 Wielbiciel

@TechartGSM  napisał(a):

@PupilAdmina Przykro mi, ale się mylisz. Problem w tym że niewywiązanie się z umowy powstało przed odstąpieniem od umowy. 

No i co w związku z tym niewywiązaniem się z umowy zrobiłeś?  Wezwałeś kupującego do wywiązania się z umowy? Wyznaczyłeś dodatkowy termin? Uprzedziłeś, że po upływie tego terminu oddasz towar na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo kupującego (Sam takiej usługi nie świadczysz, regulaminu przechowywania rzeczy należących do klientów też nie masz.)? (art. 551. § 1. KC)

A może sprzedałeś rzecz na rachunek kupującego, niezwłocznie zawiadomiłeś o tym fakcie kupującego i wydałeś mu to, co uzyskałeś ze sprzedaży rzeczy? (art. 551. § 1. KC)

Nic z tych rzeczy? No to

@TechartGSM  napisał(a):

może źle ująłem - przypomniało mu się że nie ma w domu towaru za który zapłacił 100 dni temu i zainteresował się tematem.

termin na złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy nie minął. Oddaj kupującemu jego pieniądze - masz na to 14 dni od zgłoszenia w toku dyskusji.

oznacz moderatorów

PupilAdmina
#7 Wielbiciel

@TechartGSM Konsument PRZED upływem ustawowego (Art. 28. 1). UoPK) terminu przesłał Ci oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość: "kupującemu się nagle przypomniało ze nie otrzymał zwrotu wpłaty i założył dyskusje z prośbą o zwrot wpłaty..."

Masz OBOWIĄZEK zwrócić mu wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia towaru. 

oznacz moderatorów

PupilAdmina
#7 Wielbiciel

@gdvorek  napisał(a):

Możesz natomiast pomniejszyć zwrot o faktycznie poniesione koszty wysyłki zamówienia oraz ewentualny koszt odesłania towaru, jeśli został naliczony.

Mógłbyś to rozwinąć? O jakie "faktycznie poniesione koszty wysyłki zamówienia" można pomniejszyć zwracaną konsumentowi kwotę? Jak się to ma do art. 32. ust. 1. ustawy o prawach konsumenta, który mówi, że "Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od
umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym
koszty dostarczenia towaru."
?

oznacz moderatorów